Mina kraj Rijeke imala 690 kg eksploziva! Pogledajte eksploziju

19 ožujka, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon  što je protubrodska mina zaostala u riječkoj luci iz Drugog svjetskog rata uspješno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, u 14 sati i 45 minuta oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmještanja i neutralizacije mine.



Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u „crvenoj zoni“ potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

“Svi uključeni u akciju zahvaljuju se građanima suradnji i razumijevanju”, ističe Policijska uprava primorsko-goranska. Akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13.45 sati označen njezin završetak.

Akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Nakon uspješne neutralizacije mine u Rijeci održana je konferencija za novinare. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović zadovoljan je radom službi, ali i disciplinom građana Rijeke.

 

➡️Uspješno je neutralizirana mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci. Akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13.45 sati označen njezin završetak

➡️Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u tzv. crvenoj zoni smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima

➡️U 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada

➡️Svi uključeni u akciju zahvaljuju se građanima suradnji i razumijevanju

Pogledajte kako je izgledala akcija neutralizacije mine 🔽

Objavljuje Grad Rijeka u Nedjelja, 19. ožujka 2023.

“Stanovnici Rijeke su vrlo disciplinirano pristupili savjetima i odgovorno se ponijeli. Iako smo pronašli još jednu napravu na gradilištu, radi se o puno jednostavnijem zahvatu nego ovom što se danas događalo. Petstotinjak stanovnika je evakuirano iz svojih domova, sve je proteklo kako treba.

Crveni križ odradio je svoj dio posla oko zbrinjavanja ljudi. Zahvaljujem svim službama koje su bile aktivirane. Zahvala ide sugrađanima koji su se ponijeli vrlo odgovorno i na adekvatan način se ponašali. Mina je neutralizirana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti našim svakodnevnim aktivnostima”, rekao je Filipović.

“Imala je 690 kilograma eksploziva”

“Već nekoliko mjeseci se zna za ovu opasnost. Intenzivno se radio program kako ukloniti minu sa što manjim rizikom. Stožer civilne zaštite Grada Rijeke je preuzeo sve aktivnosti u suradnji s MUP-om. Vrijeme nas je poslužilo. Sve se odvijalo u planiranim terminima. Uspješno je izvedena neutralizacija na sigurnoj distanci od grada Rijeke”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance.

 

Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njezine neutralizacije.

U tijeku su aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, a koje provode ronioci specijalne policije MUP-a. Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije.

Akcija se za sada odvija po planu.

Uoči početka samog postupka izmještanja i neutralizacije mine, radi mjera sigurnosti u potpunosti je evakuirano tzv. crveno područje odnosno područje uz samu riječku luku. Radi o oko 500 osoba koje su većinom smještaj pronašle kod obitelji, prijatelja i slično, a 15-ak osoba smješteno je u riječkog Dvorani mladosti na Trsatu gdje su im pripremljeni ležajevi te okrepa.

Također, područje uz riječku luku zatvoreno je za sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet, a zatvoreni su i svi gospodarski objekti. Cestovni promet u gradu, odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Zatvoreni su odnosno izmješteni i željeznički te autobusni kolodvor.

Definirana je i tzv. “žuta zonu” za koju je izdana preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

Inače, cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

Građani se pridržavaju danih uputa na čemu im se zahvaljujemo te ih pozivamo da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, i dalje pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, do kraja akcije 20.3. otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, od 8-16 sati

Objavljuje Grad Rijeka u Nedjelja, 19. ožujka 2023.

“Izvidima smo vidjeli da se radi o vrlo opasnom minsko-eksplozivnom sredstvu koje sadrži 690 kila heksonita što je ekvivalent od 1200 kila TNT-a. Odluka struke je bila da je jedini način da se mina izmakne iz luke jer bi sve ostalo bilo preopasno za građane i infrastrukturu.

Specifičnost je to što se mina nalazila nedaleko od objekata. Nije se radilo s jedne nego više pozicija”, rekao je zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU Primorsko-goranske Nenad Krasny.

“Mina je teška oko 1100 kilograma”

Obratio se i glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske Goran Gašpert.

“Izrazio bih zadovoljstvo uspješnim okončanjem ove situacije zbog visoke profesionalnosti ljudi u stožeru. Ovaj čin danas je mali dio operacije koja je trajala mjesec i pol dana intenzivno. Zahvala ide i građanima koji su pokazali veliki osjećaj i senzibilitet za rizične situacije”, rekao je Gašpert.

“U izvlačenju su sudjelovala preko 24 službenika. Izuzetno su ponosni na vrlo zahtjevan posao koji su napravili. Bilo je više ronilačkih parova koji su se izmijenjivali. Sama priprema je izuzetno opasna i zato čestitam. Za samo izvlačenje se koristio način padobrana. Mina je teška oko 1100 kilograma”, rekao je Krasny.

Mina otkrivena potkraj lipnja, bila  je ukopana u dno

Podsjetimo, akcija je počela je jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti. Minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a, a potom je otegljena iz riječke luke i na moru neutralizirana.

R.I. /Hina/Foto: Facebook


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->