Milijuni kuna za zastupanje HPB-a i Croatia banke: zastupa ih čak 24 odvjetnika

15 ožujka, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Goran Marić, ministar u Ministarstvu za državnu imovinu najnovijim potezima pokazuje dosljednost i odlučnost u provođenju predizbornih obećanja uspostave reda i odgovornosti upravljanja državnom imovinom.



Dosadašnja praksa kojom su bez ikakve kontrole i nadzora nestajale stotine milijuna kuna sa računa državni tvrtki, uskoro postaje prošlost.

Kroz plaćanje milijunskih otpremnina, troškova reprezentacije, službenih putovanja, odvjetničkih usluge, donacija, bonusa i stimulacija članovima Uprave – trgovačkih društava u državnom vlasništvu isisavane su stotine milijuna, a slobodno možemo reći i milijarde kuna državnog novca koji kružnim tokom završava u privatnim džepovima i na računima privilegirane odabrane odvjetničke elite.

Prema informacijama Maxportala, CROATIA BANKA“ u državnom vlasništvu angažirala je ni manje ni više nego 24 odvjetnika kojima isplaćuje milijune kuna za pružanje odvjetničkih usluga. A radi se o banci čija je aktiva 5 puta manja od aktive Hrvatske poštanske banke, pa možemo samo pretpostaviti koliko je tek Hrvatska poštanska banka angažirala vanjskih odvjetničkih društava i koliki iznosi milijuna kuna su isplaćeni tim vanjskim odvjetničkim društvima u posljednjih 7 godina.

Hrvatsku poštansku banku zastupaju brojna odvjetnička društva i poznati odvjetnici, između ostalih odvjetničko društvo Župić i Partneri, odvjetnik Ivica Crnić, odvjetničko društvo Madirazza&Partneri, odvjetničko društvo Buterin& Posavec, odvjetničko društvo Ravlić&Šurjak, a mediji su već pisali kako je bivši predsjednik uprave Čedo Maletić angažirao odvjetničko društvo ministra pravosuđa Orsata Miljenića za zastupanje Hrvatske poštanske banke u postupcima ovrha što je za vrijeme njegovog političkog djelovanja prenijeto na ured Vesne Alaburić.

Prema pisanju Večernjeg lista Orsat Miljenić je neposredno prije nego što je postao ministar kao odvjetnik potpisao unosan ugovor s HPB-om da ih zastupa u petini svih njihovih ovršnih predmeta, a nakon čega je odvjetnički ured sa svim ugovorima prepustio odvjetnici Vesni Alaburić.

Uspješan ministar, još uspješniji odvjetnik, zaista se nema što reći. Bivša članica uprave HPB-a Boženka Mostarčić zaposlila je kćer u odvjetničkom društvu Župić i partneri koji zastupaju Hrvatsku poštansku banku u sporu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu po kojem je prije nekoliko mjeseci donijeta prvostupanjska presuda kojom je Banka izgubila spor vrijedan 140 milijuna kuna što nam je za Maxportal potvrdilo odvjetničko društvo „Župić i partneri“ koje u tom sporu zastupa Hrvatsku poštansku banku.

A sve to pored vlastite pravne službe CROATIA BANKE I HRVATSKE POŠTANSKE BANKE d.d.

Što će sve isplivati na površinu do 24. ožujka 2017.g. kada je zadnji dan za predaju izvješća o troškovima otpremnina, reprezentacije, službenih putovanja, odvjetničkih usluge, donacija, bonusa i stimulacija, možemo samo nagađati. No, već iz neslužbenih izvora riječ je o stotinama milijuna kuna koji su kroz razne oblike manipulacija, u nerijetkim slučajevima i kriminalnim radnjama isisavani iz državnog proračuna.

No, uskoro je 24. ožujka 2017.g. kada će sve karte biti na stolu.

KORUMPRIRANA POLITIKA I ODVJETNIČKA DRUŠTVA U SLUŽBI KRUPNOG KAPITALA!

Organizirana pljačka države pod nadzorom i kontrolom interesnih grupacija okupljenih oko nekoliko vodećih banaka i njihovih stvarnih vlasnika zaustavljena je ili najblaže rečeno stavljena pod povećalo javnosti koja prati najnovija zbivanja oko Agrokora.

Razloga za brigu imaju na pretek gotovi svi povezani s Agrokorom koji je svjestan početka kraja poslovne dominacije i daljnje ekspanzije na gospodarskom tržištu kroz netrasnparentne procese koje su u njihovo ime pripremali i odrađivali predstavnici političke elite od početka 90-tih.

Pljačka države je osmišljavana kroz razne oblike manipulacija i uz vanjski suport nekolko odabranih odvjetničkih društava po čijem su nalogu izrađeni modeli preuzimanja gospodarskog potencijala države i isisavanja proračunskih sredstava na račune privilegiranih poduzetnika, odvjetničkih društava i drugih interesnih skupina koje naplaćuju svoj dio plijena stečenog kroz kriminalne privatizacije, akvizicije, gospodarske poticaje i ostale modele pljačke države i njenih građana.

U Hrvatskoj se već godinama na dnevnoj bazi donose zakoni kojima se određenim interesnim skupinama pogoduje u svim sferama gospodarske djelatnosti. Prethodne Vlade i saborski zastupnici po hitnim su procedurama predložili i usvojili tisuće zakona koji nemaju uporišta u europskom zakonodavstvu, a sve u svrhu pogodovanja osobnim interesima i interesnim skupinama koje danas u Republici Hrvatskoj predstavljaju političku i gospodarsku elitu. Tek rijetki strani ulagači usudili su se okušati u netransparetnoj tržišnoj utakmici ostvarenja poduzetničkog pothvata.

Ulagati u državu pravne nesigurnosti u kojoj zakoni ne vrijede jednako za sve i gdje se voljom nekog beznačajnog politički montiranog birokrate može zaustaviti neki projekt vrijednosti više desetaka ili stotina milijuna EUR-a, ekonomski je neopravdaano za bilo kojeg stranog investitora koji kapital ulaže samo pod uvjetom isplativog prinosa na uloženi kapital u jasno određenim rokovima i uz uvjet zajamčene pravne sigurnosti.

U posljednjih desetak godina brojni za državu strateški projekti zaustavljeni su pod utjecajem interesnih skupina koja pod kontrolom drži korumpiranu političku elitu i državni aparat koji upravlja državnom imovinom zbog čega se protiv države vode brojni sudski i arbitražni procesi u kojima će građani i porezni obveznici platiti ceh neodgovornog, nesavjesnog i nezakonitog postupanja politički montiranih kadrova na čelnim i rukovodećim mjestima u državnim tijelima i institucijama.

Svima je jasno kako novi ministar Goran Marić u novom ministarstvu ima pune ruke posla i u svom neposrednom okruženju, jer uspostava reda i odgovornosti nad naslijeđenim kadrovima Hrvatskog fonda za privatizaciju, Agencije za upravljanje državnom imovinom, Centra za restrukturiranje i prodaju i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zahtjevan je posao i traži više od ekonomske stručnosti koju mu nitko ne osporava.

Očito je kako će pune ruke posla imati i pravna struka, a za neke mjesta zasigurno neće biti. ukoliko će novo ministarstvo zaista biti novo i po kompetentnosti i odgovornosti, a ne samo novo po novom nazivu.

Jer za odgovorno i učinkovito upravljanje državnom imovinom potrebni su kompetentni i odgovorni ljudski resursi unutar samog ministarstva koji će biti primjer onima kojima je Ministarstvo za državnu imovinu nadređeno.

Početak obećava, no otpora će biti.

D. Lukić/foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->