DOKUMENTI: Kuščević na Vladi prezentirao kako je dopisano 126.515 potpisa

17 listopada, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici vlade objavio da inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljno potpisa.Premijer najavio da će zadužiti ministra uprave Lovru Kuščevića da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima.

“Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Najavio je da će vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.

“Isto tako ćemo zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transparentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ”, naglasio je premijer.

Očekivani rezultati – godinama je 9 do 11 posto nevaljanih potpisa

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je da je prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa utvrđeno da je u sve tri skupine potpisa bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.

Utvrđen je i velik broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative, zbog čega se sumnja da su se isti podaci koristili u obje inicijative, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare nakon što je Vladi predao izvješće na 47 stranica o provjeri milijun i 200 tisuća potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević jer se broj nevaljanih potpisa kreće između 9 i 11 posto već niz godina za razne referendumske inicijative.

Na stranicama vlade objavljen dokument u kojem se donose detaljne brojke vezane za referendumske inicijative.

Referendum za ukidanje Istanbulske konvencije

Građanska inicijativa Istina o istanbulskoj, prema ovom dokumentu, imala je 345.942 ispravna potpisa te 44.974 neispravnih. Trebalo im je 374.740 ispravnih potpisa.

“Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 45.328 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 354 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 44.974 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

8.000 duplih potpisa
2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
158 osoba nisu hrvatski državljani
240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.)”, stoji u dokumentu.

Prvi referendum Narod odlučuje – smanjenje broja manjinskih zastupnika

Građanska inicijativa Narod odlučuje o izmjeni članka 72. Ustava RH skupila je 371.450 ispravnih potpisa. Neispravnih je bilo 40.875. I njima je, jasno, trebalo 374.740 valjanih potpisa.

Ujedno, to je bila inicijativa s najviše potpisa. Nedostajalo im je tek oko 3000 potpisa da bi sakupili potrebnih deset posto valjanih potpisa od ukupnog broja birača.

“Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 41.370 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 495 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.875 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

7.488 duplih potpisa
1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
332 osoba nije hrvatski državljanin
120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.)”, kaže dokument.

Drugi referendum Narod odlučuje – da manjinci ne mogu glasati za proračun

Što se tiče druge referendumske inicijative Narod odlučuje, one da manjinski zastupnici ne mogu glasati za proračun, sakupljeno je 367.169 ispravnih potpisa, a neispravnih je bilo 40.666.

“Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 41.190 neispravnih
potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 524 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.666 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

7.443 duplih potpisa
1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
321 osoba nije hrvatski državljanin
115 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa
30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni supodaci koji nisu propisani – MBG i sl.)”, stoji u vladinom dokumentu.

Ukupno je, u sve tri referendumske inicijative, neispravnih 126.515. potpisa.

Vladino izvješće o prebrojavanju potpisa za referendume by Maxportal.hr on Scribd

M. Marković/Foto:

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •