Plenković na Božićnom prijemu SNV-a: Hrvatska je mnogim zemljama uzor u zaštiti nacionalnih prava manjina

siječanj 6, 2018 maxportal
Share Button

PLENKOVIĆ: “Ponosan sam na tri zajamčena glasa srpskoj nacionalnoj manjini u Saboru, takva prava ne uživa nijedna manjina u svijetu i mnogima smo nedostižan uzor” 

 

Na prijemu SNV-a uoči proslave pravoslavnog Božića u kristalnoj dvorani hotela Westin bili su premijer Andrej Plenković, ministri Davor Božinović, Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici i mnogi predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života.

Božićnom domjenku  nazočio je  predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov

U godini u kojoj se obilježava 200 godina od rođenja velikog Petra Preradovića, Milorad Pupovac u govoru je podsjetio na na njegova  djela.

“Kad bismo se mjerili prema njemu, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode”, kazao je. “Mi koji smo se ovdje okupili dijelimo jedno uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećaj jednakopravnosti, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani”, istaknuo je.

“Sve vas pozdravljam u ime Vlade i u svoje osobno ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju”, kazao je premijer Andrej Plenković.

“Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu, kazao je Plenković i nastavio:

“Možemo biti ponosni da smo zemlja koja, u komparativnoj analizi s brojnim drugima, daje velika prava manjinama i  dobro da je tako, korisno za naša društvo. Čak smo uzor i model mnogim drugima, ali ga nisu mogli dosegnuti, istaknuo je.

“Malo je zemalja koje imaju fiksu kvotu za manjine u ovako relativno malobrojnom Saboru. Stoga mi je drago da uoči Božića možemo govoriti koliko smo postigli 20 godina nakon okončanja mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja, a možemo reći da smo  postigli puno. Nije bilo lako iz onih ratnih vremena, vremana agresije Miloševićeva režima, doći do politike pomirbe, suživota, tolerancija, razmijevanja i uključivanja manjina, a posebno srpske manjine. koja je došla na razinu koja to treba biti i koju želimo kao Vlada.

Samo na taj način, čvrstim stajanejem uz pripadnika nacionalnih manjina u RH možemo težiti da naši sunarodnjaci Hrvati, koji su u BiH konstruktivan narod, koji su manjina u susjednim zemljama, pa i u Srbiji, uživaju ista prava kao što uživaju manjine u našoj domovini Hrvatskoj.”

S tom porukom, radom na konkretnim projektima, da u svakom dijelu Hrvatske svi naši sugrađani imaju i struju i vodu, da zemlja uđe u digitalno doba premijer Plenković je svima koji sutra slave Božić poželio svako dobro “Mir Božji Hristos se rodi”.

“Nema veće sreće nego kada volite ljude, a ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine tijekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mjesta za sve. Izgradili smo Zagreb po mjeri čovjeka, neka kolege iz europskih metropola dođu učiti kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vjernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi”, zaželio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić u svom je pozdravu istaknuo kako je mir božićna poruka. “Ljubav je odgovor na pitanje mira, a ljubav znači zajedništvo”, rekao je dodavši kako je na ovim prostorima neophodno biti spreman na praštanje.

Kako bi praštali jedni drugima, treba svatko sagledati sebe jer, rekao je Porfirije, svi su činili loše stvari jedni drugima.

“Zar je važno tko je prvi počeo, a tko nastavio”, upitao je dodavši kako je bilo dovoljno zla.

Poručio je kako Bog nije ni Hrvat ni Srbin, nego otac svih, a ljudi usvajanjem božićne poruke postaju njegova djeca i međusobno braća.

“To se posebno odnosi na Srbe i Hrvate koji su povijesno isprepleteni”, rekao je upitavši “koliko je samo mješovitih brakova, rođaka i takvih veza između Srba i Hrvata.

Na primanju su uručene i godišnje nagrade SNV-a. Za doprinos razvoju srpskih institucija Nagrada Nikola Tesla uručena je Đorđu Kneževiću.

Nagrada za humanizam Diana Budisavljević uručena je novinaru sprskih Novosti Vladimiru Juričiću, a nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa Miljenku Domljanu.

MP/Foto:FaH

 

Komentari
Share Button