Argentina je svjetski prvak! Francusku su dobili na penale

18 prosinca, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Argentina je slavila u finalu Svjetskog prvenstva u Katru protiv Francuske nakon boljeg izvođenja 11-eraca.  To je treći put u povijesti da argentinska nogometna reprezentacija osvaja naslov svjetskog prvaka.



“Gauči” su u jednom od “najluđih” finala u povijesti porazili branitelja naslova Francusku 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret u 120 minuta završio 3-3.

Messi je iz jedanaesterca u 23. minuti pogodio za 1-0, dok je do kraja prvog dijela Angel Di Maria povećao na 2-0 u 36. minuti. Odjednom i unutar samo sto sekundi Francuska se vratila u igru. Na 2-2 je izjednačio s dva pogotka Kylian Mbappe golovima u 80. iz jedanaesterca i 81. minuti. U 109. minuti gol za 3-2 je dao Messi, ali je u 118. minuti opet strijelac bio Mbappe, opet s bijele točke, za 3-3.

Tijekom odluke jedanaesteraca argentinski vratar Martinez je obranio udarac Comana, dok je Upamecano promašio vrata, dok su svi Argentinci bili precizni (Messi, Dybala, Paredes i Montiel).

Kako se moglo i očekivati, finalna utakmica počela je oprezno s obje strane, premda su na samom startu Argentinci bili nešto odlučniji u svojim izletima prema suparničkim vratima. Argentina je ujedno i prva nešto ozbiljnije zaprijetila, u 8. minuti je De Paul pucao s vrha šesnaesterca, ali se lopta odbila od Varanea u korner.

Novu su lijepu akciju Argentinci kreirali u 17. minuti. Prevarena je kompletna francuska obrana, ali je Di Maria vrlo loše pucao iz povoljne prilike. Isti igrač Argentine nekoliko minuta poslije je prevario Dembelea, ušao u šesnaesterac kada ga je Dembele sapleo s leđa, a Poljak Marciniak je dosudio jedanaesterac.

Odgovornost je preuzeo Lionel Messi koji je tako u 23. minuti doveo Argentinu u vodstvo. Vratar Lloris je otišao u jednu, a Messi je loptu poslao u drugu stranu vrata za svoj šesti pogodak na ovom prvenstvu i vodstvo Argentine 1-0.

Slika se na travnjaku nije nimalo promijenila nakon pogotka. Čak štoviše, igralo se još češće na francuskoj polovici. Rastrčaniji i energičniji Argentinci su davali ritam finalu, vezni red Argentine držao je u šaci suparnika, a sve je kulminiralo pogotkom za 2-0 u 36. minuti.

Francuski nogometaši tada su u rijetkim trenucima bili na drugoj strani terena, ali je zabljesnula strašna kontra. Messi je sjajno odigrao za Alvareza, ovaj je u prostor izbacio Mac Allistera koji je sjajno na drugoj strani primijetio i asistirao Angelu Di Mariji koji lako pogađa za povećanje vodstva.

Baš ništa u prvom poluvremenu nije napravila Francuska. U napadu je bila posve izgubljena, Mbappe i ostali se nisu ni vidjeli, a trkački i gotovo u svakom duelu Francuzi su gubili boj protiv Argentine. U 41. minuti francuski izbornik Deschmaps je već povukao prve poteze te je Girouda i Dembelea zamijenio Kolo Muanijem i Thuramom.

Odmah na startu drugog dijela opet je Argentina prva zaprijetila. U 49. minuti je lijepu akciju završio De Paul volej udarcem ravno u Llorisa. I u nastavku su Francuzi izgledali posve sterilno, a nove šanse imala je opet Argentina, prvo Alvarez pa Messi, ali je ostalo 2-0. Kako je utakmica prolazila tako su Francuzi morali ulagati sve veći rizik u svoju igru, makar u svemu nije bilo konkretnosti, ali su zato argentinski kontranapadi bili strahovito ubojiti.

Argentina se u završnom dijelu finala ipak bitnije povukla u obranu te je pokušala sačuvati vodstvo do kraja. Prvu priliku Mbappe je tako imao tek u 71. minuti kada je s vrha šesnaesterca pucao preko vrata. Sve to kao da je bila najava onoga što će se dogoditi unutar samo sto sekundi.

U 79. minuti argentinska obrana je pogriješila po prvi puta. Kolo Muani je pobjegao Otamendiju, a ovaj ga je srušio za jedanaesterac. Kylian Mbappe je pogodio za 1-2 premda je argentinski vratar Martinez pogodio stranu i bio blizu obrane. Već u sljedećem napadu Francuska je izjednačila, a sjajno je za 2-2 pogodio Mbappe čime su Francuzi u samo dvije minute nadoknadili sve ono što su loše napravili dotad u finalu.

Vrlo blizu kompletnog preokreta Francuska je bila u 94. minuti kada je Rabiot pucao, ali je Martinez spriječio treći francuski pogodak. Golovi Mbappea ubrizgali su veliku snagu Francuzima koji su bili mnogo bolji u završnom dijelu finala koje je otišlo i do produžetaka premda je u 97. minuti sve moglo završiti pogotkom Messija, ali je njegov udarac po sredini obranio Lloris.

Na kraju prvog produžetka opet se probudila Argentina. Francuzi su prvo blokirali udarac Lautara Martineza i topovski udarac Montiela, a potom je Lautaro imao još jednu šansu. Nastavila se bolja igra Argentine i u drugom produžetku, a u 109. minuti vratili su ‘gaučosi’ vodstvo.

Na kraju odlične akcije Lautaro Martinez je pucao, Lloris obranio, ali se lopta odbila do Messija koji je iz blizine pogodio za 3-2. No, nije tu bio kraj jer je u 118. minuti dosuđen novi jedanaesterac za Francuze. Montiela je lopta pogodila u ruku, a Mbappe je opet bio miran i precizan s bijele točke te je postigao svoj treći gol u finalu za 3-3. U samom finišu Kolo Muani iz blizine nije dobro zahvatio loptu glavom, premda je na pladnju imao pogodak za 4-3. Još bolju, savršenu šansu, Kolo Muani je imao u 123. minuti, ali je briljantno nogom njegov udarac zaustavio Martinez. Na samom kraju i Lautaro Martinez je imao šansu za 4-3, ali je loše pucao glavom.

Potom su uslijedili jedanaesterci, a kao protiv Nizozemske, tako je Argentina i ovaj put bila vrlo sigurna. Kako svi izvođači, tako i vratar Martinez koji je obranio jedan udarac.

Messi je tako svemu sjajnome u karijeri pridodao i ono posljednje što mu je nedostajalo, naslov svjetskog prvaka, nakon što je ranije igrao finale 2014. godine. Messi je u finalnom susretu upisao 26. nastup u karijeri na svjetskim prvenstvima čime je postao apsolutni rekorder po tom pitanju. Isto tako, postao je prvi nogometaš u povijesti koji je na jednom SP-u zabio barem pogodak u grupnoj fazi te u svakoj utakmici nokaut faze (osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale).

Francuska tako nije uspjela obraniti naslov svjetskog prvaka od prije četiri godine te time reprizirati ono što su u dugoj povijesti uspjeli samo Italija i Brazil.

SP, polufinale:

ARGENTINA – FRANCUSKA jedanaesterci 4-2 (3-3, 2-2, 2-0)

Stadion Lusail. Gledatelja: 85.000. Sudac: Szymon Marciniak (Poljska).

STRIJELCI: 1-0 Messi (23-11m), 2-0 Di Maria (36), 2-1 Mbappe (80-11m), 2-2 Mbappe (81), 3-2 Messi (109), 3-3 Mbappe (118-11m)

ARGENTINA: E. Martinez – Molina (od 91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (od 121. Dybala) – De Paul (od 102. Paredes), Fernandez, Mac Allister (od 116. Pezzella), Di Maria (od 64. Acuna) – Messi, Alvarez (od 102. La. Martinez).

FRANCUSKA: Lloris – Kounde (od 121. Disasi), Varane (od 113. Konate), Upamecano, Hernandez (od 71. Kamavinga) – Griezmann (od 71. Coman), Tchouameni, Rabiot (od 96. Fofana) – Dembele (od 41. Kolo Muani), Giroud (od 41. Thuram), Mbappe.

Žuti kartoni: Fernandez, Acuna, Paredes, Montiel (Argentina), Rabiot, Thuram, Giroud (Francuska)

Crveni kartoni: –

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->