Pronađena Crna kutija: Airbus Germanwingsa u ponedjeljak je imao tehničkih problema

24 ožujka, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Njemačka i Španjolska zavijene su u crno. U rušenju zrakoplova Airbus A320 njemačke kompanije Germanwings u francuskim Alpama, koji je letio na relaciji Barcelona – Düsseldorf, poginula su 144 putnika i 6 članova posade.



Zrakoplov Airbus A320 njemačke  zrakoplovne tvrtke Germanwings, koji se u ponedjeljak srušio u francuskim Alpama pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade, imao je tehnički problem s vratima koja zatvaraju prednje kotače, potvrdio je glasnogovornik Lufthanse.

Problem je vezan za otvor, odnosno za mehanizam koji se otvara i zatvara u trenutku kad se uključuje uređaj za slijetanje. Zrakoplov je u ponedjeljak cijeli dan ostao prizemljen u Düsseldorfu, a glasnogovornik Lufthanse izjavio je za agenciju dpa da je problem riješen.

Glasnogovornik je također potvrdio da brojni članovi posade Germanwingsa u utorak nisu došli na posao, pravdajući to osobnim razlozima te da su zbog toga otkazani brojni letovi. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak na večer helikopterom je letio iznad mjesta pada zrakoplova.

svijeće

U zrakoplovu na letu od Barcelone do Düsseldorfa potvrđeno je da je poginulo 67 njemačkih državljana, 45 Španjolaca, jedan Belgijanac te turski državljani. Među žrtvama je 16 učenika i dvoje učitelja iz gimnazije Joseph Koenig iz zapadnog njemačkog grada Halterna koji su bili na jednotjednom programu razmjene u Barceloni. Među poginulima ima i beba.

“Nakon te strašne tragedije, naše misli i molitve su s našim prijateljima u Europi, posebice s njemačkim i francuskim narodom”, izjavio je Obama na početku konferencije za novinare s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem.

Američki predsjednik je ponovio svoju ponudu da SAD pomogne u potrazi i prijevozu tijela žrtava. Nesreću je opisao “potresnom”, posebice zbog pogibije djece i beba. Još uvijek se pokušava utvrditi da li je na tom letu bilo i američkih državljana, dodao je Obama.

Germanwings je potvrdio da je zrakoplovu bilo bilo 67 Nijemaca, dok je iz Španjolske došla informacija o 45 putnika sa španjolskim imenima.

Prema zasad dostupnim informacijama, među putnicima nije bilo hrvatskih državljana. “Nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj i izvijestit ćemo čim budemo imali nove informacije”, rečeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.tuga

Među žrtvama je 16 učenika i dvoje nastavnika iz gimnazije u gradu Haltern Am See na sjeverozapadu Njemačke. Djeca su uglavnom 15-ogodišnjaci koji su boravili na jednotjednoj školskoj razmjeni u blizini Barcelone.

“Trebat će nam dani da pronađemo tijela žrtava, a potom i ostatke zrakoplova”, rekao je visoki policijski službenik Jean-Paul Bloy.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je pred parlamentom u Parizu: “Helikopter je uspio sletjeti na mjesto nesreće i potvrdio da nažalost nema preživjelih”. Radi se o prvom padu velikog putničkog zrakoplova na francuskom tlu od nesreće Concordea kod Pariza prije gotovo 15 godina.

Airbus A320 je najzastupljeniji putnički zrakoplov na svijetu i slovi kao najpouzdaniji u pogledu sigurnosti.

tuga 2

Germanwings, uz najdublju sućut onima koji su izgubili članove obitelji i bliske osobe, kazao je na konferenciji za novinare da su timovi Lufthanse, Airbusa i Germanwingsa na putu prema mjestu nesreće. Isto tako, naglasili su da problem nije bio u starosti zrakoplova kao i da su ga u ponedjeljak pregledali stručnjaci Lufthanse.

Taj je Airbus A320 u ljeto 2013. prošao zadnju veliku kontrolu, tipa C, upravo po njegovoj servisnoj knjižici. Takav tip kontrole radi se u pravilu svakih 12 do 18 mjeseci.

Airbus je zrakoplov isporučio Lufthansi prije 24 godine, rekao je čelnik kompanije Thomas Winkelmann na novinskoj konferenciji. Otad je letio isključivo za Lufthansu a prošle je godine prebačen u Germanwings.

Time je zrakoplov nešto stariji od Lufthansinog prosjeka od 11,5 godina, ali je to “prihvatljivo jer su standardi održavanja u Lufthansi poznati u svijetu kao vrlo visoki”, kazao je Winkelmann. Kapetan zrakoplova bio je iskusan pilot koji je letio za Lufthansu i Germanwings posljednjih deset godina, kaže kompanija.

Zrakoplov je ponirao osam minuta. Zadnji kontakt s francuskom kontrolom leta bio je u 10,53 sata, dodao je Winkelmann. Germanwings još uvijek ne zna što je uzrokovalo nesreću jer “nije bilo anomalija na zrakoplovu”.

Francuski premijer Valls kazao je da se zasad ne može isključiti nikakva hipoteza, dok su ranije njemački sigurnosni stručnjaci kazali da nema naznaka da je riječ o terorizmu. Sjedinjene Države također su kazale da ništa ne ukazuje na teroristički napad. Francuska uprava civilnog zrakoplovstva kazala je da avion nije uputio poziv u pomoć.

“Posada nije uputila signal… zračna kontrola odlučila je proglasiti da je avion u nevolji jer je izgubila kontakt s posadom i zrakoplovom”, pojašnjeno je.

Mjesto nesreće trebali bi posjetiti veleposlanica Njemačke u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom. Njemački prometni stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa Alexander Dobrindt.

Pretražuje se područje pada zrakoplova A320

Spasilački timovi helikopterima su prebačeni u zabačeno područje francuskih Alpa, mjesta pada zrakoplova Germanwingsa, no prve informacije s terena govore da se ne može ništa učiniti, prenosi u utorak dpa.

“Nažalost, ništa nismo mogli učiniti. Na području pada zrakoplova nema se što vidjeti, tek manji ostaci. Zrakoplov se potpuno raspao”, kazao je visokogorski planinski vodič Jean-Louis Bietrix.helikopteri

Lokalni zastupnik Christophe Castaner, koji je to područje naslijetao helikopterom s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom, poslao je poruku da su “prizori zastrašujući”.

“Užas. Nema ničega osim ostataka zrakoplova i tijela. Zrakoplov je potpuno uništen”, napisao je Castaner na Twitteru.

Područje pada Airbusa 320 na 2000 metara nadmorske visine “češlja” oko 350 vatrogasaca, 300 vojnika, 10 helikoptera i jedan vojni zrakoplov, a pomoć u prikupljanju tijela ponudili su SAD i Rusija.

Pronađena crna kutija predana je istražiteljima koji će je pomno analizorati. “U ovom trenutku smatramo da je riječ o nesreći, a sve drugo bilo bi nagađanje”, kazala je Heike Birlenbach, potpredsjednica Germanwingsa, u vlasništvu grupacije Lufthansa.

Let 4U 9525 trebao je poletjeti iz Barcelone u 9:35, ali je pomaknut za 10:01. U Dusseldorf je trebao sletjeti u 11:55. Glavni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann je kazao da je zrakoplov u 10:45 letio na visini od 12.000 metara, ali je nakon minute napustio tu visinu. Prije nego je udario u strmu alpsku padinu zrakoplov je ponirao punih osam minuta.

Francuski kontrolori leta izgubili su kontakt sa zrakoplovom u 10:53 na visini od oko 2000 metara. Francusko civilno zrakoplovstvo je priopćilo da posada nije uputila poziv za pomoć. Pilot zrakoplova radio je za Lufthansu 10 godina i imao je 6000 sati leta s Airbusom.

D.L/ M. R./ Maxportal /H
Foto:: Agencije


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->