Kategorije NaslovnaVijesti

Branitelji pozivaju na Mimohod u srijedu: 3000 crnih majica s bijelim križem za 3000 suicida

Širi dalje

Ministarstvo branitelja nema točan podatak koliko je branitelja izvršilo samoubojstvo nakon rata, imamo okvirnu brojku od 3000 suicida

Branitelji koji i dalje prosvjeduju u Savskoj 66 namjeravaju podsjetiti Hrvatsku na prijatelje koji su izvršili samoubojstvo te pozivaju sve studente, mlade, građane Zagreba i ostale zainteresirane da im se pridruže u mimohodu za sjećanje na branitelje koji su si oduzeli život.
Mimohod će se održati u srijedu, 10. prosinca. Započet će okupljanjem ispred Savske 66, a nastavit će se do središnjeg zagrebačakog trga, Trga bana Josipa Jelačića i Zagrebačke katedrale.

Siniša Ranok na Svibanjskom trgu u Buenos Airesu s argentinskim veteranima

Marko Radoš iz Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata pojasnio  je kako je nastala ideja  za akciju “Jedan KRIŽ jedan ŽIVOT”:

“Naš kolega, Siniša Ranok, inače stopostotni invalid Domovinskog rata, pripadnik Druge brigade, bio je u Argentini i svjedočio sličnoj akciji koju su upriličili argentinski veterani rata za Faklande i sukoba s vojnom huntom. Oni su ispred parlamenta, na poznatom Svibanjskom trgu, u spomen suborcima koji su izvršili samoubojstvo, prosvjedovali u crnim majicama s bijelim križem. Tako smo i mi odlučili da se u Hrvatskoj  ne vodi briga o problemu samoubojstva među hrvatskim braniteljima. Nažalost, naše Ministarstvo branitelja nema uopće točan podatak koliko je branitelja izvršilo samoubojstvo nakon rata, imamo okvirnu brojku od 3000 osoba”.



Marko Radoš: Jedan KRIŽ za jedan ŽIVOT!

Pojasnio je kako će se sastati ispred braniteljskog šatora u Savskoj 10. prosinca odakle će u 12 sati krenuti ka Trgu bana Jelačića. U 13 sati ondje će im se  obratiti Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i bit će promovirana pjesma “Zauvijek heroji”. Oko 14 sati bit će snimanje milenijske fotografije “Jedan križ za jedan život” ispred Zagrebačke katedrale:

“Nadam se da ćemo ovim mimohodom upozoriti na to te napokon ispraviti takvo ophođenje kojim se ne vodi briga barem o evidentiranju osoba koje su izvršile samoubojstvo. Takvo ophođenje pokazuje sliku o nebrizi cijelog sustava o braniteljskoj populaciji, a osobito o takvim slučajevima”, ocijenio je te dodao kako je veliki interes mladih te da planiraju pripremiti 3000 majica naprijed s križom kojima žele upitati odgovorne institucije zašto se to događa i što učinit da to prestane.

Iz Udruge kako se mimohodu se mogu priključiti svi ljudi koji suosjećaju s nesretnom sudbinom spomenutih branitelja. Posebno su dobrodošli studenti koji svojom mladošću i voljom za školovanjem mogu poručiti živućim braniteljima da zemlja za koju su se borili ima budućnost te zdravu i sposobnu mladež.

Ako želite biti dio ovoga Mimohoda, dovoljno je da se u razdoblju od 11 do 12 sati pojavite ispred braniteljskog šatora te pokupite svoju majicu. Mimohod će početi u 12 sati.

Sudionici će nosit crne majice s velikim bijelim križem. Iskazat će tako žaljenje za braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su zbog teških ratnih posljedica bili primorani podići ruku na sebe. Istaknuli su

Jedan KRIŽ za jedan ŽIVOT

Branitelji će progovoriti s upozorenjem jedan križ za jedan život zbog potrebe učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
“Pridružite nam se, budite dio nastojanja očuvanja života, pokažimo ljubav kao priznavanje Božje dobrote, pretočene u ljubav prema bližnjemu. Društvena solidarnost i pravednost, nesebičnost i sloga stupovi su na kojima je moguće i dalje graditi Hrvatsku, oslanjajući se na vrijednosti koje smo izgradili tijekom Domovinskoga rata, a koje ne smiju biti dovedene u pitanje, ako želimo Božji blagoslov i snagu snažniju od ljudskih pravorijeka nedostojnih istine i budućnosti”, pozivaju iz Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine.

Događaj će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

  • od 11:00 do 12:00 sati okupljanje kod braniteljskog šatora, Savska 66 (podjela majica),
  • od 12:00 do 13:00 sati šetnja upozorenja Jedan križ za jedan život do Trga bana Josipa Jelačića,
  • od 13:00 do 13:30 sati poruke organizatora i sudionika,
  • od 13:30 do 14:00 sati šetnja do Zagrebačke katedrale,
  • od 14:00 sati snimanje milenijske fotografije Jedan križ za jedan život.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

8 sati prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

9 sati prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

9 sati prije