Plenković je planirao smijeniti još dva ministra, ali je odustao pod ucjenom!?

srpanj 18, 2019 maxportal
Share Button
Iako se trudio pokazati da sve drži pod kontrolom premijer Andrej Plenković sonoć je za vrijeme obraćanja javnosti bio izuzetno nervozan.Plenković je kasno sinoć objavio imena novih ministara koje će u petak predstaviti Saboru.

Ministricu Žalac u Vladi će zamijeniti ministar rada Marko Pavić, Nadu Murganić saborska zastupnica iz Virovitičko-podravske županije, Vesna Bedeković, a Tomislava Tolušića državna tajnica iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković.

Na mjesto ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi veleposlanik RH u Berlinu Gordan Grlić Radman.

Umjesto ministra Gorana Marića u Ministarstvo državne imovine dolazi Mario Banožić koji je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Ministarstvo rada na mjesto Marka Pavića dolazi Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, aod ranije se zna da će Lovru Kuščevića u Ministarstvu uprave zamijeniti Ivan Malenica, šibenski dekan i šef HDZ-ova odbora za upravu

Đakića morao odvesti sa strane

Razlog njegovoj nervozi leži u samo dva sata ranije završenom sastanku HDZ-ovaca u njihovom sjedištu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Plenkoviću naime smjena nije prošla glatko kako je očekivao.

Josip Đakić je neumorno branio ministra Tolušića i bio toliko uporan da su ga Plenković i Jandroković morali pozvati nasamo na sastanak da mu objasne zašto Tolušić mora otići, a u raspravu se na tu temu uključio i Milijan Brkić smirujući Jopu.

Đakić se samo djelomice smirio, prihvatio je smjenu ministra, ali je i zaprijetio da na njegovu podršku u budućnosti ne može bezrezervno računati. Kasnije je potvrdio da će glasovati za Mariju Bedeković.

Kujundžić zaprijetio da će u opoziciju

Prema informacijama iz HDZ-a Plenković je na umu imao smijeniti još dvoje ministara.

Jedan od njih je trebao biti ministar zdravstva Milan Kujundžić, a svi mediji  orenisilu da mu je nasljednik Vili Beroš. Međutim, Kujundžić pokusaj smjene nije mirno prihvatio.

“Otvoreno je, prenosi portal Index pozivajući se izvore iz HDZ-a, rekao Plenkoviću da će, smijeni li ga, odbiti stranačku stegu i svakodnevno mu raditi probleme te se svrstati na opozicijsku stranu. Plenković je popustio.

Isti izvori navode da je Plenković htio smijeniti i Olega Butkovića i to zato što je uvjeren da je ministar prometa neprestano rovari protiv njega. No, od smjene se odzstali, a nisu poznati razlozi što je Butkovića spasilo da ostan u ministarskoj fotelji.

Opća je ocjena da je  Plenković je samo djelomično uspio provesti svoju volju i Vladu popunio poslušnim anonimcima bez stranačke baze i političke težine, čime je sebi stvorio nove probleme u HDZ-u jer mu stranački veterani sigurno neće oprostiti smjene i imenovanje potpuno nepoznatih kadrova.

Uz dvojicu koji su prisiljeni na ostavke (Kuščević i Marić) Plenković se u rekonstrukciji Vlade odlučio riješiti dvoje ministara aferaša (Žalac i Tolušić) svjestan da bez njihove smjene rekonstrukcija ne bi imala smisla.

Smjenom Tolušića pokazao je da je jači od lokalnih moćnika i Tolušićeve baze u Virovitičko-podravskoj županiji, no još se ne može procijeniti kakve će probleme zbog te smjene, ali i povratka Gorana Marića i Lovre Kuščevića u Sabor, Plenković imati u parlamentarnoj većini i koliko će smijenjeni ministri (samo Žalac nema mandat) biti lojalni HDZ-u kao zastupnici.

Plenković je ukupno promijenio šestoro ministara, a njih četvero se vraća u Sabor.

M. Marković/foto:n1

 

Komentari
Share Button