Slika koje će vas rastužiti

lipanj 16, 2014 maxportal
Share Button

  

Posljednjih godinu dana u Brazilu su česti prosvjedi gdje su milijuni ljudi diljem ove siromašne zemlje  gnjevni na Vladu koja je potrošila  silne novce )za pripremu Svjetskog prvenstva.

Ali kada je u četvrtak počelo prvenstvo, sve se više počelo činiti kako se sve odjednom zaboravilo. Otvaranje utakmice se pretvorilo u uzbudljiv i dramatičan susret, pun iznenađenja i kontroverzi, a slike interventne policije i štrajkaša koji su ispunili naša računala i TV ekrane samo nekoliko sati ranije, zamijenjeni su slikama radosnih navijača odjevenih u žuto-zelene dresove koji plešu i zabavljaju se do duboko u noć veseleći se nogometnom karnevalu koji je tek počeo.

No, čak i tako vesele scene s ovog događanja može zasjeniti fotografija koja se munjevito širi društvenim mrežama, a koja u stvarnosti najbolje prikazuje kakva je zapravo brazilska stvarnost, tj. kako živi većina brazilaca u gradovima gdje se održava ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo koštat će Brazil nevjerojatnih 11 milijardi dolara! Brazilski prosvjednici tvrde da će se utrošeni novac teško moći „vratiti“ ulagačima i donijeti korist zemlji te smatraju da se taj novac mogao potrošiti mnogo pametnije.

Fotografiju je u nedjelju podijelio britanski novinar Michael Calvin koji radi za list Independent. Kao što se može i vidjeti, slika prikazuje ženu  u potrazi za hranom, dok oko nje prolaze na tisuće navijača s netom završene utakmice, koji bacaju ostatke hrane i razno smeće u njen kontejner. Tako se najbolje može vidjeti razlika između bogatih i siromašnih u ovoj „najmnogoljudnijoj naciji Južne Amerike“.

Ubrzo su se pojavili i oni koji osporavaju autentičnost  fotografije tvrdeći da je montirana.

Komentari
Share Button