Kategorije Vijesti

Ministar Krstičević uz plaću od 21.158 kuna prima i mirovinu od 8.961 kunu!

Širi dalje

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je krajem siječnja izmijenjenu imovinsku karticu ministra obrane, Damira Krstičevića. U njoj se našla kuća u Žaboriću oko koje se stvorila afera, dotad neupisani gliser, puno veća plaća, ali i mirovina.



Naime, Krstičević je po novom prijavio plaću od 21.158 kuna mjesečno, dok je ranije ona bila upisana na 16.255 kuna neto. Tu su i tri stana u Zagrebu i druge manje vrijedne nekretnine.

Prihodi od “osiguranja”

U novoj imovinskoj kartici ministra obrane navedeni su mjesečni prihodi od osiguranja koji iznose 8.961 kunu.

Tjednik

Nacional je objavio kako je riječ o prihodima od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno ministrovoj mirovini u navedenom iznosu, a koju prima uz punu plaću.

Iz Ministarstva obrane potvrdili su da je riječ o ministrovu prihodu od mirovine na koju je ostvario pravo, ali je problem nastao u tome što u imovinskoj kartici ne postoji adekvatna rubrika pa je taj prihod naveden kao kao prihod od osiguranja, iako je zapravo riječ o mirovinskom osiguranju.

Damir Krstičević pravo na mirovinu ostvario je kao djelatna vojna osoba u skladu sa Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Krstičević ostvaruje pravo samo na dio mirovine i to temeljem profesionalne nesposobnosti za rad te na temelju vojno-braniteljskog statusa.

Kako je to moguće? Pa po zakonu!

Međutim, kako je moguće da osoba nesposobna za rad istovremeno radi i prima plaću i mirovinu? Hrvatski ratni vojni invalidi, za razliku od ostalih umirovljenika u invalidskoj mirovini, smiju raditi po povlaštenim uvjetima uz isplatu mirovine.

Umirovljeni hrvatski branitelj može raditi do polovice punog radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine, dakle kao i ostali.

No, mogu raditi i puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine, što umirovljenici iz rada ne mogu. Riječ je o braniteljima bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti (prema posebnom zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja od 1.1. 2019. godine) možete raditi puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za jednu trećinu.

Dakle, uz cijelu plaću imate opciju dobivati i dvije trećine mirovine ( faktor 0,6667). Pritom, nećete ići na reviziju svog invaliditeta. Upravo u ovoj grupi nalazi se ministar obrane Damir Krstičević.

Također, ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, možete raditi manje od 3,5 sati dnevno bez obustave ili smanjenja mirovine.

G.M. /Foto: hrt

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

8 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

8 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

8 sati prije