Plenković poslao izaslanstvo i časnike HV-a na proslavu Bitke na Sutjesci

lipanj 16, 2019 maxportal
Share Button

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poslao je danas izaslanika na Tjentište, na obilježavanje 76. obljetnice bitke na Sutjesci. Vladu Republike Hrvatske tamo je predstavljao bivši HDZ-ov ministar branitelja Tomislav Ivić, koji položio vijenac i zapalio svijeću poginulim partizanima.Na vijencu koji je izaslanik Ivić položio pisalo je: “Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske”, objavio je Novi list koji je donio i slike hrvatske delegacije u snimljene u Dolini heroja

U pratnji Vladinog izaslanika Ivića našao se i jedan časnik hrvatske vojske, a brojni posjetitelji Doline heroja poželjeli su se fotografirati sa službenim hrvatskim izaslanstvom.

Organizator ovogodišnje proslave je Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, a skupu je nazočilo i izaslanstvo SDP-a koje je vidio Arsen Bauk.

“Podjele nisu dobre, zato je važno razgovarati. Ako se ne dogovorimo danas, probajmo ponovno jer trebamo biti zajedno i nastaviti zajedno”, kazao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifasista Republike Hrvatske.

Nakon obraćanja i prigodnog programa na centralnoj bini pored spomenika, brojne delegacije antifašista iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, položile su danas cvijeće na spomen kosturnicu.

Bitka na Sutjesci počela je 15. svibnja 1943. godine kada je njemačka vojska, uz podršku ustaških, talijanskih i bugarskih  jedinica, pokrenula veliku ofenzivu planirajući uništiti glavninu partizanskih snaga u jugoistočnoj Bosni i likvidirati Josipa Broza Tita.

Ofenziva je završila 16. lipnja brojnim partizanskim žrtvama. Gubici su bili ogromni, a u njoj je život izgubilo na tisuće Dalmatinaca.

U partizanskoj historiografiji Bitka na Sutjesci poznata je i kao  Peta neprijateljska ofenziva. Poginulo je 514  njemačkih i 126 vojnika NDH, a partizani su imali 7.543 poginula.

M. Marković/Foto:Novi list

 

Komentari
Share Button