U Zaprešiću proslavljen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

srpanj 2, 2017 maxportal
Share Button

U subotu, 1. srpnja 2017. godine s početkom u 11 sati na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću održana je središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.Tradicionalno i ove godine svečanost je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske, odavanjem počasti poginulim braniteljima s područja Zagrebačke županije kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima diljem bojišta gdje se vodio obrambeni rat za slobodu, nezavisnoti i suverenost Republike Hrvatske minutom šutnje.

Na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću okupili su se i postrojili djelatni i umirovljeni vojnici, dočasnici i časnici Hrvatske vojske te djelatni i umirovljeni policijskim službenicima MUP-a RH po postrojbana u kojima su susdjelovali u Domovinskom obrambenom ratu.Slikovni rezultat za U Zaprešiću proslavljen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Od uzvanika svečanosti su nazočili: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora ujedno i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske te predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja umirovljeni general Josip Lucić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik ministra unutarnjih poslova, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, zamjenik načelnika Policijske uprave Zagrebačke Dubravko Teur, načelnica Policijske postaje Zaprešić Katarina Mavrlja Matuško, a ispred svih prisutnih branitelja iz Zaprešića Stjepan Gudec, predsjednik Zajednice udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije.

Poslije prigodnog programa položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskoga obrambenog rata na Trgu žrtava fašizma, a potom je služena sveta Misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Zagrebačka Županijska skupština je u ožujku 2013. godine proglasila 27. lipanj Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, jer je na taj dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

To je ujedno i razlog što se, prije četiri godine, prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području. Od tada se svake godine obilježava u drugom gradu, kako bi se pokazalo zajedništvo i povezanost braniteljskih udruga s područja županije.

Ovom prigodom okupljeni su se prisjetili dana kada je sudbina naše Domovine bila u rukama branitelja, koji su utkali dio sebe u temelje samostalne, nezavisne, demokratske, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Svoj Dan branitelji Zagrebačke županije proveli su u druženju na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću, gdje su im se pridružili brojni građani.

Marijan Superina/foto:cityportalKomentari
Share Button