Branitelji pozivaju na Mimohod u srijedu: 3000 crnih majica s bijelim križem za 3000 suicida

prosinac 8, 2014 maxportal
Share Button
Ministarstvo branitelja nema točan podatak koliko je branitelja izvršilo samoubojstvo nakon rata, imamo okvirnu brojku od 3000 suicida

Branitelji koji i dalje prosvjeduju u Savskoj 66 namjeravaju podsjetiti Hrvatsku na prijatelje koji su izvršili samoubojstvo te pozivaju sve studente, mlade, građane Zagreba i ostale zainteresirane da im se pridruže u mimohodu za sjećanje na branitelje koji su si oduzeli život.
Mimohod će se održati u srijedu, 10. prosinca. Započet će okupljanjem ispred Savske 66, a nastavit će se do središnjeg zagrebačakog trga, Trga bana Josipa Jelačića i Zagrebačke katedrale.
veterani, argentina

Siniša Ranok na Svibanjskom trgu u Buenos Airesu s argentinskim veteranima

Marko Radoš iz Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata pojasnio  je kako je nastala ideja  za akciju “Jedan KRIŽ jedan ŽIVOT”:

“Naš kolega, Siniša Ranok, inače stopostotni invalid Domovinskog rata, pripadnik Druge brigade, bio je u Argentini i svjedočio sličnoj akciji koju su upriličili argentinski veterani rata za Faklande i sukoba s vojnom huntom. Oni su ispred parlamenta, na poznatom Svibanjskom trgu, u spomen suborcima koji su izvršili samoubojstvo, prosvjedovali u crnim majicama s bijelim križem. Tako smo i mi odlučili da se u Hrvatskoj  ne vodi briga o problemu samoubojstva među hrvatskim braniteljima. Nažalost, naše Ministarstvo branitelja nema uopće točan podatak koliko je branitelja izvršilo samoubojstvo nakon rata, imamo okvirnu brojku od 3000 osoba”.marko križ majica

Marko Radoš: Jedan KRIŽ za jedan ŽIVOT!

Pojasnio je kako će se sastati ispred braniteljskog šatora u Savskoj 10. prosinca odakle će u 12 sati krenuti ka Trgu bana Jelačića. U 13 sati ondje će im se  obratiti Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i bit će promovirana pjesma “Zauvijek heroji”. Oko 14 sati bit će snimanje milenijske fotografije “Jedan križ za jedan život” ispred Zagrebačke katedrale:

“Nadam se da ćemo ovim mimohodom upozoriti na to te napokon ispraviti takvo ophođenje kojim se ne vodi briga barem o evidentiranju osoba koje su izvršile samoubojstvo. Takvo ophođenje pokazuje sliku o nebrizi cijelog sustava o braniteljskoj populaciji, a osobito o takvim slučajevima”, ocijenio je te dodao kako je veliki interes mladih te da planiraju pripremiti 3000 majica naprijed s križom kojima žele upitati odgovorne institucije zašto se to događa i što učinit da to prestane.

Iz Udruge kako se mimohodu se mogu priključiti svi ljudi koji suosjećaju s nesretnom sudbinom spomenutih branitelja. Posebno su dobrodošli studenti koji svojom mladošću i voljom za školovanjem mogu poručiti živućim braniteljima da zemlja za koju su se borili ima budućnost te zdravu i sposobnu mladež.

Ako želite biti dio ovoga Mimohoda, dovoljno je da se u razdoblju od 11 do 12 sati pojavite ispred braniteljskog šatora te pokupite svoju majicu. Mimohod će početi u 12 sati.

Sudionici će nosit crne majice s velikim bijelim križem. Iskazat će tako žaljenje za braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su zbog teških ratnih posljedica bili primorani podići ruku na sebe. Istaknuli su

Jedan KRIŽ za jedan ŽIVOT

Branitelji će progovoriti s upozorenjem jedan križ za jedan život zbog potrebe učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
“Pridružite nam se, budite dio nastojanja očuvanja života, pokažimo ljubav kao priznavanje Božje dobrote, pretočene u ljubav prema bližnjemu. Društvena solidarnost i pravednost, nesebičnost i sloga stupovi su na kojima je moguće i dalje graditi Hrvatsku, oslanjajući se na vrijednosti koje smo izgradili tijekom Domovinskoga rata, a koje ne smiju biti dovedene u pitanje, ako želimo Božji blagoslov i snagu snažniju od ljudskih pravorijeka nedostojnih istine i budućnosti”, pozivaju iz Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine.

Događaj će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

  • od 11:00 do 12:00 sati okupljanje kod braniteljskog šatora, Savska 66 (podjela majica),
  • od 12:00 do 13:00 sati šetnja upozorenja Jedan križ za jedan život do Trga bana Josipa Jelačića,
  • od 13:00 do 13:30 sati poruke organizatora i sudionika,
  • od 13:30 do 14:00 sati šetnja do Zagrebačke katedrale,
  • od 14:00 sati snimanje milenijske fotografije Jedan križ za jedan život.Komentari
Share Button