Auf Wiedersehen, Mutti! Objavljeno kolika će biti mirovina Angele Merkel

9 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Želim li pisati, želim li govoriti, planinariti, ostati kod kuće, proputovati svijet? Za početak sam odlučila ne raditi ništa pa ćemo vidjeti što će biti”, izjavila je to sad već bivša njemačka kancelaraka Angela Merkel.



Merkel bi mogla provesti više vremena sa suprugom u Hohenwaldeu, seocetu pored grada Templina gdje je odrastala i posjeduje vikendicu.

Bridjeli su danas dlanovi u Bundestagu. Najprije je bio trenutak za političke almanahe, posljednji pljesak za godinama najmoćniju ženu svijeta, Angelu Merkel. Zatim je s 395 glasova za i 303 protiv, uz tzv. kancelarsku većinu i neupitnu podršku u parlamentu, izabran deveti poslijeratni njemački kancelar Olaf Scholz.

Nakon 16 godina, Angela Merkel više neće voditi ni Njemačku ni Europu, kraj je jedne ere. “Auf Wiedersehen Mutti”, rekli su Nijemci. Odlazi najvažnija političarka ove generacije, koja je preživjela četiri američka predsjednika, pet britanskih i pet hrvatskih premijera.

Angela Merkel primat će mirovinu od oko 15 tisuća eura, pokazuje izračun njemačke udruge poreznih obveznika. Mirovina je izračunata na temelju plaća koje je primala kao zastupnica u saveznom parlamentu, savezna ministrica i kancelarka.

Kao svi bivši kancelari i predsjednici države, Merkel će imati pravo na službeni ured. Država će joj također plačati tajnika ureda, dvoje asistenata, daktilografa i vozača.

“Ja sam državni službenik, a ne model”

Kršćanska demokratkinja u Njemačkoj je dozvolila gay brakove, a u vrijeme migrantske krize hrabro u zemlju pustila više od milijun Sirijaca. Vodila je Europu u velikim krizama, smatra je se zaslužnom za spas eura.

Na konferenciji za novinare jednom su ju pitali: “Primijetili smo da se vaša odjeća ponavlja. Zašto?” Ona je odgovorila: “Ja sam državni službenik, a ne model.”

Na drugoj konferenciji za tisak pitali su je: “Imate li kućne pomoćnice koje čiste kuću-stan, pripremaju hranu itd?”

“Ne, nemam radnike i ne trebaju mi. Suprug i ja svaki dan radimo svoj posao kod kuće.”

Tada su je novinari pitali: “Tko pere odjeću, Vi ili vaš suprug”. Odgovorila je: “Ja sređujem odjeću, a moj muž upravlja veš mašinom i to se obično obavlja noću.”

Zaključila je riječima:”Očekivala sam da ćete me pitati o uspjesima i neuspjesima u našem radu u Vladi.”

 

‘Njemačku je učvrstila najboljom na svijetu”

Merkel jue kemičarka po obazovanju, odrasla u DDR-u  i postala najmoćnija žena na svijetu. Kad su ju jednom prilikom pitali što osjeća kad misli na Njemačku, ogovorila je: “Mislim na prozore dobre izolacije. Nitko na svijetu ne može proizvesti tako dobre i lijepe prozore.”

Dodjela medalja vojnicima koji su evakulirali Nijemce iz Kabula, jedna od zadnjih aktivnosti Angele Merkel kao kancelarke. Večer prije bila je na Baltiku, u izbornoj jedinici iz koje je tada potpuno nepoznata ’90. ušla u Bundestag.

“Dobar posao, dobra plaća, dobri poslovi i mnogo poslova, sve je to dostupno samo ako smo među najboljima na svijetu”, rekla je kancelarka.

Njemačku je među najboljima na svijetu učvrstila upravo ona, od trenutka kad je prije 16 godina prisegnula kao prva kancelarka u dotad isključivo männerclubu.

“Tada sam bila mlada, bila sam žena i dolazila sam s istoka i to je zadovoljavalo sve potrebe. Bila sam korisna, recimo to tako”, poručila je u svibnju ove godine kancelarka Merkel.

Od korisne je došla do toga da deset godina zaredom bude proglašena najmoćnijom ženom na svijetu. Rođena je prije 67 godina u Hamburgu kao Angela Dorothea Kasner. Mama joj je bila učiteljica latinskog i engleskog, tata pastor u protestantskoj crkvi.

Angela Merkel kroz 16 godina upravljanja Njemačkom

Važna uloga u pristupanju Hrvatske EU

Diplomirala je fiziku, doktorirala u Berlinu, a u politici se angažirala nakon pada Berlinskog zida. ’91. je sa 36 godina ušla u vladu Helmuta Kohla, prvo kao ministrica za žene i mlade, potom za zaštitu okoliša. 2000. preuzela je vodstvo CDU-a, a 2005. pobijedila na izborima i postala tada jedina žena na čelu svih članica Europske unije. U idućih 16 godina stvorila je samo sebi svojstven stil vladanja – merkelovštinu.

“Pokušala je integrirati naciju, nije se bavila konfrontacijama, ispred kamera se nije svađala. Znači, radila je upravo ono što Nijemci žele od svojih državnika, da ih suvereno vode kroz krize, a turbulencija u proteklih 15-ak godina nije nedostajalo, i da Njemačku zaštite kao neku vrstu oaze stabilnosti u vrlo nestabilnom okruženju”, objašnjava Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea

Od početka je imala važnu ulogu i u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

“Ja sam gospođu Merkel izvijestio o našim ambicioznim planovima da pregovore vodimo i kvalitetno i brzo”, rekao je Ivo Sanader 2006. godine.

A već tada je bila i do danas ostala inspiracija mnogima, pa i prvoj premijerki Hrvatske.

“Rijetka političarka, stavite u kontekst mnogih, pa i naših aktualnih političara, koja nikada nije iskazivala, tako je ja pamtim, taj neki višak prepotencije ili bahatosti zbog te vlasti, a ona je to sasvim sigurno mogla, jer biti njemački kancelar je nešto sasvim drugo”, kazala je Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade.

Iako Merkel gotovo nikad nije pokazivala ni ljutnju, ni radost, Jadranka Kosor posebno je zapamtila jednu njezinu gestu s potpisivanja pristupnog ugovora u Bruxellesu 2011.

“Onda su se držali neki govori i kad god bi netko spomenuo potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, ona bi rekla ‘bravo, Jadranka’. I onda kad je ona potpisala, došla je do mene, uhvatila me, gledala me ravno u oči i rekla ‘zapamti, ovo je samo tvoja priča’. Činilo mi se da su joj malo zaiskrile oči, a ja sam bila na rubu da počnem plakati od tih riječi”, ispričala je.

Privatni život držala daleko od očiju javnosti

Inače, uvijek je bila suzdržana, odjevena u sako s tri dugmeta, s njom na čelu Njemačka je mirno prebrodila ekonomsku krizu, a onda i izbjeglički val kada je u zemlju ušlo preko milijun ljudi upravo zahvaljujući njezinoj politici otvorenih vrata. I taj potez 2015. će ostati kao jedna od najvećih ostavština njene vladavine.

Sirijci su s njom radili selfieje, zbog toga su doduše njemački radikalni desničari prvi put ušli u Bundestag. No, i danas Nijemci u nasljedniku traže njezine kvalitete, i zato u anketama vodi Olaf Scholtz.

“Koji se pomalo i pozicionira kao njezin legitimni nasljednik. Nepretenciozan političar koji ne voli konfrontacije, koji pokušava integrirati i koji poručuje naciji ‘znate me, znate što od mene možete očekivati”, rekao je Matić.

Svih ovih godina Merkel je privatni život držala daleko od očiju javnosti, baš su se ovih dana pojavile fotografije nje i supruga Joachima Sauera, kako planinare i idu na kupanje. Od nanas će za to imati više vremena.

M. Marković/Foto: Michael Kappeler

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->