Kategorije HrvatskaNaslovna

HDZ traži Baldasarovu ostavku: Imamo dokaze o namještanju natječaja za Turističku palaču!

Širi dalje

HDZ Split prije 20-tak dana zatražio je poništenje natječaja kojim se tvrtci registriranoj u stanu omogućuje obnavljati palaču, a danas su zatražili ostavku splitskog gradonačelnika Ive Baldasara



“Učinili smo to zbog sumnji da se pri dodijeli tog posla pogodovalo tek osnovanoj tvrtci Valleus d.o.o. koja nema nikakvog iskustva za obavljanje takvih poslova, kao i da su se uvažavali parametri koji nisu bili propisani natječajnom dokumentacijom ( poput postotka + 10% neto dobiti) pri čemu se diskriminiralo ostale sudionike natječaja kojima nije data niti mogućnost žalbe. Ostalo je nejasno zašto se u javnom nadmetanju svjesno osigurava ponuditelju da prikrije izvor novca (kapitalne snage) kojim će garantirati ispunjenje uvjeta. Pozivali smo tada gradonačelnika Baldasara da poništi ovaj nakaradni natječaj, kako bi se odagnale bilo kakve sumnje o mogućem pogodovanju pri davanju u zakup ovog vrlo vrijednog gradskog resursa.

Na žalost, to se do današnjeg dana nije dogodilo, a sve ono što je do sada izbilo u medijima, osim političke prozivke, tražilo je i nadzor nadležnih istražnih tijela koja trebaju sve pomno promotriti.  Naše sumnje potvrdili su podaci objavljenoj u Studiji o financijskoj isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom koju je naručio gradonačelnik prije objave natječaja – rekao je Petar Škorić

, predsjednik splitskog HDZ-a, i napomenuo kako Studija nije bila dio natječajne dokumentacije niti je bio omogućen uvid u taj dokument.

O čemu se točno radi pojasnio vijećnik HDZ-a Duje Sučić.

– Cilj studije bio je da se odredi koji je model upravljanja Turističkom palačom najbolji i najisplativiji. Objašnjavajući prednosti ovog modela navedeno je kako bi mjesečni prihod Grada od naknade za plodouživanje iznosio 216.996,51 kunu, dok bi prihod Grada za 30 godina iznosio 78. 118.742,66 kuna. Tvrtka Valleus ponudila je mjesečnu naknadu u iznosu od 28.505 eura i 30-godišnju naknadu od 10 milijuna 261.800 eura. Kada se ovaj iznos pomnoži sa srednjim tečajem HNB-a u kolovozu, kada je Studija rađena, ispada da ponuda tvrtke Valleus u eurima potpuno, do u lipu, odgovara iznosima iz Studije koji su prikazani u kunama – objasnio je Sučić.

U HDZ-u zaključuju Grad Split plaća studiju koja je trebala poslužiti isključivo gradonačelniku radi izbora najpovoljnije opcije za Grad Split, a po svemu ispada da je dostavljena ponuda tvrtke Valleus, koja je koristila identične financijske podatke, samo prikazane u drugoj valuti, poslužila isključivo izabranom natjecatelju kako bi obradio svoju ponudu.

– To je nezamislivo i skandalozno, što dodatno budi sumnju u namještanje natječaja, jer gradonačelnik i njegova ekipa su, po svemu vidljivom i dostupnom, pristup privilegiranim informacijama ustupili samo jednom od sudionika natječaja i time ga stavili u privilegiran položaj u odnosu na druge sudionike natječaja – zaključuju u HDZ-u.

Iako priznaje da je neobično kako se brojke poklapaju te da je moguće da je došlo do curenja informacija, Baldasar zbog ovoga ne misli podnijeti ostavku.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

29 minuta prije

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Marija Banožića

Nakon šest mjeseci općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane…

46 minuta prije

Zbog milijunske prevare s novcem za obnovu uhićene tri osobe u Zagrebu

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu uhićene su tri osobe zbog sumnje…

2 sata prije