ODVJETNIK PREMLAĆENOG NOVINARA: Margetića su planirali ubiti da zaštite bankarsku mafiju

28 kolovoza, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ozren Tatarac, odvjetnik novinara  Domagoja Margetića, koji je 11. kolovoza 2014. godine fizički napadnut, uputio je danas predstavku Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u kojoj upozorava: Margetića je trebalo ubiti kako bi se Europskoj komisiji otežalo raskrinkavanje naručitelja pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci“.U predstavci naglašava neprofesionalno i sumnjivo postupanje policije u ovom slučaju: “Obraćam Vam se u ime i po nalogu moje stranke, slobodnog istraživačkog novinara, g. Domagoja Margetića iz Zagreba, Antuna Bauera 19, punomoć kojega Vam dostavljam u privitku. Kao što Vam je poznato, temeljem novinarskog istraživačkog rada moje stranke razotkriven je međunarodni bankarski kriminal u Hypo-Alpe-Adria Banci, kojim kriminalom su nastali gubitci koji se danas mjere brojkom od skoro pedeset milijardi eura.

Kao što Vam je također poznato, moja stranka je u međuvremenu došla do daljnjih informacija koje vode do fizičkih i pravnih osoba koje su stajale iza znatnog dijela kriminalnih operacija pranja novca, odnosno za koje je navedena banka prala novac. Tako je moja stanka predala DORH-u dokaze o umiješanosti triju pravnih osoba iz Švicarske Konfederacije za koje je oprano preko milijardu eura kapitala. Ovi dokazi predani su DORH-u kaznenom prijavom moje stranke, koju sam kao njezin odvjetnik po njezinom nalogu podnio dana 07.03.2014. g. protiv fizičke osobe Ratka Kneževića.

To znači da je temeljem dokaza koji su prezentirani tom kaznenom prijavom, kao i temeljem svih drugih informacija i sve druge dokumentacije koju je moja stranka predala DORH-u, moguće vrlo lako utvrditi koje fizičke i pravne osobe stoje iza navedenih švicarskih pravnih osoba, odnosno moguće je točno utvrditi identitet fizičkih osoba koje su stajale iza pranja novca od preko milijardu eura.

Za točnu identifikaciju osoba koje su stajale iza navedenih švicarskih pravnih osoba, odnosno za identifikaciju pojedinaca za koje je opran ovaj novac bit će potrebno uspostaviti operativnu suradnju nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj sa nadležnim tijelima u Republici Austriji i Švicarskoj Konfederaciji.

Prema nizu indicija, kao i prema informacijama dobro informiranih krugova, moja stranka sumnja da iza ovih operacija stoji hrvatski državljanin Vanja Špiljak, koji inače živi na području Švicarske Konfederacije, te da bi se daljnjom istragom utvrdilo da isti hrvatski državljanin, te pojedinci povezani s njim, stoje iza većine operacija pranja novca u navedenoj banci.

Moja stranka također smatra da bi se u suradnji nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj, Republici Austriji i Švicarskoj Konfederaciji, slijedeći dokaze i tragove prezentirane DORH-u, došlo do točnih podataka o kapitalu koji je tijekom tranzicijskog perioda, odnosno od kraja 1980-tih godina, pa sve do danas, bio izvlačen iz Republike Hrvatske, te da bi se mogla izvršiti repatrijacija kapitala u iznosu koji se mjeri u milijardama eura.

Margetić je štrajkao glađu da bi skreno pozornost na sebe

Kao što Vam je inače poznato, Evropski parlament i Komisija Evropske unije su izuzetno zainteresirani za novinarski istraživački rad moje stranke po pitanju pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, te je moja stranka: – dana 23.04.2013. g. svjedočila pred Specijalnim antikorupcijskim odborom Evropskog parlamenta o međunarodnom pranju novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, – dana 14.01.2014. g. prezentirala predstavnicima Evropske komisije u Bruxellessu dokaze i informacije o pranju novca u istoj banci, – dana 14.07.2014. g. ponovno prezentirala dokaze i informacije o međunarodnom pranju novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, pri čemu je posebno naglasila da postoje izravni dokazi koji vode ka pravnim osobama u Švicarskoj Konfederaciji iza kojih pravnih osoba stoje pojedinci za koje je banka prala novac.

Pri tome je moja stranka naglasila i mogućnost repatrijacije kapitala u iznosu od više milijardi eura u Republiku Hrvatsku, te je upoznala sugovornike i sa informacijama o umiješanosti hrvatskog državljana Vanje Špiljka u ove kriminalne operacije. Kako se moja stranka sve više približavala pojedincima za koje je navedena banka prala novac, tako je u više navrata od dobro informiranih pojedinaca moja stranka bila upozorena o tome da se priprema njena likvidacija.

Tako je još prije nekoliko mjeseci od jednog vrlo dobro informiranog izvora, dobio informaciju koja je glasila:

“Došao sam te upozoriti da je plaćeno za tvoju glavu, ali nisam uspio saznati niti tko, niti kome je plaćeno.”

Da je ta informacija, inače vrlo ozbiljnog izvora, bila točna, govori i činjenica da je odmah nakon povratka iz Bruxellessa u srpnju ove godine, moja stranka na sastanku sa jednim vrlo ozbiljnim sugovornikom bila upozorena da će zbog svoje aktivnosti u vezi pranja novca u navedenoj banci “postati legitimna meta”, i da ista svojim istraživačkim radom “mnogima ugrožava strateške planove”. Tada joj je bila ponuđena i novčana naknada da se povuče, što je ista rezolutno odbila. Moja stranka je i kod DORH-a i kod parlamentaraca Europskog parlamenta, ukazivala na mogućnost repatrijacije kapitala i definitivnog raskrinkavanja kriminalne organizacije koja je stajala iza pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci.

Pri tome moja stanka nije za sebe tražila nikakvu nagradu ili bilo što slično, već je isključivo insistirala na poštivanju zakona i postupanju sukladno zakonu i pravnim aktima Evropske unije, te prema međunarodnim ugovorima i konvencijama koji čine pravni poredak zemalja članica Evropske unije. Nedugo nakon toga uslijedio je pokušaj ubojstva, koji se dogodio dana 11.08.2014. g. između 21.30 i 21.50 sati na adresi prebivališta moje stranke u Zagrebu, Antuna Bauera 19. Ovdje valja naglasiti da je moja stranka zbog svojeg istraživačkog novinarskog rada najveći dio vremena boravila izvan svojeg stana, na raznim lokacijama, te da je u stan navraćala povremeno.

Da je moja stranka baš toga dana išla prema svojem stanu napadač je mogao znati ili tako da ju je osobno pratio, ili da je snimao njezine telefonske razgovore. Pri tome valja naglasiti da je policija u međuvremenu zaprimila izjave niza svjedoka koji su ukazivali da je moja stranka u danima prije napada (a nakon povratka iz Bruxellesa) bila praćena od grupe ljudi, te da je u blizini moje stranke viđena osoba koja odgovara foto-robotu počinitelja. Interesantno je primijetiti da je u smislu video-nadzora javnih površina u gradu Zagrebu, lokacija oko privatnog stana moje stranke jedna od vrlo rijetkih “crnih točaka”, te da se u blizini haustora u Zagrebu, Antuna Bauera 19, ne nalazi niti jedna nadzorna kamera. Tako da sam napad i napadač nisu mogli biti zabilježeni kamerom. Nakon napada na moju stranku dana 13.08.2014. godine reagirala je i Evropska organizacija za sigurnost i suradnju (OESS), odnosno predstavnik za slobodu medija te organizacije, koji predstavnik je osudio napad na moju stranku na konferenciji za tisak koju je održao u Beču toga dana. Napad na moju stranku osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, gđa Dunja Pavliček je mejlom upućenim zainteresiranim medijima, priopćila da je s tim danom ŽDO zaprimio kaznenu prijavu PU Zagrebačke, Sektora kriminalističke policije protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teške tjelesne povrede u pokušaju iz čl. 118 st. 1 u svezi čl. 34 KZ, na štetu moje stranke, te da je ŽDO s obzirom na sredstvo i način izvršenja djela, ocijenilo da se ne bi radilo o kaznenom djelu teške tjelesne ozljede u pokušaju, već o kaznenom djelu ubojstva u pokušaju iz čl. 110 u svezi čl. 34 KZ, te da je ŽDO naložilo dotičnoj PU, Sektoru kriminalističke policije žurno poduzimanje kriminalističkog istraživanja kao i poduzimanje drugih mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Međutim, postupak policije, kako u periodu nakon samog napada, tako i u periodu nakon što je ŽDO prekvalificiralo kazneno djelo u kazneno djelo ubojstva u pokušaju, ukazuje da u policiji postoji vrlo organiziran pokušaj zataškavanja ovog slučaja i opstrukcija istrage. Nakon samog napada policija u prvih 48 sati nije poduzela praktički ništa. Tako da usprkos insistiranju moje stranke u tom periodu nije sačinjen foto-robot počinitelja. Isto tako policija u tom periodu nije poduzela niti jednu sigurnosnu mjeru kako bi zaštitila moju stranku od mogućeg ponovnog napada, pa je moja stranka u jedan u noći u jutro dana 12.08.2014. g. puštena na cestu bez zaštite, i to usprkos činjenici da je napadač bio (i još uvijek je), na slobodi.

Policija je započela postupati tek nakon saslušanja moje stranke u ŽDO Zagreb 14.08.2014. g., a foto-robot je sačinjen tek osam dana nakon pokušaja ubojstva, odnosno dana 19.08.2014. g., ali isti ni tada nije bio objavljen, što je bitno otežalo mogućnost prikupljanja podataka od građana, i to u ključnom prvom periodu nakon napada, kad su sjećanja eventualnih svjedoka svježa.

Foto robot napadača koji je izradio sam Margetić

Nakon što je moja stranka dodatno insistirala, te nakon što su različiti subjekti iz Evropske unije pokazivali interes za ovaj slučaj i volju da se istraga što korektnije i efikasnije provede, policija je ipak pristala saslušati brojne svjedoke koji su potvrdili da je moja stranka bila praćena od grupe ljudi u danima prije napada, te da je u njenoj blizini primijećena osoba koja izuzetno sliči foto-robotu počinitelja. Usprkos ovim informacijama da je pokušaj ubojstva počinjen u grupi organiziranih počinitelja, policija je i dalje postupala kao da je riječ o pokušaju nanošenja tjelesne ozljede počinjenom od jednog počinitelja.

Ovo ukazuje na osnovu sumnje da su određeni pojedinci unutar sustava policije zapravo očekivali da moja stranka bude ubijena, i da su trebali sudjelovati u, kako se to u policijskom žargonu kaže, “pakiranju” djela nekom pojedincu, najvjerojatnije pojedincu s duboke margine društva, koji bi bio “dežurni krivac” za ovo ubojstvo. Kako je moja stranka ipak preživjela, policija je, umjesto “pakiranja” krivnje nekom nevinom “dežurnom krivcu”, odrađivala sustavno ometanje istrage, sve kako se počinitelja ne bi našlo, i kako bi se što duljim protekom vremena zataškali tragovi. Ovaj pokušaj zataškavanja istrage nije slučajan.

Moju stranku je trebalo ubiti kako bi se Evropskoj Komisiji u Bruxellesu otežalo raskrinkavanje naručitelja pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, odnosno kako bi se otežala identifikacija novca ilegalno iznesenog iz Republike Hrvatske, te kako bi se u konačnici onemogućila repatrijacija opljačkanog kapitala Republike Hrvatske u vrijednosti koja se mjeri milijardama eura.

Drugim riječima, moju stranku je trebalo ubiti kako bi se zaštitio kriminal pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci. Stoga je indikativno da su policijski djelatnici koji su zaduženi za provođenje istrage u slučaju postupanja protiv nepoznatog počinitelja pokušaja ubojstva moje stranke u velikom broju učlanjeni u Sindikat policije Hrvatske. Taj sindikat je, prema saznanjima moje stranke, prostorije svojeg sjedišta u Zagrebu, na adresi Bužanova 4, stekao povlaštenim i povoljnim kreditima te iste Hypo-Alpe-Adria Banke, i to preko njene konzultantske tvrtke-kćeri Hypo Consultants Grupe.

Ta ista Hypo Consultants Grupa je i sama predmet međunarodne istrage pranja novca. Osim toga, navedeni sindikat na svojim službenim internetskim stranicama svojim članovima – dakle policijskim djelatnicima Republike Hrvatske, nudi povlaštene kredite Hypo-Alpe-Adria Banke, odnosno njene domaće banke-kćeri u Republici Hrvatskoj, a koje kredite navedeni sindikat navodi kao “pogodnost za članove”, odnosno kao “posebnu ponudu za Sindikat policije Hrvatske”.

Drugim riječima banka niti ne sakriva da preko Sindikata policije Hrvatske doslovno kupuje lojalnost policije u Republici Hrvatskoj. Nesumnjivo je da svaki djelatnik policije koji ima povlašteni kredit u banci iz grupacije Hypo stoji u apsolutnom sukobu interesa i da takav policajac ne može nepristrano i po pravilima struke provoditi radnje koje mu zakon, struka i okolnosti slučaja nalažu u predmetu postupanja protiv nepoznatog počinitelja pokušaja ubojstva moje stranke.

Stoga moja stranka, putem mojeg odvjetničkog ureda, kao građanin koji ima pravo na život, odnosno kao slobodni istraživački novinar koji istražuje međunarodni organizirani kriminal pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zahtijeva:

1. da DORH bez odlaganja naloži provjeru svih policijskih djelatnika koji su na bilo koji način uključeni u postupanje po predmetu postupanja protiv nepoznatog počinitelja pokušaja ubojstva protiv moje stranke, te da od postupanja odstrani one djelatnike koji su primili povlaštene kredite Hypo-Alpe-Adria Banke;

2. da DORH svoje postupanje po pitanju pranja novca u Hypo Grupi proširi i na Sindikat policije Hrvatske;

3. da DORH, uslijed organizirane opstrukcije postupanja u predmetu postupanja protiv nepoznatog počinitelja pokušaja ubojstva moje stranke, odredi zamjenika Glavnog državnog odvjetnika RH, koji zamjenik će biti zadužen za nadziranje postupka policije;

4. da DORH spis predmeta kaznene prijave protiv Ratka Kneževića, koju kaznenu prijavu je moja stranka putem mojeg odvjetničkog ureda podnijela DORH-u dana 07.03.2014. g. spoji sa predmetom koji se vodi protiv nepoznatog počinitelja radi pokušaja ubojstva moje stranke, budući da toj kaznenoj prijavi prilože dokazi koji vode izravno ka pojedincima za koje je Hypo-Alpe-Adria Banka prala novac, a da su ti pojedinci vjerojatni naručitelji pokušaja ubojstva moje stranke;

5. da DORH osigura promptnu i efikasnu suradnju nadležnih tijela Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švicarske Konfederacije radi utvrđivanja identiteta pojedinaca za koje je Hypo-Alpe-Adria Banka prala novac, radi identifikacije gdje se taj novac nalazi te je li riječ o novcu koji je prethodno ilegalno izvučen iz Republike Hrvatske, te radi repatrijacije tog novca u Republiku Hrvatsku kojoj isti novac pripada.

Ovime Vas također, u ime i po nalogu moje stranke, molim da primite na znanje da moja stranka, sve dok se iz postupanja u predmetu protiv nepoznatog počinitelja pokušaja ubojstva moje stranke ne izuzmu djelatnici policije koji opstruiraju istragu, odnosno djelatnici policije koji su u nesumnjivom sukobu interesa, neće surađivati sa djelatnicima policije, jer to nema smisla – budući da isti istovremeno opstruiraju svako zakonito postupanje – te da će namjesto toga moja stranka insistirati da sve izjave vezane kako za pokušaj njenog ubojstva, tako i za postupanje po predmetu pranja novca u Hypo-Alpe-Adria Banci, davati isključivo u prostorijama DORH-a i ŽDO Zagreb, odnosno pred ovlaštenim zamjenicima Glavnog javnog tužitelja Republike Hrvatske, odnosno Županijskog javnog tužitelja u Zagrebu.”

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->