Pogledajte video dokaz da je Peđa Grbin politička neznalica. I lažljivac

svibanj 29, 2018 maxportal
Share Button

U nedjelju u ponoć završeno je prikupljanje potpisa GI ‘Narod odlučuje’  i  detaljno se prebrojavaju prikupljenih potpisa građana za referendum o pravednijem izbornom sustavu.Za pokretanje referenduma potrebno je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema objavi Ministarstva uprave u registru birača upisano je ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Već smo objavili neslužbenu informaciju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, a precizni podaci očekuju se sredinom tjedna.

Dok se  organizatori bave se zbrajanjem potpisa potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin najavljuje da će im pravnim sredstvima spriječiti referendum jer su prekršili zakon.

– Obje referendumske inicijative su napravile istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno. Pritom, “Istina o Istanbulskoj” čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, kako iz strogo formalnih razloga, tako i iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu oko toga što potpisuju – kaže Grbin.

‘Treba zasebno skupljati potpise’

Najavljuje da će, ako dođe do toga da se SDP bude obraćao Ustavnom sudu zbog ovih referenduma (bude li oni dovoljan broj potpisa), ‘svakako morati ukazati i na ovu formalnu neustavnost’.

Potpredsjednik SDP-a smatra da se za svako od četiri pitanja (dva kod otkazivanja Istanbulske konvencije i dva kod izmjene izbornog zakona) trebalo zasebno prikupljati potpise.

– Jedno pitanje – jedan potpis. Jedan propis – jedno pitanje – kaže Grbin i dodaje kako su se za četiri različita pitanja trebala skupljati po četiri potpisa te biti raspisana četiri referenduma.

S njim se slaže stručnjakinja za ustavno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić.

– Apsolutno su se trebali skupljati zasebni potpisi. Nema dileme da se kod obje referendumske inicijative radi o po dva zasebna pitanja – kaže Barić.

Iz videa koji je objavio Narod odlučuje jasno je da  su i Grbin i Barićka u zabludi. Skloni smo povjerovati da Grbin svjesno laže, a da Barićka iznosi neistine zbog  vlastite neupućenosti.

Važna informacija za Grbina i Barić

Drugi ustavnopravni stručnjaci smatraju da je s referendumom sve u redu, da su poštovane sve zakonske norme, a jedan od savjetodavaca pri formuliranju pitanje bio je profesor ustavnog prava Robert Podolnjak.

Na kraju VAŽNA NAPOMENA: Svi koji su potpisali peticiju GI’ Narod odlučuje’,  a potpisali smo ju,  znamo da smo potpisali dva odvojena pitanja pa je jednostavan zaključak da Peđa Grbin laže.

Grbin je političar, naučili smo da glagol lagati ide uz političare, ali se čudimo sveučilišnoj profesorici iz Rijeka Sanja Barić da olako donosi prosudbe o temama o koje  nije upućena.

Grbin je, nakon što je ulovljen u laži, pokušao demantirati da je izgovorio navedene izjave.

M. Marković/Foto:

Komentari
Share Button