PADAT CE GLAVE, BIT ĆE SMJENA: Otkriven uzrok havarije na HRT-u

srpanj 23, 2017 maxportal
Share Button

Središnji Dnevnik HRT-a sinoć je počeo s dvanaest minuta zakašnjenja. U 19 sati krenula je najava, ali nije bilo tona. To je trajalo nekoliko minuta, a potom je nestalo i slike te je program prekinut. Prekid je trajao  12 minuta.Na ekranu se vidio samo logo HRT-a, a onda je nešto prije 19.15 sati Dnevnik krenuo ispočetka.

Urednica i voditeljica Mirjana Posavac rekla je da emitiraju iz drugog studija jer se dogodila, kako je rekla, “teška havarija”.

– Poštovani gledatelji, dobra večer još jednom u Dnevniku HRT-a, ovaj put iz drugog studija. Naime, to su te male situacije koje se mogu dogoditi u emisijama uživo. Ovaj put dogodila se teška havarija u našoj tehnici, zbog čega ponovno počinjemo s Dnevnikom i prvim prilogom – najavila je Posavac.

Do problema je, kako neslužbeno doznajemo, došlo zbog velikog kvara na glavnom tonskom pultu.

Novi digitalni tonski pult nabavljen je kako bi bio kompatibilan s modernim video zidom i studijom koji je promovarn u svibnju prošle godine, čine se HRT jako hvalio, a koji je plaćen 6,8 milijuna kuna.

– Postoje dvije režije, 4 i 5, koje servisiraju Informativni program. Do pretprošle godine nabavljala se ista oprema za obje režije. To se radilo kako bi se u slučaju kvara program brzo mogao nastaviti iz druge režije. No, u vrijeme bivše uprave takav tip nabave je promijenjen, nova oprema nije kompatibilna i zato se nismo mogli brzo prebaciti iz jedne režije u drugu – rekao je izvor blizak vodstvu HRT-a.

Dodao je da je plan nabave za novu opremu napravljen u vrijeme kad je ravnatelj HRT-a bio Goran Radman, a šef tehnologije Duško Zimonja. Da bi se Dnevnik HRT-a nastavio emitirati, u tih dvanaest minuta, koliko je trajao prekid, kažu na HRT-u, cijela ekipa, tonski i video materijali morali su se prebaciti na drugi kat, u režiju 5. Doznajemo i da je riječ o većem kvaru za koji sinoć nisu znali kada će biti otklonjen.

– Zbog ovog prekida i kašnjenja bit će provedena interna istraga, a odgovorni će biti sankcionirani – doznajemo od izvora bliskih vrhu HRT-a.

Ovo je prvi put, govore na HRT-u, da je Dnevnik kasnio. Na Prisavlju kažu da se to nije nikada dogodilo, pa čak ni u vrijeme ratnih godina. Pamte samo da je jednom, i to četiri sekunde, zakasnio nedjeljni Dnevnik Gorana Milića.

S HRT-a su sinoć poslali priopćenje u kojem se ispričavaju gledateljima zbog prekida u emitiranju.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) upućuje ispriku gledateljima zbog prekida u emitiranju večerašnjega središnjeg Dnevnika Hrvatske televizije (HRT – HTV). Zahvaljujući brzoj reakciji mjerodavnih službi te uredničke i tehničke ekipe emisija je u svega nekoliko minuta u cijelosti premještena u studio dnevnih informativnih emisija Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) iz kojega je uspješno nastavljeno njezino emitiranje. Hrvatska radiotelevizija ovom prigodom zahvaljuje svim gledateljima na razumijevanju te svojim zaposlenicima na brzoj reakciji zahvaljujući kojoj je u veoma kratkome roku omogućeno premještanje emisije i njezino daljnje nesmetano emitiranje.  

Inače, policija je u svibnju uhitila petero zaposlenika HRT-a koje se sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primijećen prošle godine.

MP/foto:Screenshot hrtKomentari
Share Button

TAG