ANKETA 10 DANA PRIJE IZBORA! Ovo je raspored mandata

lipanj 24, 2020 maxportal
Share Button

HR rejting večeras objavljuje  istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus. Riječ je o prvoj velikoj anketi po izbornim jedinicama koja je provedena od 14. do 22. lipnja.Uzorak je šest tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto. S obzirom na to da je riječ o rezultatima za 10 izbornih jedinica, objavljivat će ih po danima.

Kriterij odabira je redoslijed koji je izbornim jedinicama dodijelio zakon.

Druga izborna jedinica

U drugoj izbornoj jedinici u igri za mandate pet političkih opcija. Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić. Dobivaju 31%. Lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem osvaja tri posto manje (28,0%). Miroslav Škoro, koji u 2. izbornoj jedinici predvodi koaliciju svog Domovinskog pokreta dobiva 11,3%.

U borbi za mandat je i Nino Raspudić neovisni nositelj Mostove liste sa 4,6 posto potpore, ali zbog d’Hondtove metode predačunavanja glasova i Bandićeva stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6%.

U skladu s d’Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate, mandati se moraju podijeliti na fiksne i rubne. Na fiksne statistička pogreška od 4% nema utjecaja. Takvih je sigurnih mandata prema Hrejtinga u 2. izbornoj jedinici – 13. Šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj, a Domovinski pokret dva.

 

Onaj preostali – 14. mandat je rubni, jer d’Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate mogle bi ga osvojiti četiri liste (Restart, HDZ, Most, BM 365). Prema HRejtingu najviše šansi ima Most.

HRT-ova Tatjana Munižaba spomenula je i  da se “zbog d’Hondtove metode preračunavanja glasova u mandate za mandat bori i Bandićeva stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6 posto”.

Takva ocjena je pogrešna. Da bi stranka ili lista sudjelovala u  raspodjeli mandata mora preći prag od 5 posto, a  Bandićeva stranka, ni uz statističku grešku od 4 posto ne prelazi prag. Ako na 3,6 posto dodamo i moguću statističku  grešku od 4 posto dolazimo do  3,74 posto. Bandić ne prelazi prag pa ne sudjeluje u raspodjeli mandata. Na HRT-u ili ne znaju matematiku ili ne znaju D’Hondtovu metodu.

Treća izbornu jedinica

U Trećoj izbornoj jedinici prva je Restart koalicija s 41,8%  biračke potpore, a drugi  HDZ s 22,4%.  Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom (4,7%) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9%).

Restart  koalicija osvaja 8, HDZ 4 mandata, a za preostala dva mandata bori se pet lista, ali su mu Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Četvrta izborna jedinica

Da će u Hrvatskom saboru imati zastupnike iz 4. izborne jedinice, sigurne prema HRejtingu mogu biti samo tri liste. Prvi HDZ s 32,4% druga, s 10% manje – koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija 18,7%.

Kad se ovi postotci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva 6, koalicija predvođena Domovinskim pokretom 4 mandata , koalicija predvođena SDP-om 3 mandata. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je – prema d’Hondtovoj metodi preračunavanja – bliže HDZ.

Ukupan broj mandata koje osvajaju stranke izgleda ovako: SDP-ova Restart kolacija 60, HDZ – 55, Domovinski pokret Miroslava Škore 18, Most 5 mandata te Lijevo-zelena koalicija  (Možemo, Radnička fronta…)  dva mandata i oba osvaja u prvoj izbornoj jedinici.

M.Marković / Foto:pxll

 

Komentari
Share Button