Kategorije HrvatskaNaslovna

Marko Jurič: Da je Milanović razvukao žicu, ne bi morao moliti Vučića da “malo šara”

Širi dalje

DA je Milanović povukao žicu, ne bi bilo ovih cirkuskih blokada i svađe s inače vrlo svadljivim susjedom. 



Piše: Marko Jurič

Dobro je u cijeloj priči što je Zoki na svojoj koži osjetio draži bizantske politike. Tko zna možda u konačnici progleda, ali ne treba se time previše zanositi. Jugoslavenstvo je tvrdi obiteljski kôd većine viđenijih SDP-ovaca.

Tužno je što svi ti ‘moderni’ hrvatski političari, sve te lažne i prenapuhane veličine, dok ne dobiju šakom u glavu, uvijek umisle da je pred njima misija ukidanja nacija i mirenja starih neprijatelja. I možeš takvima do vječnosti iznositi argumente o tome kako su slijepi, naivni i destruktivni. Međutim, ništa dok na svojoj koži ne osjete. Dok ne dobiju po piksi. Pametan uči na tuđima, a glup na svojim greškama.

U Hrvatskoj se očito politikom bave isključivo ovi drugi. Ta je glupost toliko rasprostranjena da svaki naraštaj treba proći po jedan rat sa Srbijom kako bi znao prepoznati i štititi interese Hrvatske.

Ipak, vratimo se u realnost. Što će Milanović učiniti ako Mađarska zatvori granicu? Mala je vjerojatnost da Mađari postavljaju žicu na granicu s Hrvatskom onako iz hobija. Daleko veća jest da se pripremaju za tu opciju, zatvaranje granice za izbjeglice.

Prebacivati izbjeglice do Slovenije će biti vrlo skupo, a i poznajući narav naših sjevernih susjeda mala je, vjerojatnost da će htjeti primati izbjeglice u tom broju kao Mađari. Pogotovo kad Austrijanci kažu Slovencima dosta, vjerojatnost da ih naši sjeverni susjedi ne poslušaju ravna je nuli.

I onda će Milanović ostati s izbjeglicama u Hrvatskoj koji će se odbijati od granice do granice poput kugle od mantinela na biljarskom stolu. I što će onda biti? Hoće li razvlačiti žicu dok će mu izbjeglice pretrčavati granicu ili će ipak poslati vojsku, tenkove, a možda i najnovije haubice? Upravo one o kojima je spjev spjevao srpski tjednik Novosti. Hoće li i pucati na izbjeglice? Jer dok Milanović ne razvuče žicu, arapski će očajnici koristiti sve preostale granične prijelaze. I to onako žustro – u sprintu.

Džabe mu žica ako će izbjeglice biti s naše strane.

I onda će ispasti da je Zoran Milanović napravio puni krug. U ovu je krizu ušao kao veliki filantrop, humanist, šef vlade dobrosusjedskih vizija, sav politički korektan i galantan, neskrivenih filosrpskih  i filojugoslavenskih stremljenja.

Nakon što ga srbijanski kolega Aleksandar Vučić propisno išamara premetnut će se u ksenofobnog militaristu koji će s čežnjom snivati guste redove bodljikave žice na hrvatskim istočnim granicama koje nije razvukao pa sad vojska čeka zapovijed za paljbu.

Tko zna, možda ga u konačnici još nadahne lik Jure Francetića, koji je prije sedamdeset i nešto godina tu i još neke granice učvrstio. Biti će to zaista puni krug. Je li moguć? Nikad se ne zna. Kad je Zoran Milanović u pitanju sve je moguće. A situacija baš ne miriše na rasplet i spuštanje tenzija.

Ilustracija:M. Jurič


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije