Čak 92 % Slovenaca krađu hrvatskog teritorija smatra jedinim modelom prijateljstva

kolovoz 2, 2015 maxportal
Share Button

VIŠE od 90 posto Slovenaca podržava stajalište svog premijera Mire Cerara u arbitražnoj aferi s Hrvatskom, pokazala je anketa koju je objavio ljubljanski list “Dnevnik”.Da je za nastavak arbitraže i nakon što je Hrvatska iz arbitražnog sporazuma istupila navelo je 91,7 posto ispitanika, a da nije 5,4 posto.

Slovenski mediji i dužnosnici najnoviji zaplet među državama od same su objave kompromitirajućih transkripata većinom nazivali obavještajnom ili špijunskom aferom.

Da je za nju kriva hrvatska obavještajna služba smatra 49 posto ispitanika “Dnevnika”, 43 posto smatra da odgovornost snose osobe koje su bile prisluškivane jer se nisu zaštitile, a ostali nemaju stajalište o tom pitanju.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Treba li biti iznenađen da čak 91,7 % Slovenaca krađu hrvatskog teritorija smatra jedinim modelom prijateljstva.

MP/fotoFaHKomentari
Share Button