Krsto u Pentagonu slušao pohvale Mad Doga: “Oluju proučavao u vojnim školama”

srpanj 13, 2017 maxportal
Share Button

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević susreo se u srijedu, 12. srpnja 2017. godine s  američkim ministrom obrane generalom Jamesom Mattisom u Pentagonu.Američki ministar Mattis nosi nadimak “Mad Dog” (Ludi Pas) kojega je zaslužio zbog reputacije karizmatičnog i strogog vojnog zapovjednika.

Tijekom susreta naglašena je iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateških saveznika i partnera, posebno na području obrane i sigurnosti.

Na početku sastanka američki ministar obrane James Mattis rekao je: “Proučavajući vojnu operaciju “Oluja”, moram istaknuti kako je Operacija “Oluja” izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije”.

Također, ministar Mattis istaknuo je kako je Hrvatska mala zemlja koja daje jako velik doprinos međunarodnoj sigurnosti, primjer je izvrsnog NATO saveznika, kojem je važno borbeno zrakoplovstvo. Iskazao je potporu SAD-a Hrvatskoj u vezi nabave novog borbenog zrakoplova naglasivši važnost te sposobnosti.

Na sastanku dvojica ministara razgovarala su i o zajedničkom sudjelovanju Oružanih snaga RH i SAD-a u NATO misijama i operacijama diljem svijeta, te je američki ministar Mattis istaknuo: “Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu”.

Hrvatske tvrtke na američkom tržištu

Ministar Krstičević je uzvratio: “Želim vam zahvaliti na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj od početka borbe za hrvatsku neovisnost do danas. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske, a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izradnju globalnog mira i sigurnosti”.

“Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO saveznica koja će sudjelovati u dvije borbene skupine: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju”, naglasio je ministar Krstičević.

Krstičević je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan sporazum kojim bi se osiguralo da hrvatske tvrtke dođu i na američko tržište.

Ministar Krstičević i ministar Mattis razgovarali su o zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje.

Obojica ministara izrazili su iznimno zadovoljstvo konstruktivnim sastankom i dogovorenim načinima suradnje u području obrane i sigurnosti te su potvrdili  izvrsnu suradnju dvaju strateških saveznika i partnera.

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države strateški su saveznici i partneri koji sa zajedničkim interesima dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma.

Tijekom službenog posjeta SAD-u ministar Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu te odao počast na grobu neznanog junaka.

Također, u sklopu posjeta susrest će se sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) Gregom Kausnerom i direktorom Obrambene obavještajne agencije DIA (Defense Intelligence Agency) generalom Vincentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore.

Posjetit će i tvrtku Lockheed Martin gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju Nancy Ziuzin Schegel.

Foto: morhKomentari
Share Button