NA KAPTOLU: Ovacije za Brunu Esih na promociji Dujmovićeve knjige

ožujak 24, 2017 maxportal
Share Button

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu okupilo je velik broj ljudi.Među njima su bili i Bruna Esih, koja je najavila kandidaturu za gradonačelnicu grada Zagreba knjigu su promovirali dr. Zlatko Hasanbegović i dr. Andrija Hebrang.

Posebno su dobro dočekani Esih i Hasanbegović čiji je ulazak u dvoranu izazvao pljesak i ovacije.

Radi se o knjizi koja će po prvi put na jednom mjestu donijeti preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH. Pogrom koji su oni doživjeli nakon 1945. nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva.

Komunističke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom. Manje od deset posto.

U Hrvatskoj je 1945. ubijeno više novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno!

Knjiga donosi poimenične sudbine svih novinara i analizu kompletnog tiska u NDH i više od 500 novinara kojima je od 1945. do 1972. zabranjen rad.

U drugom dijelu knjige analizira se novinarstvo u Hrvatskom proljeću i donosi se statistika pogroma 1972. Nakon kraha Hrvatskog proljeća 50 novinara je sudski gonjeno, a u “Antinoj bilježnici” našlo se 170 ljudi.

Riječ je o “Crnoj knjizi’ Ante Josipovića, oca bivšeg predsjednika RH, koji je 1972. godine bio predsjednik Ideološko-političke komisije CK SKH.

MO/Foto: Oskar Šarunić

 Komentari
Share Button