Markov trg: HND je krovna udruga za promicanje novinarskog totalitarizma

4 svibnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U EMISIJI Markov trg bila je tema provokacije i medijske slobode. Na Dan slobode medija HND je organizirao tribine i prosvjede s jednim političkim ciljem kompromitiranja države Hrvatske i pretvaranjem hrvatskog novinarstva u partijsku promidžbenu mašineriju. Gosti emisije su bili glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić i novinar Tihomir Dujmović.



zorislav lukić, markov trg

Zorislav Lukić, tajnik Matice Hrvatske

‘Ovaj novi val prosvjeda se veže uz politiku. Ministar Zlatko Hasanbegović je prikazan kao desničar, filofašist, iako to nije moguće pronaći u njegovim stavovima ili izlaganjima. Čini mi se da se ovi prosvjedi podudaraju s jednom politikom. Podjela novca za portale koji su do dolaska ovog ministra bili namijenjeni samo jednoj, SDP-ovskoj političkoj opciji.

Znam to dobro jer su i neki projekti Matice hrvatske bili brisani sa svih lista za potporu na nekim ranijim natječajima. Istovremeno neki su portali bez ikakvog pokrića glatko dobivali stotine milijuna kuna potpore ministarstva kulture. Bilo koje područje ljudske kulture ne može biti podijeljeno na lijevu ili desnu opciju. Očito je dolaskom Hasanbegoivića došlo do poremećaja načina podjele novca’, izjavio je Lukić.

U emisiji je pokazana slika s prosvjeda ispred Ministarstva kulture gdje su crvenim slovima bila istaknuta riječ ‘odjebi’ te zvižduci koji su se čuli u Novinarskom domu, upućeni predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

‘To je provokacija na razini jednog Olivera Frljića, provokatora koji nemaju ništa ozbiljno u svojem djelovanju pa se drže te razine. Što se tiče zvižduka tu je problem organizatora koji nisu omogućili Predsjednici da učini ono za što je pozvana, održi predavanje’, kaže Lukić.

Zar nije ova situacija ometanja predsjednice Grabar Kitarović slična onim press konferencijama predsjednika Tuđmana s početka devedesetih na kojima je beogradska novinarka Mila Štula redovito izvodila neke egzibicije kako bi omela tok press konferencije?

‘Da, svakako sličnost je vidljiva. Ovo je očito bilo u organizaciji HND-a. Može netko napraviti incident, baciti rajčicu ili nešto slično, ali takav onda mora biti uklonjen što se ovdje nije dogodilo’, objasnio je Lukić.

U emisiju se telefonom javio urednik Maxportala Marko Marković koji je komentirao nejasnoće oko regulacije statusa N1 televizije u Hrvatskoj:

‘Kolega Mate Bašić je postavio pitanje kako N1 televizija nema registraciju u regulatornoj hrvatskoj agenciji? Kako ta televizija može djelovati u Hrvatskoj. Očito postoji jedna pravna praznina prema kojoj ta televizija bez plaćanja naknade može emitirati i djelovati u Hrvatskoj. Tu je zanimljiv i slučaj portala Autograf koji je registriran na adresi GONG-a, a u vlasništvu HND-a. Zanimljivo je na današnjem predavanju predsjednice Grabar Kitarović u HND-u se dogodio veliki sigurnosni propust njenog osiguranja koje je dozvolilo jednom aktivisti da se bez nadzora približi štićenoj osobi u ovom slučaju Kolindi Grabar Kitarović. To je užasan propust tajne službe SOA-e da kolega Domagoj Margetić može doći u priliku ugroziti Predsjednicu’

 

 

‘Organizirao sam stotine javnih događanja. Ovo što se dogodilo u Novinarskom domu je nezamislivo, da netko u ‘mojoj kući napada mojeg gosta’. HND je ovdje poslužio svrsi jedne politike. Dakle napada jednu politiku, predsjednicu Kitarović, a u interesu druge. Nismo nikada imali priliku vidjeti da se ovako nešto dogodilo nekom drugom predsjedniku u Hrvatskoj. Mislim da je u ovoj situaciju osiguranje moralo zapriječiti kontakt Margetića i predsjednice Grabar Kitarović. Ovo je samo jedna od tih nevjerojatnih priča koje se zbivaju od promjene vlasti. Primjerice, sada se govori o tome kako je prestalo financiranje lista La Voce del popolo.

Jednostavno nema više novca za to i zašto se oko toga stvara problem? Međutim, pitanje je koji to list za Hrvate u Italiji financira bogata Italija? Netko je rekao da bi bila sramota za Hrvatsku ako će morati država Italija preuzeti financiranje tog lista. Zašto? Zašto bi to bila sramota? Pa zar nije sramota što svih ovih godina Italija već nije financirala taj list?’, zapitao je Zorislav Lukić.

Na današnjoj je tribini predsjednik HND-a Saša Leković izjavio da se ‘javni servis shvaća kao ratni plijen, međutim, ono što se događa sada je gore nego u 90-ima’. Kako komentirate ovu izjavu?.

‘Ovdje su izrečene dvije blasfemije. Navaljuju na HRT od kada je vodstvo preuzeo Siniša Kovačić s argumentima da je to nekakva sječa kadrova i slično. Ni jedan novinar od kada je on ravnatelj nije dobio otkaz, ni jedna emisija nije otkazana osim emisije Montirani proces jer je snimanje te emisije koštalo oko 220 tisuća kuna, a emisija je ispod svake kvalitete.

Nema ni jednog smijenjenog urednika ili novinara koji je ostao bez posla. HND u tom priopćenju laže jer je HRT demantirao niz njihovih navoda. Znaju li te kolege koliko je Matica hrvatska organizirala tribina, a na kojima nisu bile kamere? Pogledajte i njihovu kulturnu nepismenost koja je vidljiva već i u nazivu ‘Kulturnjaci 2016’, zaključio je Zorislav Lukić.

‘Evidentno je da postoji scenarij rušenja ove vlasti koji se zahuktava. Mislim da neće to uspjeti jer je ministar Hasanbegović postao više od metafore i značio bi moralni pad vlade’, uvodno je rekao Tihomir Dujmović.

Telefonom se u emisiju javio urednik portala Tjedno.hr Dražen Stjepandić koji je najavio početak emitiranja emisije ‘Popodnevna mora’, a koja bi se u sličnom sastavu nastavila na tradiciju Malnarove ‘Noćne more’: ‘HND čiji sam i ja član je postao jedan politbiro i to je sramota za profesiju. Od nečega što je trebalo biti opće dobro mi smo postali opći problem. Vidjeli smo tu kolonu do Ministarstva kulture i pitam se zašto to nisu radili prije godinu dana za vrijeme najgoreg ministra Andreje Zlatar Violić. Zašto onda nisu prosvjedovali kada mi nismo dobili ni jedne kune. Također bi trebalo otvoriti i temu bivšeg predsjednika HND-a Zdenka Duke, trebalo bi pokrenuti istragu o tim fondovima u njegovom razdoblju’

‘Ovo je instrumentalizacija SDP-a. Vidi se da je dirigent ove priče SDP, ova ‘sačekuša’ Predsjednici. Koliko god oni imali potporu stranih veleposlanika, mislim da nitko u tom diplomatskom svijetu ne želi sudjelovati u ovako agresivnim situacijama. Ovo je repriza događaja s kraja devedesetih kada su strana veleposlanstva otvoreno stala na poziciju rušenja Franje Tuđmana.

Slično se pokušava i sada. Kuloari bruje kako su neki kolege s HRT-a odlazili u neka strana veleposlanstva i podnosili izvještaje. Uvijek je netko iz Hrvatske taj koji informira te diplomatske krugove. Najnoviji je slučaj Der Spiegela. Teško mi je zamisliti da bi američka veleposlanica organizirala nešto protiv hrvatske Predsjednice. Ali opasnija od te priče je intencija tih stranih veleposlanika koji pokušavaju dotirati hrvatskoj politici. Zadnji slučaj je bio s twitanjem prošli tjedan. Jedina je reagirala Predsjednica koja je odgovorila kako je to neprihvatljivo. Nažalost, izostala je reakcija drugih institucija vlasti u Hrvatskoj.

Potpuno su neutemeljene tvrdnje tih prosvjednika, jer je osamdeset posto medija u Hrvatskoj u ruci jednog ideološkog svjetonazora. U Hrvatskoj se pokušava afirmirati svjetonazor koji nije zaljubljen u srpske književnike, novinare, u srpsku kulturu i to je jedini razlog tih napada. Zlatko Hasanbegović je prekinuo dotok novca takvim medijima i odmah im je postao smrtni neprijatelj’, objasnio je Dujmović.

Telefonom se javila Hloverka Novak Srzić, glavna urednica ‘Naše tv‘ iz Mostara:

Puno lakše i ugodnije je stvarati novu televiziju nego popravljati HRT. Kao dugogodišnja novinarka prošla sam sve ove napade. Kada se govori o slobodi medija u Hrvatskoj onda se to uvijek odnosi na HRT iako je tu prisutno još niz drugih televizija i medija. Čestitala bih Predsjednici što je otišla u udrugu HND koja je udruga aktivista.

Pozivam američku veleposlanicu da me primi i da joj kažem kako je izgledao zakon o medijima prije vlade Zorana Milanovića, koji je bio početak da se HRT pretvori u javni servis. Onda je vlada Zorana Milanovića uz potporu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića pretvorila HRT u partijsku televiziju.

I još jedna poruka američkoj veleposlanici, ali i ostalim veleposlanicima u Hrvatskoj koji su zabrinuti za slobodu medija u Hrvatskoj. Naime kolega Domagoj Novokmet koji je preko noći smijenio 40 urednika profesionalaca danas je urednik najgledanije političke emisije koja se zove ‘Otvoreno’.

Što se tiče kolegice Elizabete Gojan koja je danas proglašena novinarom godine, ona je trebala dobiti nagradu osobe godine u smislu žrtve Gorana Radmana. Ona je bila kolateralna žrtva partije kojoj su oni po staljinističkoj metodi dali otkaz i onda su je danas ponovo po staljinističkoj metodi rehabilitirali.

Nije problem Domagoj Margetić ni društvo HND, problem je u hrvatkoj šutnji, mi ne govorimo istinu. Siniša Kovačić pokušava vratiti televiziju da financijski može opstati nakon što su Radman i Saša Runjić potrošili novac. Dvjesto tisuća kuna za emisiju ‘Montirani proces’? Pa ne znam tko je to potpisao ako nije dijelio novac s tim kome je namjenjen? Ovaj marš HND-a s kojim paradira Saša Leković za profesiju je zapravo ponižavanje profesije i to treba javno i glasno reći.’

U emisiji je pošten kratki isječak s inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, koju je na HRT-u vodila nagrađena Elizabeta Gojan, a u kojoj je o novoj predsjednici govorila u terminima ‘alfa ženka’.

‘Jednostavno nemam riječi za ovo. U manipulaciji zna biti komad istine, ali kada onako govorite, onda prostački vrijeđate sve ljude koji su glasali za Kolindu G. Kitarović.

Nikad nisam čuo Elizabetu Gojan da tako govori o Ivi Josipoviću ili o bilo kome, to nije njezin gard, to nije sloboda izražavanja. Prema tome ovo je patologija. Morate stvarno nekoga mrziti da ovakvim rječnikom govorite. Toliko pakosti i zlobe i sad na sve to , takvoj osobi novinarska nagrada. Tu mozak stane, tu nema više opravdanja, analize. Tu stvarno dolazite na onu Zorana Milanovića ‘ili mi ili oni.

Zanimljivo je da ni jedna od tih nevladinih udruga nije riječ rekla o ovome iako se inače i na krivi zarez dižu svi na noge. Primjerice izjava nagrađenog Hrvoja Šimičevića gdje on kaže da ‘kad dođe do nestanka novca doći do gerilskih metoda borbe, a da to kažem možda će doći do povratka u šumu, a svi znamo šta se tad dogodilo – heroji, mučenici i šehidi nisu najbolje prošli. Ta izjava otkriva njihove namjere.

Dakle, ako ne dobiju novac oni će početi provocirati, stvarati incident. To je opasno i to je zaista igranje s vatrom. Tu su popisi nepoćudnih koji su objavili srpske Novosti i onaj njihov bilten SNV-a. Jer kad se ovako kreće s izjavama da će se ići u šumu ako ne dobiju novac to je opasno. Ovo više nema veze s novinarstvom, ovo je aktivizam, ovo je čista politička borba’ zaključio je Dujmović.

Marko Jurič/Foto:Markov trg


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->