CRO Demoskop: HDZ preko 30 posto, SDP 18, Most preskočio Škoru

listopad 8, 2020 maxportal
Share Button 

Ekskluzivno istraživanje CRO Demoskop za listopad provedeno je od 1. do 5. listopada. Tri mjeseca od parlamentarnih izbora HDZ i dalje uvjerljivo drži vrh ljestvice.

Iako uz blaži pad rejtinga, najviše ispitanika, 30,4 posto bira HDZ (u rujnu je taj postotak bio 32,8%). Drugi je SDP, koji je odabrao novog predsjednika ali mu je bivši pomrsio planove i doveo do pat pozicije.

Slično, kao u rujnu, rejting im je nešto iznad 18 posto (18,2%, u rujnu je bio 18,4%).

 

Dio birača bez dvojbi uzima im platforma MOŽEMO! – oni su treći izbor s potporom od točno 9,0 posto (što je više nego u rujnu kad su bili na 8,9%).

Vrlo blizu trećoj poziciji su Most s 8,4 posto (u rujnu 7,6%) i Domovinski pokret s 8,2 posto (u rujnu 7,8%).

Stranci s imenom i prezimenom blago raste rejting (2,8% – s dva posto u rujnu), slijede HSS (1,4%, što je isti postotak kao i u rujnu) i IDS (1,2%, što je za 0,1 posto manje nego u rujnu).

Tek jedan posto imaju stranka zagrebačkog gradonačelnika, Pametno i Živi zid. Neodlučnih je nemalih 12,4 posto (u rujnu 11,2%).

Najpozitivniji političari su…

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži premijer Andrej Plenković. Stav je to petine ispitanika (20,2%), iako u odnosu na rujan bilježi pad od četiri postotna boda (u rujnu je bio 24,4%). Također pad, ali manji, vidljiv je i kod predsjednika Republike Zorana Milanovića (14,6%, u rujnu je bio 17,1%).

Treći je izbor ministar finanacija Zdravko Marić, no on je daleko od vodećeg posvađanog dvojca (3,3% koji je u rujnu bio odabir 2,4% ispitanika).

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin udvostručio je rejting od rujna, ali da je najpozitivniji misli skromnih tri posto ispitanika. Još niži je pozitivni doživljaj Miroslava Škore (2,6%) i Tomislava Tomaševića (2,5%).

Svi ostali bilježe još niži rejting, a Nitko je i dalje popularan (18,4%).

Najnegativniji su

Dvojac Milanović-Plenković na vrhu je i ljestvice najnegativnijih političara, ali s obrnutim rasporedom. Tijesno, ali predsjednik je, kao i proteklih mjeseci, najnegativniji političar. Ovo je najveći postotak negativnog doživljaja (19,7%) od kada je postao predsjednik, u odnosu na rujan – gotovo pet negativnih postotnih bodova više (bio je na 15,1%).

No, slično bilježi i premijer Plenković (19%, a bio je na 14,8%). Odjeci afere JANAF i prateća komunikacija očito su negativno utjecale na obojicu najutjecajnijih političara u državi.

Na treće mjesto neprestižne ljestvice vratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (8,5%, u rujnu je bio na 6,3%).

Slijede Gordan Jandroković (3,3%), Milorad Pupovac (2,4%) pa Josipa Rimac (2,2%) – bivša HDZ-ova političarka, sada USKOK-ova osumnjičenica nedavno puštena iz pritvora.

Na neprestižnu ljestvicu stigli su i Katarina Peović (2,0%) i Branko Bačić (2,0%), a da su negativni svi političari misli 8,1 posto ispitanika.

Afera koja je otvorila i pravosudno političke dvojbe očito je utjecala na ocjenu i Ureda predsjednika i Vlade i Sabora. Svi su lošije ocijenjeni, ali prosječnu su ocjenu zadržali; ocjenu dobar dobivaju i Pantovčak (2,91) i Banski dvori (2,72), a Hrvatski sabor dovoljan (prosječna ocjena 2,38).

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 5. listopada 2020. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

(R.I. /Foto: rtl)

 

Komentari
Share Button