Kategorije Vijesti

Čudan ste narod vi Hrvati! Za Veliku Gospu u svetištima milijun ljudi, a državom vladaju ateisti

Širi dalje

Od ukazanja Gospe do danas Međugorje je posjetilo 28 milijuna vjernika, od čega su 21 milijun bili stranci. Promet je veći od jedanaest milijardi eura.



Vjerski turizam u Hrvatskoj bilježi odlične rezultate. U Svetište Majke Božje Bistričke, prema podacima turističke zajednice, na dan Velike Gospe dođe oko 60 tisuća posjetitelja, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

U isto vrijeme, kažu u Turističkoj zajednici, Svetište Majke Božje Trsatske posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu posjeti oko 60-70 tisuća posjetitelja.

Svetište Gospe Sinjske u razdoblju Devetnice, (od 6.-15. kolovoza), posjeti oko 200 tisuća ljudi, a nam blagdan Velike Gospe u Svetište dođe oko 50 tisuća vjernika.

U Pleternici u Svetište Gospe od suza od 23.-31.8. održavaju se Devetnice Gospi od suza, kada, kroz 9 dana, svetište posjeti oko 100 tisuća hodočasnika. Posebice je posjećen zadnji dan, 31. kolovoza, kada svetište posjeti više od 40 tisuća hodočasnika. U Svetište majke Božje od Krasna (Senj) u ovom blagdanskom razdoblju dođe oko 10 tisuća posjetitelja.

 

Proslava Velike Gospe u Aljmašu

U Strategiji razvoja turizma do 2020. vjerski turizam obrađen je kao potproizvod kulturnog turizma, jednog od deset ključnih turističkih proizvoda na kojem će se graditi razvitak turizma u Hrvatskoj.

Kulturni turizam jedan je od šest turističkih proizvoda s kojim će se Hrvatske predstavljati ovog rujna na stranim tržištima u sklopu programa razvoja cjelogodišnjeg turizma. S kulturnim turizmom na stranim će se tržištima predstavljati destinacije kao što su to Opatija i Rijeka,

Sjever Hrvatske, Srijem i Slavonija, Zelena rivijera, koje u sklopu svoje kulturne baštine imaju i hodočasnička svetišta.

Iz iskustva sa sajmova Hrvatske turističke zajednice, interes za svetišta ističe se posebice kod Španjolaca i Poljaka, dok turisti iz Sjedinjenih Američkih Država znaju za hrvatska svetišta te ih u velikoj mjeri prilikom dolaska u Hrvatsku i posjećuju.

Proslava Velike Gospe u Primoštenu

Dakle, u vrijeme blagdane Velike Gospe marijanska svetišta u Hrvatskoj posjeti oko pola milijuna vjernika. Ako se tim podacima  pridodaju svetišta Majke Božje na području Bosne i Hercegovine – Široki Brijeg, Olovo, Komušina, Posušje i Međugorje – broj vjernika koji u danima Velike Gospe posjeti marijanska svetišta penje na oko 700 tisuća vjernika.

Danas su također vrlo posjećena i svetišta Gorici, Arbanasima kraj Zadra, Svetište Majke Božje Jeruzalemske u Trškom Vrhu,  Marija Snježna u Belcu, Svetište Majke Božje u Kloštru kraj Slavonskog Kobaša, proslava Gospe Osječke u Tvrđi, Gospe od Zdravlja u Splitu, te Svetišta u Voćinu, Lapadu na Pagu i Seonici kraj Tomislavgrada.

Procesija na blagfan Velike Gospe u Sinju

Veliki broj vjernika svake godine proslavi blagdan Velike Gospe u Zelenoj katedrali u Prološcu, na izvoru rijeke Vrljike koja život daje Imotsko-bekijskom polju. U Zagrebu se slavi u Svetište Majke Božje Remetske i u župi Uznesenja BDM u Stenjevcu.

– Čudan ste narod vi Hrvati-, kaže mi prijatelj iz Italije koji već 20-ak  godina preko dubrovačke agencije u Međugorje dovodi turiste iz raznih zemalja svijeta. Na dan Velike Gospe u svetištima skoro milijun ljudi, a na izborima pobjede ateisti.

M. Marković/Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Zvonimir Hodak: Rijeke pravde postale su potočić, a Most je odletio u zrak

Hrvatski rašomon ide dalje. Svaka stranka ima svoje viđenje buduće vlade i vlasti. Izgleda kako…

30 minuta prije

Silvijo Čabraja: Mogli smo unakaziti Rijeku

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali Rijeku 3-1 (2-0) te će iduće…

46 minuta prije

HGK: Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište i pojačati promociju

U sektoru  vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više…

1 sat prije