Dr. Mato Palić: Što bi za Hrvatsku značila lustracija i treba li ju provesti!?

rujan 10, 2019 maxportal
Share Button

Dr. Mato Palić, profesor ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku sinoć je na Facebooku postavio kratko pitanje “Treba li Hrvatska usvojiti Zakon o lustraciji?” nakon čega se razvila ozbiljna rasprava na koju bi se mogli ugledati  saborski zastupnici.Na Palićevo pitanje reagirao je dr. Branko Smerdel, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, sa  zahtjevom profesoru Paliću da definira što je lustracija.

Prethodno je apsolutno nužno lijepim HRVATSKIM JEZIKOM odrediti značenje pojma! Ovakvim pitanjima, u najgoroj tradiciji, koju smo bezbroj puta kritizirali, lansirate balone sa neodređenom svrhom! I stvarate opasnu konfuziju u glavama! U HRVATSKOM INTERESU ISPRED USTAVNOPRAVNIH ZNANSTVENIKA ZAHTIJEVAM DEFINICIJU!”, napisao je dr. Smerdel.

Nakon priličnoo oštre i dinamične polemike dvojice sveučilišnih profesora dr. Palić je objavio što podrazumijeva lustracija:

“S obzirom na to kako je prethodna objava koja se odnosila na pitanje treba li Hrvatska usvojiti Zakon o lustraciji izazvala prilično zanimljive reakcije nekih kojima baš i nije jasno što sam mislio pod tim pojmom sad ću objasniti što bi bila lustracija.

To je postupak kojem bi se, a temeljem pravno reguliranog postupka pred sudom, nakon što se utvrdi da je osoba bila suradnik obavještajne službe u totalitarnom komunističkom režimu onemogućilo obnašanje niza političkih funkcija na određeno vrijeme.

Dakle, radi se o ograničenju političkih prava osoba koje su npr. pomogale UDBA-i i sličnim organizacijama u provođenju ubojstava i drugih teških kršenja ljudskih prava i sloboda (npr. slučaj Đureković i sl.). Moj stav je da je takav zakon koristan i potreban u suvremenoj Hrvatskoj”, napisao je dr. Palić

M. Marković/Foto:hrt

 

Komentari
Share Button