Otkrivaju se novi detalji tragedije kraj Posušja! Deveti mladić otišao je sat nakon ponoći

1 siječnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina preminuli su od posljedica gušenja u mjestu Tribistovo nedaleko od Posušja u novogodišnjoj noći, potvrdio je za medije Milan Galić, ravnatelj policije Zapadno -hercegovačke županijeVečeras su se u Posušju okupili prijatelji koji su upalili svijeće za osmero stradalih u mjestu Tribistovo u općini Posušje. Tragedija je potresla cijelo Posušje, a građani kažu da ne pamte ovakvu tragediju.

“Sve znam. Žalosno, žalosno… Poznavao sam im roditelje, omladinu ne. Nikada u Posušju nisam čuo ovakvu vijest, 77 godina, nikada, žalosno”, rekao je za N1 jedan gospodin, vidno potresen.

Po neslužbenim navodima, djevojke i mladiće je najvjerojatnije ugušio plin iz agregata koji je napajao kuću električnom energijom.

Policijski službenici zajedno s dežurnim tužiteljem te županije obavili su očevid i druge istražne radnje. Po Galićevim riječima, još se ne može sa sigurnošću tvrditi je li njihovu smrt izazvao agregat.

Prvi su u kuću u Tribistovu ušli susjedi i u njoj zatekli osam beživotnih tijela. Ravnatelj Galić demantirao je da je bilo preživjelih osoba, kao što je ranije izvijestio dio medija.

Njihova tijela prebačena su u Mostar.

“Po nalogu dežurnog tužitelja proveden je očevid i sve predviđene radnje. Tijela su nakon toga upućena prema Mostaru“, rekao je za Hinu ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije Milan Galić.

Obdukcija tijela četiri mladića i četiri djevojke koji su se u novogodišnjoj noći ugušili, najvjerojatnije od izgaranja plina, trebala bi biti završena u sljedeća dva dana.

Šest osoba je iz mjesta Rakitna kod Posušja, a dvoje iz ove općine.

Policija je objavila inicijale mladih ljudi, a mediji su naveli da su preminuli Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić.

Upaljena svijeća i imena stradalih djevojaka i mladića osvijetlili su u petak navečer Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

U kući bila deveta osoba

U međuvremenu se saznaju novi detalji o ovoj tragediji, kakva se ne pamti.

Bili su na dočeku Nove godine u jednoj vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja, a s njima su vršnjaci i rodbina komunicirali sve do 4 sata ujutro.

Nakon što su se prestali javljati na telefonske pozive i poruke, susjed je provalio u objekt i zatekao osam nepomičnih tijela.

Portal Klix.ba saznaje, pozivajući se na mještane upoznate sa situacijom, da je u kući bila i deveta osoba. Riječ je o mladiću koji je nekoliko sati nakon ponoći otišao s proslave Nove godine jer je rano ujutro morao ići na posao na skijalištu Blidinje gdje radi u jednom ugostiteljskom objektu.

Njega je navodno odvezo jedan od mladića koji se potom vratio u kuću u kojoj je preminuo. Tijela mladića i djevojaka otkrili su mladići i djevojke iz susjedne kuće.

“U susjednoj vikendici bile su također mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da nitko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju”, izjavio je komesar MUP-a ZHK Milan Galić.

Navodno je mladić u kuću ušao tako što je razbio prozor. Inače, riječ je o kući koja je na prilično nepristupačnom terenu, oko dva kilometra prema brdu od glavne ceste.

Policija i hitna služba brzo su stigle na lice mjesta, no mogli su samo konstatirati njihovu smrt.

Proglašena trodnevna žalost

Nakon vijesti o smrti osam mladih osoba održana je izvanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti. Ministri su jednoglasno donijeli odluku o proglašenju Dana žalosti 2. siječnja zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića u novogodišnjoj noći.

Vlada Federacije BiH proglasila je 4. siječnja Danom žalosti u ovom entitetu.  Ranije je Vlade Županije Zapdnohercegovačke usvojila Odluka o proglašenju 3 (tri) dana žalosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

U Posušju su već danas zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Na kružnom toku u Posušju, kod skretanja za Tribistovo, na plakatu je simbolično upaljeno osam svijeća, čime je odana počast preminulima, a zastave su spuštene na pola koplja.

Izrazi sućuti stižu iz svih krajeva BiH, ali i iz regije.

Plenković izrazio sućut

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je sućut Zdenku Ćosiću, predsjedniku Vlade Županije Zapadnohercegovačke, načelniku Posušja Anti Begiću te obiteljima preminulih nakon tragedije kod Posušja.

“S nevjericom i velikim žaljenjem primio sam vijest o tragičnom gubitku osmero mladih života u novogodišnjoj noći u Tribistovu kod Posušja. U ovim teškim trenucima za obitelji i prijatelje nastradalih, molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda primite izraze iskrene sućuti”, poručio je premijer.

Nešto prije 18 sati na Facebooku se oglasio i predsjednik Zoran Milanović.

“Potresnu vijest o tragediji u kojoj je izgubljeno osam mladih života u Tribistovu kod Posušja primio sam s velikom tugom i žaljenjem. Izražavam svoju najdublju sućut obiteljima, rodbini i prijateljima svih nastradalih djevojaka i mladića”, napisao je hrvatski predsjednik.

Izraze sućuti izrazio je i Vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kardinal Puljić

”Osvanula je tužna vijest na prvi dan Nove godine o tragičnoj smrti osam mladih osoba. Tim događajem sam iznimno potresen i potaknut da uputim ožalošćenim obiteljima, kao i cijeloj zajednici vjernika iz kojih stradali potječu, najiskrenije izraze kršćanske sućuti i ljudske blizine. Duše pokojnih mladih neka Gospodin obasja vječnom svjetlošću i udijeli radosnu vječnost u svojoj božanskoj ljubavi.

Svima ožalošćenima želim utjehu vjere koju nam Uskrsli Gospodin darova osiguravši nam uskrsnuće mrtvih i život vječni. Danas, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi svetkovina Svete Marije Bogorodice, molimo Bogomajku da nas zaštiti od svih tragičnih događanja i neka svojim majčinskim zagovorom prati svaku osobu i svaku obitelj.

Svima želim blagoslovljenu 2021. godinu da je proživimo u slozi, miru i vjernosti Gospodinu”, napisao je kardinal Puljić.

M. Marković/Foto: bljesak

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->