VLAHO OREPIĆ: ”Kad se izbrišu lažna prebivališta, u Vukovaru neće biti uporišta za ćirilicu”

13 kolovoza, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MINISTAR unutarnjih poslova Vlaho Orepić, najprozivaniji je ministar iz kvote Mosta, na prošlim izborima nije bio na listi. U Vladu je ušao na osobnu preporuku Bože Petrova, ali na predstojećim izborima izlazi pred birače u prvoj izbornoj jedinici.



U intervjuu Večernjem listu govorio je reviziji popisa birača u Vukovaru, Thompsonu i pozdravu Za dom spremni u Kninu,  smjeni ravnateljice Agencije za komercijalnu djelatnost, svastici na Poljudu.

Najavili ste da će do kraja kolovoza biti izbrisano 50.000 nelegalnih birača, a demograf dr. Stjepan Šterc kaže da ih ima čak 400.000. Što kažete na tu brojku?

Ne mogu naći uporište za tih 400.000, ja ne znam, profesor vjerojatno zna o čemu govori. Moja trenutačna saznanja su da se radi o 50.000 ljudi, minimalno. To je ogroman problem društva u koji se nije upustila nijedna dosadašnja vlada, čak mislim da su i manipulirali s tim problemom koji je došao do tih razmjera da uzurpira vlast, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini.

Hoće li brisanje fiktivnih stanovnika Vukovara promijeniti etničku sliku, odnosno hoće li još biti zakonske obveze za postavljanje dvojezičnih ploča?

Svjedoci ste da me zadnjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gdje je glasačko tijelo HDZ-a. Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima.

Svjedoci smo svjetonazorskih prijepora u državi, utječu li oni na sigurnosnu situaciju?

Hrvatska je sigurna država, humana i prijateljska, tome se možete osvjedočiti svaki dan. Ovo drugo je politički folklor. Društvo, odnosno narod, napravilo je demokratski iskorak, ali političke elite nisu. To uporno vraćanje u prošlost folklor je političkih elita koje na taj način hrane svoje političke ambicije i pozicije.

Most prozivaju za relativizaciju ustaštva i zbog vaše izjave da se struka mora odrediti o pozdravu “Za dom spremni”.

Ja što kažem to i mislim. Akademska, znanstvena javnost treba se opredijeliti prema takvim stvarima i svima nama reći jasno o čemu se radi. “Za dom spremni” uopće ne problematiziram, to bi trebalo definirati u zakonu. Apsurdno je kada se hrvatska policija dovodi pred svršen čin da ona mora donositi odluku je li nešto kažnjivo ili ne. Ja ne mogu i neću dopustiti da hrvatska policija odgovara za takvo što.

Zar zakon to ne regulira?

Ne. Nije izrijekom rečeno, ali ako “Za dom spremni” stavite u kontekst onoga što se dogodilo na obljetnici Oluje, onda treba jasno reći da je to političko djelovanje Marka Skeje, Zlatka Hasanbegovića i Marka Perkovića Thompsona. To je njihov oblik političkog djelovanja i oni bi to trebali javno reći, a ne na ovaj način zloupotrijebiti jednu velebnu obljetnicu.

Je li policija u Kninu ispravno postupala: pustili su HOS-ovce da na ulici uzvikuju ustaški pozdrav i pjevaju ustaške pjesme, a Thompsonu su prekršajni nalog uručili gotovo na pozornici?

Upravo iz te nejasne političke pozicije mogu slobodno reći da je i policija bila takoreći nejasna. Ali, mi smo napravili to što smo napravili i stojimo iza toga. Ima i propusta policije i dao sam nalog da se to istraži kako bismo vidjeli u čemu su eventualno naši organizacijski propusti da bismo drugi put bili bolji.

Zbog kojih propusta ste reagirali?

To su otvorena pitanja da li reagirati na licu mjesta, a onda možete očekivati reakciju koju netko svjesno želi isprovocirati i još veći problem, ili ne. Nisam dopustio da padamo na te jeftine provokacije i da Oluja ne prođe dostojanstveno, kao što je prošla. Bilo bi pošteno da akteri daju svoj politički proglas jer je taj “Za dom spremni” koji smo čuli u Kninu, ne ulazeći u to je li legalan ili nelegalan, oblik političkog djelovanja.

Most politički analitičari često smještaju desno. Jeste li vi desničar?

Što to znači desno?! Podjela društva na lijeve i desne u ovom suvremenom trenutku je, blago rečeno, nedorečena. Ja sam previše socijalno osjetljiv i vjernik sam, znači li to nešto za svrstavanje?! Bitno je da sve što radim radim od srca i zbog domoljublja. Domoljublje nije nacionalizam, ne znači isključivost. Moj ideal Hrvatske je da svatko tko živi u Hrvatskoj, bez obzira na nacionalnost, s ponosom govori da je hrvatski državljanin.

Još se nije stišala afera zbog smjene Anite Perković Škalić, ravnateljice AKD-a. Najavila je da će vas tužiti. Tvrdi da ste je oklevetali i da nema pravo na milijunsku otpremninu. Što je istina?

Istina je da sam gospođu Škalić smijenio zato što je aneks osnovnog ugovora potpisala u vremenu nakon izbora. Drugo, aneks je potpisala s predsjednikom Nadzornog odbora AKD-a, a sjednica nikada nije održana iako je donošenje aneksa ugovora trebao razmotriti NO. Njih dvoje su bez osnove htjeli implementirati taj aneks ugovora o radu u njezin osnovni ugovor, a odvjetnik Vladimir Terešak je uredno naplatio gotovo 16.000 kuna za dva lista papira. Taj je aneks iznimno štetan za AKD.

Odlazak A. Škalić s funkcije samo temeljem osnovnog ugovora je na razini milijun kuna, a uzimajući u obzir aneks ugovora njezin odlazak bi AKD stajao 2,4 milijuna kuna. Nisam rekao da se radi o otpremnini. Radi se o nizu kumulativno postavljenih beneficija. To je strašno! Takav oblik ponašanja u tvrtkama u kojima je većinski vlasnik država je nedopustiv.

Jeste li izašli iz djelokruga ministra unutarnjih poslova objavljujući troškove u vilama za vrijeme bivših vlada?

Ne. Objavio sam ukupne godišnje troškove. To je javni podatak. Nisam ulazio u specifikacije tko je potrošio i na što je potrošio. Mislim da je deplasirano govoriti koliko je potrošio koji premijer ako je to bilo u funkciji obavljanja posla. Zbog pritiska javnosti objavio sam godišnje troškove.

Često vas optužuju da ne shvaćate da ste tehnički ministar već se ponašate kao da ćete još tri godine biti na funkciji.

Da. Radim do zadnjeg dana i radit ću. Imam još puno posla.

Što ćete još napraviti?

Ono što je zacrtano i za što mi ne treba Vlada, što mogu napraviti samostalno. Završit ćemo standard policajca, radimo na doradi prijedloga reorganizacije, standardizirat ćemo određene postupke, kao što su ovi u Kninu, vidjet ćemo gdje griješimo… Studenti rade na vizualizaciji i informatičkoj potpori MUP-a, odnosno web stranici. Želim da akademska zajednica bude uključena, a ujedno ćemo smanjiti enormne troškove koji su išli u tom smjeru. Želim demistificirati MUP.

Zašto još nije riješen slučaj svastike na Poljudu? Zašto je to tako teško, imate čak i videosnimku.

Ne postoji snimka, ne može je se smjestiti u vrijeme i prostor. To je zaista zahtjevan slučaj, ali vjerujem da ćemo ga na kraju riješiti. Imamo nekakav trag, idemo za njim. Vjerujem da će Ravnateljstvo policije doći do rješenja. Rješavanje svastike nije samo policijski, to je i politički problem.

Bude li Most opet odlučivao o sastavljanju Vlade, biste li se opet prihvatili posla ministra unutarnjih poslova?

Da. Želim završiti započeto. Pokrenuo sam procese za koje moji prethodnici nisu imali hrabrosti ni političke odlučnosti. Smatram da je društvo sazrelo za takve jasne promjene u policiji. U Hrvatskoj treba red, red i red i to će pokrenuti sve ostalo. Policiju želim depolitizirati i od policajca napraviti karijerno zanimanje. Možda zvučim romantično, ali to je realan cilj. Volio bih nastaviti započeto.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->