INTERVJU Marko Radoš: Više od 90 posto branitelja glasat će za Brunu Esih

18 svibnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MARKO RADOŠ je stopostotni ratni vojni invalid Domovinskog rata. Obrani Hrvatske priključio se kao student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a osim sedam metaka koja je primio u prsa braneći Domovinu, jednako mu bolno pada nebriga hrvatske države prema najugroženijima, odnos prema Domovinskom ratu i tradicionalnim vrijednostima hrvatskog društva



Sedmi je na listi Brune Esih za Skupštinu Garda Zagreba, siguran je odličan rezultat, uvjeren da će 80 do 90 posto branitelja u Zagrebu glasati za Esih.

Kako je došlo do suradnje i sudjelovanje na listi Brune Esih?

Gospođa Esih me pozvala da vidim mogu li pomoći njenoj kampanji. Znao sam i ranije njene stavove, a nakon što je prezentirala program, ideje i vrijednosti koje zastupa potpuno sam se stavio na raspolaganje njoj i ekipi.

Koji su ključni elementi koji su utjecali na odluku suradnju?

Kompletan sustav vrijednosti – od gospodarskih do obrazovnih i kulturnih, od obitelji i Domovinskog rata, pogleda na Drugi svjetski rat i rješavanje problema branitelja. Dakle, jedan cjelovit pogled na život, na Hrvatsku i na stvari koje nam svakodnevni život nosi.

Kako će  na ovim izborima u Zagrebu reagirati braniteljska populacija?

Velika većina branitelja u Zagrebu glasovat će za Brunu Esih. Slobodan sam reći, bez imalo pretjerivanja, da će čak 90 posto braniteljske populacije glasati na Brunu.

HDZ ima jaku braniteljsku organizaciju, Sandra Švaljek na listi ima poznate branitelje, Bandić se voli s družiti s braniteljima …

Točno je da imamo kandidate koji nam daju obećanja, a branitelja se sjete samo kad su izbori. Jedina je Bruna ima odvažnosti krenuti protiv jačih i organiziranijih suparnika. To nas branitelje podsjeća na vrijeme Domovinskog rata i borbu protiv puno nadmoćnijeg neprijatelja. Zato smo mi branitelji uz Bunu, zbog njene odvažnosti i hrabrosti. I njene istinske vjerodostojnosti

Je li to preuzetno očekivati takvu podršku branitelja. Pretjerujete li kad govorite o 90 posto?

Ne. Radili smo procjene i analize i sve pokazuje da će 80 do 90 posto branitelja Zagreba glasati za Brunu Esih. Točno je da i dugi kandidati imaju referencije prema braniteljima, ili su ih stavili na liste, ali oni se o braniteljima brinu samo dok traje kampanja, a Bruna Esih čini to bez zadrške i kalkulacija i svojim životom to pokazuje. Točno i da HDZ ima braniteljsku zajednicu, ali njihov stav neće se prenijeti na braniteljsku populaciju.

Hrvatski generalski zbor dao je podršku Milanu Bandiću kandidatu?

Znamo i zašto. Podrška Generalskog zbora jednom kandidatu na lokalnim izborima je zapravo skandal. Od naših ratnih zapovjednika očekivali smo zrelost, dosljednost i odgovornost. Nažalost, oni su ostali  vjerodostojni samo svojim interesima i interesima pojedinaca . Nisu ostali dosljedni svojim vojnicima koje vodili u  Domovinskom ratu.

Je li to doživljeno kao izdaje jer se odlučili za jednog kandidata

Od Hrvatskog generalskog zbora bilo je za očekivati da će afirmirati nacionalne vrijednosti, da se neće spustiti  na sitne politikantske igre kao što sad čine. Ovo su  samo lokalni  izbori, oni trebaju razmišljati i donositi odluke i vrijednsoti na nacionalnu razini.

Pobjednici su u ratu, ali u miru se nisu pokazali dosljedni, nemaju vizije, a nemaju ni snage čitati znakove vremena. Nisu dorasli vremenu nisu donijeli razumnu odluku.

Ovo su lokali izbori a dominantne su nacionalne teme?

Izbori za glavni grad su uvijek i nacionali izbori. Oponenti su Brunu Esih htjeli ukalupiti u Drugi svjetski rat i prikazati da je njen glavni domet želja za promjenom imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Ona je više puta kazala da od te teme ne bježi, da je stav jasan, da će mu promijeniti ime.

Naša lista ima sve kompetencije za potreba grada Zagreba od gospodarstva, prometa, infrastrukture, komunalnih poslova do kulture, obrazovanja i ekologije. I upravljanja Holdingom

Koliko je Zlatko Hasanbegović pridonio poziciji Brune Esih i njenoj listi? 

HDZ ima opterećenje jer je njihov prvi motiv da osvoje više glasova od Brune Esih i lista Brune Eish za Skupštinu Grada Zagreba. To je odredilo cijelu njihovu kampanju, napadali su Hasanbegovića kao da on nosi listu. Otišli su predaleko, a kad su shvatili da napadima na Esih, Hasanbegovića ili Glasnovića više štete sebi nego listi Brune Esih, malo su zakočili. Sad su promijenili taktiku pa spominju približavanje, priželjkuju suradnju što je očito neka nova ideja koja dolazi iz HDZ-a.

Lista Brune Eih se distacirala od HDZ, kao i od svih drugih kandidata, imamo svoje stavove, svoj program i vrijednosti koje ćemo zastupati do kraja.  U tim vrijednostima može se naći 70 posto Hrvata i ono što zastupamo je cjelovit paket koji će se provoditi u svakodnevnom životu.

Kad smo na toj temi u čemu su ključne razlike programa HDZ-ovo kandidata Drage Prgometa i Brune Esih.

u razliku objašnjavaju dvije ključne riječi – Nacionalno i vjerodostojni. HDZ -ov slogan je vjerodostojno, a on je jedino ostao na strani Brune Eih i Zlatka Hasanbegovića. U nas nema mišljenja  da treba surađivati s HNS-om, SDP-om ili Pupovcem, da  bi se sačuvala vlast. To je crta ispod koje se ne može ići.

Tu su još dva važna elementa Hod za Život i Bleiurg? Prgomet je kazao da ne dijeli svjetonazor s te dvije manifestacije?

Upravo su te stvari koje su  me privukle i odredile za suradnju s Brunom Esih, to su vrijednosti u koje vjerujemo: Odnos prema našoj prošlosti koja s mora rasvijetliti i utvrditi zašto do danas ti problemi nisu bili riješeni. Stranke Drage Prgometa, koja je bila na vlati, očito nije imala želju rješavati te probleme.

Što se tiče Hoda za život od Drage Prgometa sam očekivao da će kao liječnik, Hrvat i katolik zastupati tu ideju, da je život najvažnija stvar i da je Hod  za život proslava tih vrijednosti života. Poglavito danas u Hrvatskoj u odnosu na demografsku situaciju.

Da citiram pokojnog kardinala Kuharića Hod za život ‘afirmira kulturu života, nasuprot kulturi smrti‘. Razočaran sam što Prgomet to ne razumije. To su naše izvorne vrijednosti koje moramo poštovati – naša prošlost, naši životi i naša budućnost.

Kampanja je praktično gotova, kako je procjenjujete?

Onaj dan kad je predsjednik  Vlade smijenio četiri ministra kampanja u Zagrebu je prestala, a posebno za Brunu Esih. Dolaskom Hasanbegovića na njenu listu nitko nije spominjao komunalne problema, sve se diglo na nacionalnu razinu, a posebno onaj tjedan kad se odlučivalo o sudbini ministra Mariću i novom predsjedniku Sabora Jandrokoviću. Pažnja javnosti bila je usmjerena prema nacionalnim problema, a tako se nastavilo do danas.

Kampanju su odredili nacionalni problemi, i zbog toga nam je krivo jer  nismo do kraja predstavili program, a poglavito listu koja je, bez imalo konkurencija, najbolja lista za Gradsku skupštinu.

Vidjeli smo desetine anketa, kojima naviše vjerujete?

Radili smo i svoje ankete i sve nam govore da Bruna ima podršku od 15 do 20 posto i na pragu smo ulaska u drugi krug. Slične su i ankete za listu za Skupštinu, a da smo imali vremena promovirati listu osvojili bi i više.

Na našoj listi su kandidati koji su vrlo uspješni u svojim poslovima, čista su i neokaljana obraza, stručnjaci u svojim područjima – od doktora znanosti do profesora, gospodarstvenika, branitelja…  Ponavljam da je naša lista, bez konkurencije, najbolja lista za Skupštinu Grada Zagreba, a Bruna i njeni suradnici u ovo su ušli sa srcem, a kad se srcem radi ne može se izgubiti.

M. Marković/foto:maxportal


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->