‘Mamić je iznio tvrdnje koje kontaminiraju poziciju sudbene vlasti. Bio je jasan i precizan

17 ožujka, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vrhovni sud potvrdio je presude za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora, a njegovu bratu Zoranu kazna je smanjena na 4 godine i 8 mjeseci. Zdravko Mamić iz Mostara je za korupciju teško optužio predsjednika Vrhovnoga suda Đuru Sessu i još nekoliko sudaca. Kako će na sve reagirati prozvani suci? 

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića rekao je kako čuo za informaciju da je USKOK dobio USB stick, ali ne zna što je na sticku, a kad bi i znao, ne bi rekao.
– Imam stick od jučer i još ga nisam stigao pogledati. To ne spada u moju dužnost. Saznanja o određenim stvarima imam, ali za taj nemam. Ovo još nije bilo poznato do maloprije da je USKOK potvrdio da je 8. 10. 2020. zaprimio taj stick i da se po njemu provode određene radnje od tog datuma. O tome sam neformalno saznao tek u zadnjih mjesec dana. I volio sam da o tome ne znam ništa, da se mogu koncentrirati na posao u sudnici. Najavio sam Ustavnu tužbu. Ako se pokaže da je točan sadržaj sa sticka, ima nekih stvari koje su lako provjerljive. Te stvari su u nešto više od pet mjeseci već i provjerene, rekao je.

Željko Žganjer, bivši ravnatelj USKOK-a rekao je kako je Mamić iznio ozbiljne činjenične tvrdnje koje kontaminiraju poziciju sudbene vlasti.

– Činjenica je da je gospodin Mamić bio vrlo jasan i precizan. Kazao je kada, kome i koji iznos i u koju svrhu je davao. Dakle, ne pamtim da je netko na taj način bio izričit, istaknuo je.

Žganjer: Mamić je učinio i samog sebe ranjivim

Smatra kako je Zdravko Mamić učinio i samog sebe ranjivim.

– Zato što je javno kazao kako je davao novac u određenu svrhu, na određenom mjestu. On prihvaća činjenicu ukoliko se to utvrdi točnim, i on ulazi u krug ljudi koji bi mogli biti procesuirani. Gospodin Mamić je danas išao ciljano na određene osobe. Išao je ciljano na ljude koji su neposredno sudjelovali u prvostupanjskom postupku pred Županijskim sudom u Osijeku i išao je na predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Išao je na jedan od stubova suvereniteta ove države, rekao je.

Rekao je kako predsjednik Vrhovnog suda nije izravno sudjelovao u postupku, ali je Mamić na taj način prozvao i instituciju Vrhovnog suda, kao tijelo koje je potvrdilo prvostupanjsku presudu i učinilo je pravomoćnom i izvršnom.

Antolić: Sudbena vlast je na ovaj način kompromitirana

Krešimir Antolić
, član uprave GNK Dinamo, Zagreb rekao je kako je činjenica da su optužbe izrečene od strane Zdravka Mamića vrlo konkretne i egzaktne.

– Postoje istražiteljski alati kako se može utvrditi je li nešto istina ili nije. Kao građanin moram reći da je to šokantno. Sudbena vlast je na ovaj način kompromitirana. Doveden je u sumnju i kontaminiran je sudski postupak, rekao je.

– Svi u Dinamu smo se jutros probudili s jednakim obvezama kao što smo imali i jučer. Ista stvar će biti i sutra, a u četvrtak igramo jednu vrlo važnu utakmicu, u nedjelju je druga važna utakmica, istaknuo je Antolić.

– Na nama koji radimo u klubu je zadatak da osiguramo daljnju stabilnost kluba, dodao je.

Istaknuo je kako je Dinamo cijelo vrijeme stabilan, organizacijski, financijski i sportski.

– Ne vidim ni jedan razlog da to tako ne bude i dalje. Siguran sam da Dinamo u prošlosti pa tako ni u budućnosti neće ovisiti o sudbini jednog, dva ili tri čovjeka, naglasio je.

Pavličić Bekić: Mamić je iz pogleda navijača, za mene aorist u Dinamu

Saša Pavličić Bekić
, odvjetnik i bivši disciplinski sudac HNS-a rekao je kako je bio najveći kritičar Zdravka Mamića, ali do jučerašnje pravomoćne presude, više nije, niti treba biti.

– Gospodin Mamić je iz pogleda navijača, za mene aorist u Dinamu. Kao hrvatski građanin i disciplinski sudac HNS-a, disciplinski sudac ABA lige, smatram da se uvijek treba poštivati zakon svoje države. Trebaju se poštivati odluke nadležnih tijela. U ovom slučaju Vrhovnog suda Republike Hrvatske. To znači, s ovom pravomoćnom presudom i današnjom izjavom Zdravka Mamića da on odlazi iz Dinama, sva moja kritika prema njemu ne egzistira, rekao je.

Istaknuo je kako se nada da će se Dinamo ustrojiti sukladno zakonskim presumpcijama.

Juraj Čošić, predsjednik udruge “Dinamo – to smo mi” rekao je kako se ništa spektakularno nije dogodilo u ovom slučaju.

– Na pressici prije bijega u BiH je isto tako mahao s čvrstim dokazima gdje je pokušao kompromitirati premijera Plenkovića. U SMS korespondenciji kasnije smo shvatili da se netko igrao na razini dječje igre. Dinamo je to sve s klupskim novcem plaćao i da je to predmet nove istrage.

Miljević: Sadržaj presude ne znam jer mi još nije dostavljen, a presuda izlazi u medijima

Odvjetnik Miljević se nadovezao i rekao kako uloga Zdravka Mamića u slučaju SMS ne postoji i pravosuđe nije donijelo nikakvu odluku o tom procesu. Na što je Čošić odgovorio kako je iznošenje dokaza uloga Zdravka Mamića i u slučaju SMS i sada. Miljević je rekao kako je USKOK primio nešto i po tome rade te da se za vrijeme postupaka koji su tajni ni ne mogu znati rezultati izvida.

– To što mi imamo nakaradnu situaciju ne u ovom procesu, nego u većini procesa, nama kazneni postupci uskoro neće trebati. Sadržaj presude ne znam jer mi još nije dostavljen, a presuda izlazi u medijima, rekao je Miljević.

Čošić: Novac treba biti vraćen u Dinamo, a ne u državni proračun

Juraj Čošić smatra kako novac treba biti vraćen u Dinamo, a ne u državni proračun.

– Ako je oštećen Dinamo i ako je utvrđeno pravomoćnom presudom, želimo da se taj novac vrati Dinamu, rekao je.

Saša Pavličić Bekić je rekao kako je imao ponudu da bude član Uprave Dinama, ali poznat je njegov stav i zna se kako bi se ponašao da je došao u Upravu Dinama.

– Zaista ne bih dopustio da se događaju neke stvari koje su se događale, dodao je.

Marko Šivak, sportski komentator Hrvatskog radija smatra kako je ovaj slučaj naštetio Dinamu.

– Dinamo se opet našao u sličnoj situaciji pred važnom europskom utakmicom. Treba vidjeti kako će se promjena trenera odraziti na momčad. Dinamo je do Tottenhama imao dobru atmosferu u svlačionici. Možda je pozitivno u priči da će ju nastaviti Zoranov pomoćnik, Damir Krznar, rekao je.

Čošić smatra kako se bijeg Zdravka Mamića u BiH financirao novcem kluba, te kako se klub treba prilagoditi Zakonu o udrugama i da članovi postanu članovi skupštine koji bi onda birali predsjednika, koji bi slagao svoju upravu, koji bi nadzirao sve ove stvari, a ne ilegalno vozio klupski auto i “žmirio” na sve stvari koje se u klubu događaju.

Krešimir Antolić smatra kako udruga “Dinamo – to smo mi” tvrdi kako voli Dinamo, ali vole Dinamo na način da u njemu ništa ne valja.

– Postoji onda jedan paralelni svemir jer je Dinamo 14 puta zaredom bio prvi, jer je prikazao 381 milijun kuna prihoda u Covid godini jer će isplatiti igračima nekoliko milijuna eura rata i plaća. Oni imaju pravo na svoju istinu, ali ona je puno drugačija. Ako nije po vašemu, mi smo svi kriminalci, rekao je.

Saša Pavličić Bekić smatra kako svaki član kluba ima pravo birati predsjednika kluba.

– Taj je model puno bolji i demokratičniji, istaknuo je.

Šivak: Zabrinjavajuće je da se udara po stupovima države

Marko Šivak je rekao kako je zabrinjavajuće da se u Hrvatskoj, kao maloj državi i demokraciji, udara po stupovima države. Smatra kako je demokratičnije da veći broj članova odlučuje o radu kluba.

– Problem svih udruga je da mali broj njih može dobiti većinu svojih članova baš kako bi se proveo model – jedan član, jedan glas, rekao je.

Željko Žganjer je rekao kako će se vjerojatno temeljem negativne odluke Ustavnog suda ići i prema Europskom sudu za ljudska prava te da je Zakon o izvršavanju kazne je žuran postupak.

Miljević je podsjetio da je Zdravko Mamić rekao kako će služiti zatvorsku kaznu u BiH, ako će morati služiti kaznu, to je zakonska mogućnost.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •