Darko Bekić: Neobičan je Trumpov izgovor zašto je Kurde prepustio agresiji Turske

listopad 11, 2019 maxportal
Share Button

Predsjednik Trump je dojučerašnje saveznike Kurde prepustio turskoj agresiji jer oni, navodno, nisu vojnički pomogli SAD-u prilikom iskrcavanja u Normandiji 1944.godine.Ustvari, Kurdi ni tada, kao ni danas, nisu imali svoju državu niti vladu pa se nisu niti mogli uključiti u rat Saveznika protiv Hitlerove Njemačke.

Za razliku od Kurda, Hrvati su 1944. imali čak dvije države na svojem nacionalnom teritoriju: ustašku, osovinsku NDH i ZAVNOH-ovsku, antifašističku i prosovjetsku. Ni jedna ni druga također nisu pomogle Americi prilikom invazije na Normandiju.

Dapače, NDH je 14.prosinca 1941. objavila rat Sjedinjenim Državama, a Titovi pregovarači su 1943., u famoznim “martovskim pregovorima” u Zagrebu, njemačkom zapovjedniku obećali da će se vojnički suprotstaviti pokušaju zapadnih Saveznika da invaziju na Europu započnu iskrcavanjem na hrvatskoj obali Jadrana.

Zajedno s Pavelićevom NDH, u prosincu 1941., rat SAD-u objavile su i druge zemlje – tadašnje članice Osovine: Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Albanija, danas sve američke saveznice u NATO-u.

I kaj bumo sada ako se zarati u Srednjoj ili Jugoistočnoj Europi, odnosno, na Balkanu ?

Dr. Darko Bekić /Foto:ap

 

Komentari
Share Button