Plenković: Ova Vlada podiže minimalac za 100 eura, to je bez presedana

listopad 31, 2019 maxportal
Share Button

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je na početku Vladine sjednice da je Vladina politika u području javnih financija osigurala povećanje prihoda građana i njihova standarda, te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.Najavljujući prijedlog povećanja minimalne plaće na 3.250 kuna neto od 1. siječnja 2020 godine, Plenković je rekao da je ukupno u Vladinu mandatu minimalna plaća povećana za 100 eura, ocijenivši da je to bez presedana u povijesti hrvatskih vlada.

U kombinaciji s poreznom reformom koja, kako je rekao, u četvrtom krugu donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, ukupno u mandatu Vlade devet milijardi kuna, to je povećalo prihode i standard građana i omogućilo povećanu potrošnju, što je utjecalo na stope rasta.

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također danas na dnevnom redu Vlade, naglasio je da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada Vlade.

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020., rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna za plaće i mirovine.

R.I. /Foto:c ropix

 

Komentari
Share Button