PERO KOVAČEVIĆ: Dalićku bi normalnim državama hitno smijenili, a ni premijer ne bi dobro prošao

svibanj 9, 2018 maxportal
Share Button

Index je danas objavio kolekciju privatnih mailova potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz kojih se zorno vidi na koji je način nastajao Lex Agrokor.
Iz objavljene dokumentacije i mailova jasno se vidi kako funkcionira Plenkovićeva Vlada.

Vidljivo je kako su Andrej Plenković i Martina Dalić, koriste laž kao sredstvo političkog komuniciranja s građanima, namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru.

Svjesno su lagali

Žalosna je činjenica da su Andrej Plenković i Martina Dalić kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje i povlaštene informacije kako bi posebna skupina koju je birala Martina Dalić, mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja.

U uređenim državama se trgovina povlaštenim informacijama kazneno goni, a počinitelje kažnjava s najmanje pet godina zatvora.

Nadalje, iz mailova i dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo povjerljive pravne i financijske podatke nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova Vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Do pet godina zatvora

Naime, vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno su radili za vladu na pripremi zakona te izvukli osobnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Todorićeve bivše tvrtke u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

U uređenim pravnim državama Martina Dalić bi istog trena dala ostavku, odnosno bila razriješena. Organi gonjenja bi radili svoj posao.

Naravno mi nismo uređena pravna država, a ovu aferu će zamijeniti neka druga afera, dok će dužnosnici HDZ- a prema nalogu Plenkovića i Njonje širiti optimizam.

Komentari
Share Button