Cvitan potvrdio: Istražujemo i putne naloge prije Milanovićeve Vlade

ožujak 8, 2017 maxportal
Share Button
GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima u Saboru potvrdio je da će se istraživati putni nalozi i prije Milanovićeve Vlade. Provjeravat će se putni nalozi od 2009. godine
“Ispituje se novi vremenski slijed, novi događaji, vidjet ćemo, teško mi je kazati, istraga je živo biće koje raste, širi se, i vidjet ćemo”, kazao je nakon sjednice Odbora za pravosuđe glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.Iako su se nakon novih momenata u toj aferi nanizale kritike kako DORH nije dobro napravio posao, Cvitan smatra da ni u jednom trenutku nije pogriješio.

“Istraga nije odrađena niti traljavo niti nestručno, napravljeni je sukladno pravilima struke, niti jedna pogreška u istrazi do sada nije počinjena. Nitko nije vodio istragu osim USKOK-a koji je nadležan u tom predmetu, niti je premijer vodio svoju istragu, on je samo svojom internom kontrolom utvrdio nepravilnosti koje se događaju izvan vremenskog perioda koji je bio obrađen revizijom”.

Upitan do prokomentira tvrdnje Tomislava Sauche da je USKOK podatke o putnim nalozima i nakon Milanovićeve Vlade imao već mjesec dana, Cvitan je kazao:

“Gospodin Saucha je okrivljenik u ovom postupku, on se ima pravo braniti,  isticati ono ono što mi ne možemo. Za nas je istraga nejavna, a za njega nema nikakvih posljedica i on ima pravo braniti se kako njemu najviše odgovara.”

Na pitanje je li privođenje Sauche bilo pogrešno, Cvitan pojašnjava:

“Ne! Njegovo uhićenje nije bila pogrešna odluka jer su utvrđene činjenice koje su ukazivale na postojnje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, procijenjeno je da su ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zahtjeva, on je stavljen pred suca istrage koji je odredio istražni zatvor, a obrana je cijeneći da je USKOK vrlo brzo radio u tom predmetu praktički odustala od žalbe jer je izašao vani prije nego bi vijeće odlučivalo o toj žalbi.”

U međuvremenu kao svjedoci u USKOK-u su ispitani i bivši predstojnik Oreškovićevog kabineta Neven Zelić i šef Plenkovićevog kabineta Davor Božinović, čiji su potpisi navodno također na sumnjivim putnim nalozima.

Na pitanje koja je razlika između njih i Sauche, Cvitan odgovara: “Ovo su izvidi, nije otvorena istraga. Da je, bili bi ispitani u nekom svojstvu, oni su sada ispitani kao građani, odazvali su se dragovoljno pozivu, nisu se morali odazvati. Izvide provodi USKOK, mogao ih je povjeriti policiji, ali nije to napravio jer bi sve trajalo dulje dok bi novi policijski istražitelji ušli u predmet, a ovdje treba brzo završiti izvide i istragu i donijeti brzu odluku.”

Hoće li zvati i aktualnog premijera da da iskaz? “Pozvat ćemo svakoga onoga tko je potreban da dođe na razgovor, to će procijeniti tužitelji koji vode predmet.”

Cvitan nije želio govoriti hoće li biti novih uhićenja i u kojem je statusu bivša Sauchina tajnica Sandra Zeljko, za koju on sumnja da je odgovorna.

 Glavni državni odvjetnik potvrdio je da će se provjeravati i putni nalozi prije Milanovićeve vlade, od od 2009. godine. Cvitan je pojasnio i zašto se to do sada nije provjeravalo:

“Govorite kao da je napravljena neka greška. Tužitelj postupa samo u okviru svojih spoznaja, a ne na osnovu toga što misli ili ne misli. Dakle, osnova za postupanje je bilo izvješće ureda za reviziju i ono je bilo u odnosu na samo 2015., a vrlo brzo, u roku od dva dana smo shvatili da se odnosi na dio 2016., ali isto tako proveli izvide i na 2012., 2013., 2014. Ne stignemo 500 stvari od jednom’, kazao je Cvitan.

I dalje smatra da nije pogriješio kada je bio na press konferenciji s premijerom.

“Ta krađa se desila u srcu hrvatske Vlade, ja sam u tom trenutku procijenio da jednostavno moram stati uz premijera, ne uz političku opciju, kao garancija da će sve biti istraženo. Nisam odgovoran za ništa i postupio bih isto”, kazao je na kraju Cvitan.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button