Ovo je Kineski mirovni plan u 12 točaka! Rusija ga pozdravila, Ukrajina oprezna

24 veljače, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, stoji u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.



Kineska vlada apelira na sve uključene strane da izbjegnu nuklearnu eskalaciju i prekinu s napadima na civile.  Ukineskom dokumentu ne upućuju se prijedlozi određenoj strani u sukobu, nego se umjesto toga poziva sve strane da “ostanu racionalne i budu suzdržane” te da se “strogo pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavaju napade na civile ili civilne objekte, zaštite žene, djecu i druge žrtve sukoba”.

Dokument koji definira stav Pekinga u 12 točaka o Ukrajini objavljen je u petak ujutro, na prvu godišnjicu ruske invazije.

Prijedlog, pri čijoj izradi Ukrajina nije konzultirana, Kijev je oprezno pozdravio, američki dužnosnici i neki analitičari ga kritiziraju jer smatraju da se pojačava povezanost između Pekinga i Moskve.

Rusija je pozdravila kineski prijedlog za rješavanje rata u Ukrajini naglašavajući da je Rusija otvorena za postizanje ciljeva “specijalne vojne operacije” političkim i diplomatskim putem.

“Cijenimo iskrenu želju prijateljske Kine da pridonese rješavanju konflikta u Ukrajini mirnim putem. Dijelimo mišljenje s Pekingom”, kazala je u priopćenju glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova

U srijedu je najmoćniji kineski diplomat Wang Yi, šef vanjskopolitičkog odbora Politbiroa Komunističke partije Kine i stvarni kreator kineske vanjske politike, (moćniji je od ministara vanjskih poslova Kine Qin Gangua) posjetio Moskvu i obećao dublje partnerstvo Kine i Rusije.

Kineski državni informativni servis na engleskom jeziku, CGTN, objavio je 12 točaka kineskog prijedloga:

1. Poštivanje suvereniteta svih zemalja

Općepriznato međunarodno pravo, uključujući svrhe i načela Povelje Ujedinjenih naroda, mora se strogo poštovati. Suverenitet, neovisnost i teritorijalna cjelovitost svih zemalja moraju se učinkovito podržati. Sve zemlje, velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne, ravnopravne su članice međunarodne zajednice.

Sve strane trebale bi zajednički podržavati temeljne norme koje uređuju međunarodne odnose i braniti međunarodnu pravednost i pravdu. Treba promicati jednaku i jedinstvenu primjenu međunarodnog prava, a odbaciti dvostruke standarde.

2. Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta

Sigurnost jedne zemlje ne bi se trebala postizati na račun drugih. Sigurnost regije ne bi se trebala postići jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni sigurnosni interesi i brige svih zemalja moraju se ozbiljno shvatiti i njima se na odgovarajući način pozabaviti. Ne postoji jednostavno rješenje za složeno pitanje.

Sve strane trebaju, slijedeći viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti te imajući na umu dugoročni mir i stabilnost svijeta, pomoći u stvaranju uravnotežene, učinkovite i održive europske sigurnosne arhitekture. Sve strane trebale bi se suprotstaviti težnji za vlastitom sigurnošću po cijenu sigurnosti drugih, spriječiti blokovsku konfrontaciju i zajedno raditi na miru i stabilnosti na euroazijskom kontinentu.

3. Prekid neprijateljstava

Sukobi i ratovi ne koriste nikome. Sve strane moraju ostati racionalne i biti suzdržane, izbjegavati raspirivanje vatre i pogoršanje napetosti te spriječiti da se kriza dodatno pogorša ili čak izmakne kontroli. Sve strane trebale bi podržati Rusiju i Ukrajinu u radu u istom smjeru i nastavku izravnog dijaloga što je prije moguće, kako bi postupno deeskalirali situaciju i na kraju postigli sveobuhvatni prekid vatre.

4. Nastavak mirovnih pregovora

Dijalog i pregovori jedino su održivo rješenje za ukrajinsku krizu. Moraju se poticati i podržavati svi napori koji vode mirnom rješavanju krize. Međunarodna zajednica treba ostati predana ispravnom pristupu promicanja pregovora za mir, pomoći stranama u sukobu da otvore vrata političkom rješenju što je prije moguće te stvoriti uvjete i platforme za nastavak pregovora. Kina će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu.

5. Rješavanje humanitarne krize

Moraju se poticati i podržavati sve mjere koje doprinose ublažavanju humanitarne krize. Humanitarne operacije trebaju slijediti načela neutralnosti i nepristranosti, a humanitarna pitanja ne smiju se politizirati. Mora se učinkovito zaštititi sigurnost civila i uspostaviti humanitarne koridore za evakuaciju civila iz zona sukoba. Potrebni su napori kako bi se povećala humanitarna pomoć relevantnim područjima, poboljšali humanitarni uvjeti i omogućio brz, siguran i neometan humanitarni pristup, s ciljem sprječavanja humanitarne krize većih razmjera. UN treba podržati u odigravanju koordinirajuće uloge u usmjeravanju humanitarne pomoći u zone sukoba.

6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika

Strane u sukobu trebale bi se strogo pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile ili civilne objekte, štititi žene, djecu i druge žrtve sukoba te poštivati osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava razmjenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine te poziva sve strane da stvore povoljnije uvjete za tu svrhu.

7. Održavanje sigurnosti nuklearnih elektrana

Kina se protivi oružanim napadima na nuklearne elektrane ili druge miroljubive nuklearne objekte i poziva sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti (CNS) i odlučno izbjegnu nuklearne nesreće koje je uzrokovao čovjek. Kina podržava Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u igranju konstruktivne uloge u promicanju sigurnosti i zaštite miroljubivih nuklearnih postrojenja.

8. Smanjenje strateških rizika

Ne smije se koristiti nuklearno oružje i ne smiju se voditi nuklearni ratovi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili uporabi nuklearnog oružja. Nuklearno širenje mora se spriječiti i nuklearna kriza izbjeći. Kina se protivi istraživanju, razvoju i uporabi kemijskog i biološkog oružja od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim okolnostima.

9. Olakšavanje izvoza žitarica

Sve strane moraju u potpunosti i učinkovito na uravnotežen način provesti Crnomorsku inicijativu za žito koju su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN te podržati UN u odigravanju važne uloge u tom pogledu. Inicijativa za suradnju na globalnoj sigurnosti hrane koju predlaže Kina pruža izvedivo rješenje za globalnu krizu hrane.

10. Zaustavljanje jednostranih sankcija

Unilateralne sankcije i maksimalni pritisci ne mogu riješiti problem; stvaraju samo nove probleme. Kina se protivi jednostranim sankcijama koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a. Relevantne zemlje trebale bi prestati zlorabiti jednostrane sankcije i “jurisdikciju duge ruke” protiv drugih zemalja, kako bi dale svoj udio u deeskalaciji ukrajinske krize i stvorile uvjete za zemlje u razvoju za rast njihovih gospodarstava i bolji život svojih ljudi.

11. Održavanje stabilnosti industrijskih i opskrbnih lanaca

Sve strane trebaju ozbiljno održavati postojeći svjetski ekonomski sustav i suprotstaviti se korištenju svjetskog gospodarstva kao oruđa ili oružja u političke svrhe. Potrebni su zajednički napori kako bi se ublažili učinci krize i spriječilo da ona poremeti međunarodnu suradnju u energetici, financijama, trgovini hranom i transportu te potkopa globalni gospodarski oporavak.

12. Promicanje postkonfliktne obnove

Međunarodna zajednica treba poduzeti mjere za potporu postkonfliktnoj obnovi u zonama sukoba. Kina je spremna pružiti pomoć i igrati konstruktivnu ulogu u ovom nastojanju.

M.M. /Foto: TASS /afp


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->