Ministar Božinović otkrio uzroke požara – Izgorjelo je 49 kuća i 26 automobila

srpanj 20, 2017 maxportal
Share Button

Na jutros održanoj sjednici Vlade, bez nazočnosti ministra obrane Damira Krstičevića, glavna tema bila je požari, uzroci i posljedice te način sanacije nastale štete.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upoznao je Vladu s uzrocima požara i šetetama nastalim na području Splita.

– U tijeku je kriminalistička istraga kako bi se otkrili počinitelji koji su uzrokovali požar, rekao je Božinović. – Iskoristio bih prigodu i kazao da je izvršenim očevidom i obavljenim obavijesnim razgovorima sa svjedocima centar požara lociran u mjestu Tugare.

Prema mišljenju inspektora za zaštitu od požara i vještaka iz centra za zaštitu požara možemo isključiti dalekovod kao uzrok. Zaključak je da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, kazao je ministar.

Dodao je da su djelatnici policije i istražitelji iz Centra Ivana Vučetić iz Zagreba na terenu kako bi se otkrio eventualni počinitelj i utvrdili stvarni uzroci požara.

Ministar unutarnjih poslova  je izvijestio i o posljedicama požara, kazavši da su u potpunosti izgorjele tri stambene kuće, djelomično 33 te starih i nenaseljenih 13. Osim kuća, 18 automobila u potpunosti je izgorjelo, četiri djelomično kao i četiri teretna automobila. Stradalo je 11 maslinika i dva plastenika.

Ravnatelj Državnog ureda zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić rekao je kako službe nisu najbolje informirale vrh države. Izvijestio je o požaru koji se proširio iz Crne Gore.

– Danas je relativno miran dan, iako imamo jedan požar na jugu Hrvatske koji gase dva kanadera. Zahvalio bih svim sudionicima, posebno vatrogascima i pripadnicima oružanih snaga koji su ovih dana radili vrlo težak posao na terenu. Svim hitnim službama i policiji, ali i građanima.

– Preliminarno izvješće je sastavljeno na temelju prvih prikupljenih podataka, čeka se završno izvješće. Glave su još malo vruće i u takvim kriznim situacijama morate shvatiti da ljudi ljudski reagiraju. U 10 mjesecu na okruglom stolu ćemo analizirati svaki slučaj koji se desio u ovoj sezonu i fokus ćemo staviti na preventivu.

– Strategija nacionalne sigurnosti otvara nam priliku da snimimo situaciju. Što se tiče komunikacije s medijima i prema vertikali, predsjednici i premijeru, nismo napravili najbolju zadaću što se tiče vrha države, nismo javili što se točno zbiva u ovoj situaciji – kazao je i poručio medijima da se ne može razgovarati o tome da je sustav u potpunosti zakazao ili da je prošao sjajno.

– Istina je uvijek u sredini, no bliže smo ovoj uspješnoj nego neuspješnoj priči. Spasili smo živote, tisuće kuća. Situacija se mijenjala od sata do sata, bilo je izvan kontrole, kanaderi se nisu mogli boriti s ovim požarom, borili su se s ostalih 30. I onda se desilo što se desilo kod Splita i sustav je reagirao. Ovo je bila teška situacija, nešto što vatrogasci nisu vidjeli zadnjih 20-30 godina – zaključio je Lozančić.

MP/foto:Komentari
Share Button