BIT ĆE VATRE: Gordan Malić objavio opaku informaciju za ministra Krstičevića

siječanj 31, 2018 maxportal
Share Button
GORDAN MALIĆ, poznati istraživački novinar, objavio je vrlo zanimljiv i opak tekst na temu kupnje borbenih zrakoplova i sustava za potporu i održavanje letjelica.U priču je na posredan, ali znakovit način, uključen i ministar obrane Damir Krstičević čija je dojučerašnja tvrtka KING ICT osnovala tvtku kći za poravak i održavanje zrakoplova. Koji još nisu ni kupljeni.

U tekst pod naslovom “Bivša tvrtka Damira Krstičevića započela biznis servisiranja i nabave zrakoplova i vojne opreme, u magazinu Startnews Malić piše:

Usred javnog natječaja za posao stoljeća od pola milijarde dolara i donošenja konačne odluke o nabavi ratnih zrakoplova za obranu hrvatskog i NATO neba, gužva i u Trgovačkom sudu, gdje je i kompanija koja se do sada pretežito bavila računalnom opremom, osnovala tvrtku kćer i za proizvodnju, popravak i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica, zrakoplovne opreme…

Utjecajna domaća IT kompanija KING ICT., u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novom biznisu. Kako stoji u sudskom registru, namjeravaju se baviti u budućnosti i trgovinom oružja te proizvodnjom i servisiranju zrakoplova i zrakoplovne opreme.

Naime, krajem rujna prošle godine KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirao tvrtku kćer “Planet devet” d.o.o. (Planet IX) sa sjedištem u Zagrebu, Buzinski prilaz 10. S temeljnim kapitalom od dvadeset tisuća kuna nova tvrtka u korporativnom carstvu vlasnika KING ICT-a Stipe Matića, registrirala je niz raznorodnih djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja toplih napitaka i hrane, izrade web stranica, i slično, sve do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme.

Pored toga, vodeća IT kompanija u zemlji od rujna se bavi i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja, te pirotehničkih sredstava.

Za direktora tvrtke “Planet IX” imenovan je Sandi Radić, dojučerašnji član uprave KING ICT-a. Rođen je u Vrgorcu, otkud je porijeklom i ministar Damir Krstičević, a raspolaže i solidnim obrambenim iskustvom, jer je jedno vrijeme vodio kabinet ministra obrane Joze Radoša u vladi Ivice Račana, a sudjelovao je i kao promatrač u NATO-vim misijama.

Hoće li se novim akvizicijama KING ICT okrenuti i većoj suradnji s MORH-om za sada možemo samo nagađati. Činjenica je da KING ICT, kao i cijela M San Grupa vlasnika Stipe Matića s MORH-om unosno surađuju već cijeli niz godina.

Sve navdeno postaje još zanimljivije kad se zna kako se upravo ovih dana riješava (riješavao) odabir najboljeg ponuđača ratnih vojnih zrakoplova za Hrvatsku.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer kupovinu «rabljenih» izraelskih zrakoplova iz flote  “F16 barak” i sam je najavio pred koji dan. Netanyahu će ovog ljeta službeno posjetiti RH gdje će mu domaćin biti hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilateralna suradnja bit će učvršćena i na vojnom planu i to, kako tvrdi izraelski premijer, kupovinom 12 rabljenih  izraelskih zrakoplova po cijeni od 500 milijuna dolara, što je najveća akvizicija MORH-a od Domovinskog rata.

Prema procjenama stručnjaka na zemaljsku prilagodbe i servis  rabljenih “baraka” MORH bi u razdoblju od idućih 10 godina trebao potrošiti još 500 milijuna dolara, čime bi se nabava zrakoplovne eskadrile popela na milijardu dolara.

Upravo stoga je zanimljivo kako je baš tvrtka u kojoj je na najvišim pozicijama bio Damir Krstičević odlučila baviti se i poslovima usko vezenim uz servisiranje i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica, prijevozom i nabavom oružja…

Znači li zaokret ove pretežito specijalizirane tvrtke s računalne opreme na vojnu industriju? Hoće li se novoregistrirana tvrtka uskoro pojaviti i kao dobavljač na natječajima za servisiranje izraelskih zrakoplova iz flote ” F16 barak”, čija je kupovina već najavljena? Ako do potpisa tog ugovora dođe, novo sestrinsko poduzeće KING ICT-a “Planet devet” d.o.o. moglo bi konkurirati i za te poslove.

Zanimljivo je da je tvrtka “Planet IX”, čija je jedna od djelatnosti i servisiranje zrakoplova, osnovana nedavno, 9. rujna 2017. samo par tjedana uoči službenog susreta ministra i potpredsjednika Hrvatske vlade Damira Krstičevića i njegova kontroverznog  izraelskoga kolege Avigdola Liebermana.

Do susreta dvojice ministara došlo je u Zagrebu, a tema je bila i nabavka izraelskih rabljenih zrakoplova, nakon čega se Lieberman sreo i s još nekim političarima iz okružja.

Prema svemu sudeći nabava izraelskih višenamjenskih zrakoplova vrlo je izgledna, iako natječaj za kupnju nove zrakoplovne flote HV-a još nije okončan.

Gordan Malić/ Starnews/Foto:pxll

Komentari
Share Button