Kategorije Vijesti

POTVRĐENA PRESUDA! Klemm mora u zatvor na godinu dana

Širi dalje

Josip Klemm, vlasnik tvrtke Klemm sigurnost i bivši predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, mora ići u zatvor na godinu dana.



Vrhovni sud potvrdio je presudu sutkinje Maje Štampar Stipić koja je vlasnika zaštitarske tvrtke Josipa Klemma 2017. osudila na godinu dana zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Presuda je tako postala pravomoćna.

Klemmu je 2017. godine izrečena nepravomoćna presuda za optužbe da je od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke “neosnovano obavljati isplate u svoju korist” pa je “nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa” na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavale račune za neobavljene usluge.

Prema optužnici, Klemm se teretio da je svojoj tvrtki Klemm sigurnost nalagao da drugim tvrtkama plaća račune za neobavljene usluge. Radilo se o 90 računa s ukupnim iznosom od 2,9 milijuna kuna. Taj iznos nepripadajuća je imovinska korist koja su stekla poduzeća kojima je Klemm sigurnost plaćao neobavljene usluge.

No taj novac nije oduzet tim tvrtkama jer su one u međuvremenu izbrisane iz sudskog registra, a nije ga se moglo oduzeti ni od Klemm sigurnosti, jer su promjenom činjeničnog opisa optužnice ispuštena obilježja kaznenog djela. Tužiteljstvo je mijenjalo činjenični opis optužnice nakon dokaza koji su izvedeni tijekom suđenja.

Klemm se na početku postupka teretio da je iz tvrtke izvukao novac, koji mu je potom bio vraćen na ruke. Tužiteljstvo je na koncu odustalo od te optužbe, ustvrdivši da se novac samo nenamjenski trošio, a stav su promijenili nakon što su što su Klemmovi suoptuženici promijenili iskaze tijekom suđenja.

Oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su se nagodili s tužiteljstvom, a tada su tvrdili da su novac koji je uplaćivan na račune njihovih tvrtki, vraćali na ruke Klemmu.

Ispitani kao svjedoci tijekom suđenja, tvrdili su nešto sasvim drugo. Iskaze su mogli mijenjati bez zakonskih posljedica jer su u istrazi bili optuženici pa su se mogli braniti kako su htjeli, a nakon nagodbe s tužiteljstvom postali su svjedoci. Tužiteljstvo se moralo prilagoditi dokazima koji su izvedeni tijekom suđenja, pa su promijenili činjenični opis optužnice.

Ispada tako da tih 2,9 milijuna kuna koje je Klemm sigurnost drugim tvrtkama platila za neobavljene usluge neće biti oduzete nikome, a Klemm će morati platiti 11.000 kuna troškova sudskog postupka i vještačenja. On je tijekom istrage priznao krivnju, no na suđenju je u obrani porekao optužbe.

Tvrdio je da je krivnju svojevremeno priznao kako bi spasio djelatnike i tvrtku. U izjavama koje je u to vrijeme davao za medije, Klemm je tvrdio i da je “žrtva političkog progona koji su protiv njega pokrenuli Milanović i Ostojić”.

Nakon objave nepravomoćne presude ostao je upamćen i po izjavi da ga je “osudila lijepa i pametna žena”.

R.I. /Hina/Foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi josip klemm

Najnovije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

42 minute prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

11 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

11 sati prije