Plenković o srpskim vojnicima na granici: ‘To je provokacija, htjeli su izazvati incident’

rujan 7, 2019 maxportal
Share Button

Premijer Andrej Plenković komentirao je jutrošnji incident kada je na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom hrvatska policija zaustavila srpsku vojnu delegaciju koja je krenula u Jasenovac.“Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca”, kazao je premijer, a prenosi N1.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već s očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

“Bilo bi normalno da je najavljeno, ovih Vulinovih 11 su zaboravili propise i međunarodno pravo”

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, zaključio je Plenković.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu obrane Srbije.

Na granici, na prijelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena. Srpska strana tvrdi da je dolazak bio najavljen, hrvatska da nije

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srpskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi. Tvrde i da je njihov dolazak bio najavljen.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da srpski vojnici nisu najavili dolazak.

“Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi”, rekao je Milina.

M. Marković/Foto:pxll

 

Komentari
Share Button