Plenković: Bijesan sam! Tražim smjenu svih članova Uprave INA-e

31 kolovoza, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Banskim dvorima održao se koalicijski sastanak, a partneri iz vladajuće koalicije raspravljali su o najvećoj pljački u povijesti Hrvatske.Podsjetimo, progresivna saborska oporba zatražila je u srijedu od Vlade da zbog afere s preprodajom plina u Ini na idućoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine, a nakon toga i sama podnese ostavku.

“Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao Vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo kazneno djelo, i to u vremenu najveće energetske krize”, rekao je Andrej Plenković na početku.

“Tri aspetka nam se čine važna. Ministar Filipović je u ponedjeljak održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine, zatražio izvješće, potom smo se sastali s članovima NO-a Ine i danas je sastanak na kojem se traže objašnjenja od Uprave Ine. Ključna poruka je da su institucije RH i Vlade bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost, o tome će odlučiti sud. Š

to se tiče drugog aspekta, djeluje otkriveno zahvaljujući službama Vlade što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka. Druga politička poruka odnosi se na upravljanje Inom. Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš jer ta lista ovlasti izbjegava nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj.

“Tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave”

Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Tražit ćemo razgovor s MOL-om da krenemo u promjene upravljanja Inom.

Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, potpora svih članova većina, stabilnost koalicije.”

“Idućeg tjedan ćemo izaći s paketom mjera pomoći građanima, javnim institucijama. Ministri rade na pripremi tih mjera”, dodao je.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj je opd prvog signala prije pet mjeseci niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna”, naglasio je Plenković.

Na pitanje što znači tražiti odgovornost rekao je: “Odgovarati treba cijela Uprava u potpunosti, nema distinkcije u odgovornosti mađarskih i hrvatskih članova, zato ćemo tražiti odgovornost svih. Ovo zahtjeva ozbiljne razgovore sdrugim suvlasnikom. Moja politička poruka je jasna. Kompanija djeluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu trpimo zadnjih tjedana dana jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita djela, a Uprava za to nije znala, nećemo ostati bez odgovora.”

O vlastitoj odgovornosti rekao je: “To radi drug Grbin iz Kragujevca koji napada HDZ kao da je banda umjesto da kaže jasno – hrvatske institucije se bore protiv korupcije, bez obzira o kome se radi i je li član stranke pa i HDZ-a. Nastoje politički profitirati, sad su dobili adrenalin i najedanput treba rušiti Vladu. Ne bojim se nikoga.”

O smjeni članova NO-a rekao je: “Sad ne. Dominantna odgovornost leži na Upravi. Prvo na onome tko je napravio kazneno djelo.”

“Da je razlaz s MOL-om tako jednostavan, davno bi se to napravilo”

Na pitanje je li opcija razlaz s MOL-om: “Oni imaju svoje dioničare i zakonske okvire. Da je taj razlaz tako jednostavan, davno bi se to napravilo, nije to rastava braka.”

Objašnjavajući kako je afera otkrivena naglasio je: “Svaka banka ima odjel koji se bavi sprečavanjem pranja novca. Mogli su ovi iz banke spavati. Brzina signaliziranja Uredu je bio vrlo učinkovit i brz, a novac je u ovom slučaju sačuvan.”

O načinu prodaje plina u Hrvatskoj i dozvolama HERA-e rekao je: “Imali smo sastanak s predsjednikom HERA-e i pitali kako se to dogodilo, dogodilo se sukladno zakonu. Oni koji se žele baviti trgovanjem plina moraju ispuniti određene kriterije i kad dobije odobrenje, sve što se kasnije zbiva, druge institucije trebaju reagirati kako su reagirale. Trgovina plinom je laptop posao jedne osobe koja zna što radi. Ne morate imati firmu od tisuću ljudi.”

O eventualnom otkupu Ine rekao je: “Država nastoji ostvariti ciljeve temeljem mjerljivih parametara. Nismo kolekcionar umjetnina. Mi možemo dati ponudu koja se temelji na profesionalnoj evaluaciji. To smo napravili. Ovakva energetska kriza pokazuje da su sve ranije odluke, da Ina ide u proces privatizacije, bile loše. To sam rekao puno puta.”

O eventualnim ostavkama članova Uprave rekao je: “Jučerašnji sastanak s članovima NO-a je bio jasan što želimo. Ima puno neodgovorenih pitanja. Nema ostavki tu. Vlada ima mehanizme predlaganja i opoziva pojedinih članova. Mi ćemo vući poteze. Mislim da ni MOL-u nije u interesu da im se ovakva stvar događa.”

“Rješavat ćemo krizu zakonitim i drugoročno održivim putem. Imali smo već previše pravnih sporova oko Ine koji su loše završavali po Hrvatsku. Moramo vući obazrive i pametne poteze”, dodao je.

O eventualnom propitivanju članova stranke umiješanih u aferru rekao je: “To što je netko član stranke, ne znači da ima utjecaja. Meni ovo djeluje kao zlouporaba položaja. Katičić je bio vjenčani kum Šurjaku nakon fakulteta i g. Šurjaka poznajem od prve godine fakulteta. Nije Zagreb Peking. Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, prijateljstvo, kumstvo ima veze s tim što pojedina osoba napravi. Što mislite da se netko konzultira s nama prije nego što nešto napravi?”

O propitivanju članova stranke dodao je: “Čovjek je na mjestu direktora za plin u Ini, nemam pojma tko ga je tamo postavio. Da je imao tako velike kvalitete, možda bi postao nešto, ali nije.”

“Sad će se sve provjeriti da se ispita ima li još ovakvih situacija. Otkud znamo da nema? Uvijek smo radili na korist građana i gsopodarstva. U ovakvoj krizi imati takve profite, pa to je užas”, napomenuo je.

Komentirao je fotografiju sa Škogorom iz 2015: “Takvih fotografija ima puno. Zar to dokazuje bliskost?”

O odgovornosti ministra Ćorića rekao je: “Jeste vi čitali te mailove? Kakve to veze ima s ovim? Nikakve. Kome da tu vjerujemo? Sigurno neću vjerovati Vanđeliću. Sad ex post govori da se s nečim nije slagao, a bio je suglasan sa svim odlukama. Mnogi se pozivaju na mene, a nismo se nikad ni vidjeli ni ništa.

Na pitanje osjeća li se, ako ne odgovoran, onda barem prervaren jer je Vlada imenovala hrvatske članove uprave, odgovorio ke: “Osjećam se bijesan.”


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->