Uvođenje minimalnog iznosa koji gosti restorana moraju potrošiti kako bi ušli čini se sve češćom praksom diljem Europe, stoga se nemojte iznenaditi ako vas novo pravilo dočeka na odmoru.
Mediji su nedavno su izvijestili o iskustvu gosttiju iz talijanskog restorana u Salzburgu, gdje je na ulazu bio natpis: “Ulaz je dopušten samo ako planirate potrošiti minimalno 20 eura po osobi.”
“Bili smo umorni, konobar nam je prstom pokazao znak na kojem piše da ne možemo ući ako ne planiramo potrošiti 20 eura. Nismo imali snage tražiti drugi restoran, pa smo samo kimnuli i ušli“, rekla je gošća.
Dvije djevojke naručile su svaka pizzu (13 €) i sok (4 €), ali to nije bilo dovoljno, pa su morale uzeti i desert kako bi zadovoljile propisani minimum. Na kraju su popile i kavu i platile ukupno 53 eura.
U Hrvatskoj su takvi natpisi rijetki, ali poznati su slučajevi konobara koji upozoravaju goste na minimalnu konzumaciju, posebno u luksuznim restoranima gdje je teško ići ispod 100 eura po osobi.
“Minimalna potrošnja” s ležaljkama na plaži
S druge strane, nije nova praksa u Grčkoj da se, primjerice, za set ležaljki na plaži dobije točno minimalni iznos koji trebate potrošiti na piće i hranu u tom restoranu.
Dakle, službeno se ne plaća ležaljka, ali je potrebna određena “minimalna potrošnja” od 5, 10, 20 eura, ponekad i više. Ako potrošite više od tog minimuma (a vjerojatno hoćete), još bolje.
Zahtjev za rezervaciju restorana
Međutim, da je riječ o rastućem trendu postalo je jasno kada je početkom godine objavljeno da je nekoliko poznatih londonskih restorana usvojilo minimalnu potrošnju za rezervaciju.
Zabrinuti zbog rastućih troškova, otkazivanja u zadnji čas ili nedolaska, restorani prisiljavaju goste da se obvežu da će potrošiti minimalan iznos novca po osobi kada dođu, piše Euronews.
Tako u restoranu Gymkhana, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, svaki gost mora platiti najmanje 100 funti (121 euro); gurmanski indijski restoran Chutney Mary zahtijeva minimalnu potrošnju od 60 funti (73 eura), a sushi restoran Araki čak 300 funti (364 eura).
“Ako želiš sjediti s pivom – ne žele te”
Novi načini poslovanja vlasnika restorana pripisuju se pandemiji, odnosno pokušajima da se “ugostiteljska industrija vrati na noge” nakon koronavirusa.
Kad su se kafići i restorani ponovno otvorili, nije bilo dovoljno radnika, pa su poslodavci morali ponuditi veće plaće onima koji su ostali. Osim toga, troškovi rada, energije i hrane znatno su porasli.
„Minimalni trošak“ nije jedino rješenje kojem se pribjegava na štetu gostiju.
Na Azurnoj obali neki restorani automatski dodaju 15 posto napojnice na račun, a goste se potiče da ostave dodatno.
“Sve je kao u noćnim klubovima. Ako naručite skupa pića, dobit ćete najbolji stol. Ako cijelu noć sjedite s jednim pivom – više vas ne žele“, rekao je jedan ugostitelj za Daily Mail.
Megy M. /Foto: Press