Analiza BBC-ja: Slijedi ključna bitka! Kako će sad Rusi napadati, a Ukrajina se braniti?

10 travnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Agresija na  Ukrajinu intezivira se na istoku zemlje gdje se nalaze ukrajinske snage koje su prekaljene i dobro pripremljene, piše BBC u svojoj velikoj analizi o budućnosti ovog sukoba.Analitičari vjeruju da su najbolje jedinice Ukrajine na istoku te da su ukopane u sustave rovova i druge utvrđene položaje.

Ukrajinski vojnici do sada su se snažno opirali ruskom napredovanju, ali sad bi mogli biti u poziciji da se bore protiv puno brojnijeg neprijatelja jer je zabilježeno da Rusija gomila snage na istoku. Pretpostavka je i da će tamo doći dobar dio snaga koji se povukao iz okolice Kijeva.

Ruski dužnosnici rekli su da je fokus njihovih snaga sada “potpuno oslobođenje” Donbasa. Kad to kažu, oni misle na obje istočne ukrajinske regije, Lugansk i Donjeck.

Teren na istoku predstavljat će veliki izazov za Ruse dok budu napadali. S manje pošumljenog zemljišta nego na sjeveru zemlje, analitičari kažu da bi otvorena područja mogla pogodovati ukrajinskim braniteljima.

Ključna bitka u ratu

Bitka za Slavjansk vjerojatno će biti sljedeća ključna bitka rata, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

Ako ruske trupe koje napreduju iz Izjuma budu u stanju zauzeti grad, tada bi Rusi mogli napredovati na istok prema Rubižneu kako bi opkolili relativno malu skupinu ukrajinskih snaga ili krenuti dalje na jug kako bi opkolili veći ukrajinski kontingent. Ako Mariupolj padne u ruke Rusa, moglo bi im biti na raspolaganju više vojnika za rat na području zapadno od Donjecka.

Umirovljeni brigadir Ben Barry s Međunarodnog instituta za strateške studije kaže da su ukrajinske snage imale godine da pripreme svoju obranu i da bi ruske snage tu mogle imati velikih problema.

“Na ukrajinskoj strani nisu samo rovovi u stilu Prvog svjetskog rata, oni će također imati utvrđene ključne gradove i sela koja žele braniti”, kaže.

Ukrajinska oklopna vozila i druga oprema postavljeni su iza zemljanih nasipa radi zaštite, kaže on. Mnoge ukrajinske trupe na istoku su vrlo iskusne jer se već godinama bore protiv proruskih separatista u ovom dijelu zemlje. Njihov bi se broj također mogao povećati ako ukrajinski vojni zapovjednici prerasporede jedinice koje više nisu potrebne za obranu Kijeva nakon povlačenja Rusije sa sjevera.

Kako će Rusija napasti?

Brigadir Barry kaže da će Rusija vjerojatno intenzivno koristiti topništvo kako bi uništila snažnu ukrajinsku obranu prije nego što krene napad na tlu.

Artiljerija je teško oružje dizajnirano da ispaljuje streljivo mnogo dalje od malokalibarskog oružja. Napad na ukrajinske trupe direktno pješaštvom, bez prethodnog snažnog topničkog bombardiranja, riskira ogromne ruske žrtve i uvelike povećava rizik od poraza.

Rusija ima niz oružja na koja se može osloniti. Konkretno, samohodna artiljerija, u kojoj dominira Rusija, bit će “vrlo značajan faktor”, kaže brigadir Barry. Samohodno topništvo ima izgled tenka, može se samostalno kretati, a ispaljuje streljivo prema gore, da bi ono potom palo na metu, umjesto da puca izravno na nju. Jače je zaštićen i može brzo napredovati kada se neprijateljska obrana uništi.

 

Kako bi udarila ukrajinske položaje s veće udaljenosti, Rusija ima višestruke raketne sustave i vjerojatno će ih intenzivno koristiti.

Ti sustavi imaju 40 raketa koje se mogu ispaliti za samo 20 sekundi, a već su nanijele katastrofalan danak gađajući civilno stanovništvo u nekim područjima, pretvarajući stambene četvrti Harkiva, Mariupolja i drugih gradova u ruševine.

Što bi moglo zadržati Rusiju?

Izvješća pokazuju da su ruske snage također koristile termobarično oružje u dijelovima Ukrajine, uključujući Mariupolj u Donjecku i Izjum u Harkivu. To oružje je mnogo razornije od konvencionalnih eksploziva slične veličine, raspršuje mješavinu goriva kao oblak, koje se zatim detonira, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu i masivni eksplozijski val.

Samuel Cranny-Evans s Royal United Services Institutea kaže da je termobarično oružje “primarno dizajnirano za urbano ratovanje” jer oblak mješavine goriva koji se rasprši nakon početnog udara može prodrijeti kroz rupe u zgradama prije nego što eksplodira.

Ako rusko topništvo bude uspješno u uništavanju ključne ukrajinske obrane, Rusija će vjerojatno upotrijebiti pješaštvo s malokalibarskim oružjem i nizom vozila na kotačima i gusjenicama. Zračna snaga kao potpora mogla bi uključivati ​​borbene bombardere i jurišne helikoptere.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da će borbe “podsjetiti na Drugi svjetski rat”.

Analitičari kažu da nije jasno jesu li ruske snage riješile ozbiljne logističke probleme na koje su naišle u prvim tjednima ove kampanje. Postrojbe su se borile s nedostatkom goriva, hrane, vode i osnovne opreme, poput radija i odjeće za hladno vrijeme.

“Ključ će također biti obuka, motivacija i vodstvo. Rusi nisu dobro nastupili oko Kijeva i ne znamo jesu li naučili lekcije”, kaže brigadir Barry.

Čini se da su ruski gubici puno veći nego ukrajinski

Izvješća također pokazuju da je Rusija u dosadašnjem ratu izgubila višestruko više vojne opreme od Ukrajine. Zamjena izgubljene opreme mogla bi predstavljati velik izazov za Ruse u nastavku rata. Oryx, web stranica koja prati gubitke jedne i druge strane, procjenjuje da je Rusija izgubila 400 tenkova, 20 aviona, 32 helikoptera te stotine oklopnih vozila.

Oryx, valja naglasiti, uključuje samo uništenu opremu za koju su dostupni fotografski ili videodokazi.

Osim toga, Ukrajina je zarobila značajne količine ruske opreme. No, još nije jasno koliko je od te opreme uporabljivo i koliko će Ukrajinci to moći koristiti.

Michael Kofman, iz američkog Centra za pomorske analize (CNA), kaže: “Proći će neko vrijeme prije nego što ovaj komplet bude upotrebljiv, s posadom i raspoređen tamo gdje čini opipljivu razliku. Nekoliko zarobljenih tenkova ili IFV-a (Borbena vozila pješaštva) ne čine oklopna brigada.”

Dugoročno Rusija ima jednu značajnu prednost. Ukrajina je ovisna o pomoći Zapada koji je dosad isključivo slao oružje nužno za obranu. Napadački kapaciteti Ukrajine jako su ograničeni.

S druge strane, Rusija, unatoč ogromnim gubicima, još uvijek ima proizvodne kapacitete tako da za ruske trupe ove stvari nisu nezamjenjive. Dakle, kako rat traje, vrijeme počinje raditi u korist Rusije.

Dugoročno gledano, Rusija može imati ključnu prednost ako zapadne isporuke oružja Ukrajini budu i dalje ograničene na obrambenu, a ne napadačku opremu.

M.Marković /Foto: shottestock


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->