PRVE ANKETE NAKON IZBORA: HDZ uvjerljivo vodi, SDP drugi, a Mirela Holy tek četvrta

siječanj 26, 2015 maxportal
Share Button

Prema rezultatima najnovijeg Crobarometra, redovitog istraživanja Dnevnika Nove TV koje provodi Ipsos Puls, Živi zid je na trećem popularnosti među hrvatskim biračima. Kolindina pobjeda probudila optimizam.ANKETA je provedena u razdoblju od 1. do 15. siječnja na 967 ispitanika i obuhvaća vrijeme kada se praktički u javnosti raspravljalo samo o predsjedničkim izborima, dok afera sa švicarskim frankom još nije izbila. Sve poslije, a vezano uz rast franka, Vladino zamrzavanje tečaja ili oprost duga, istraživanje nije obuhvatilo.

HDZ je najjača stranka i prvi izbor sa znatnom prednošću u odnosu na SDP. HDZ uživa potporu od 27,6 posto birača, a SDP  21,2 posto. Živi zid je u mjesec dana postao treći izbor sudeći po raspoloženju birača. Ivan Sinčić nakon predsjedničkih izbora toj je stranci očito priskrbio i veliku potporu. Imali bi 12,5 posto birača. Tako su s toga mjesta pomaknuli OraH koji uživa potporu 12,2.nova tv

Bandićeva lista dobila bi 2,4 posto trenutačno među biračima. Slijedi BUZ s 1,7 posto, istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,3 posto potpore birača, kao i HDSSB. Hrvatska zora je na 1,1 posto.

Ostale stranke imaju potporu od 1 posto – Laburisti, Grubišićeva lista, Reformisti. A ispod jedan posto su HSP, HSU, HSLS, HSP Ante Starčević, Hrast, IDS. Neodlučno je 8,5 posto birača.

HDZ-ova koalcija najjače u Hrvatskoj

HDZ-ova koalicija osam stranaka trenutačno uživa potporu od 31 posto birača. SDP-ova koalicija četiriju stranaka može računati na potporu 25,1 posto birača.

OraH i Živi zid vodit će borbu i za treće mjesto između brojnih saveza koji su sklopljeni ili će se sklapati. OraH bi dobio potporu od 13 posto, a Živi zid od 11,7 posto potpore birača.
Bandićeva lista uživa potporu od 2,9 posto, a Savez za Hrvatsku od 2,1 posto. No kako djeluju regionalno, mogli bi odigrati i značajnu ulogu na nacionalnoj razini. Ostale opcije kao Grubišićeva lista, Laburisti, Reformisti su od 1,5 do 1,1 posto, a Nacionalni forum, SDSS i druge stranke ispod 1 posto. Neodlučnih birača je 8 posto.

Pobjeda Kolinde zaustavila pesimizam

Hrvatska, smatraju građani, ide u lošem smjeru godinama, ali je nakon 8 mjeseci prvi put počeo i padati broj onih koji misle tako. Trenutačno je 77 posto građana pesimistično, a optimistično je njih 17 posto. I tu se dogodilo da prvi put nakon osam mjeseci raste broj optimista. Ne zna ili nema stav 6 posto birača.
HDZ-ovi birači, pod utjecajem predsjednice, ali i birači ostalih stranaka, očito i Živog zida, bili su ključni da se u 30 dana zaustave i lagano preokrenu trendovi pesimizma.

Trenutačno poteze Milanovićeve Vlade podupire 19 posto birača, a protivi im se njih 75 posto. Nema stav ili ne zna njih 6 posto. Nezadovoljstvo je stalno prisutno, utjeha Banskim dvorima može biti da ne raste broj nezadovoljnih birača.

Maxportal
Foto: Screenshot Novatv

Komentari
Share Button