Glasnović i Culej pojasnili zašto su u Saboru nosili bijelu traku oko rukava

siječanj 31, 2018 maxportal
Share Button

U Tovarniku se dogodio masovni zločin 22. rujna 1991., kada su okupatori ubili 68 mještana, među njima i župnika Ivana Burika. Nesrpsko stanovništvo je protjerano, a onaj mali dio koji je ostao morao je nositi oznaku u obliku bijele trake na odjeći.Većina ubijenih ekshumirana je i pokopana 31. siječnja 1998. godine. Danas se pak obilježava 20. godišnjica masovnog pokopa 48 tovarničkih žrtava. Taj dan mnogi nazivaju danom kada je Tovarnik plakao

Saborski zastupnici Stevo Culej i Željko Glasnović danas su u Hrvatskom saboru oko ruke stavili bijele trake kao podsjetnik na veliko stradanje mještana Tovarnika tijekom srpske agresije.

Glasnović je saborske zastupnike podsjetio kako traku nosi i zbog toga što želi zastupnike podsjetiti i na one koji su za zločine odgovorni, “a danas sjede u Saboru”.

“Najmlađa žrtva bila je stara samo šest mjeseci, dakle beba , a najstarija 104 godine. Najmlađa žrtva silovanja bila je djevojčica od samo pet godina, a najstarija je imala 80 godina”, rekao je general Glasnović i dodao:  “Ako to ne znate, bolje da i to zapamtite. Za ove zločine nitko nije odgovarao u Hrvatskoj”.

Podsjetimo, danas se obilježava dvadeseta godišnjica ukopa 48 mještana ekshumiranih iz masovne grobnice. Tovarnik je prije 27. godina dao veliku žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Imena njih 72 na spomen obilježju trajno podsjećaju na žrtvu koju su podnijeli.

Postrojbe tzv. JNA, paravojnih postrojbi iz Srbije i domaćih četnika, slomile su 22. rujna 1991. malobrojnu i slabu obranu sela, nakon čega je započelo sustavno i plansko ubijanje, mučenje, pljačkanje i raseljavanje hrvatskog i nesrpskog stanovništva.

U kakvim uvjetima su živjeli Hrvati u Tovarniku nakon okupacije – dovoljno je sjetiti se kako su svi Hrvati morali nositi bijele trake oko ruke i imati bijele plahte na kući, a ‘policijski sat’ vrijedio je samo za Hrvate.

Za okrutna ubojstva 75 osoba u Tovarniku još nitko nije odgovarao.

MP/Foto:FaH

Komentari
Share Button