Kategorije Vijesti

SABOR UPUTIO POŽURNICU MINISTRU FINANCIJA ZDRAVKU MARIĆU!

Širi dalje

PRIJAVE GRUPACIJE FANTASYLAND PROTIV UPRAVE I NADZORNOG ODBORA HPB-a!



Maxportal je već objavio više dokumenata iz kojih proizlaze teške optužbe protiv više osoba u Upravnom i Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke koje su u razdoblju 2009.g. – 2015.g. kršile zakone i propise koji reguliraju rad kreditnih institucija.  Neistinito su prikazivali podatke u financijskim izvješćima i poslovnim knjigama, kršile Zakon o kreditnim institucijama i Odluke Hrvatske narodne banke, te činile brojne druge nezakonitosti i nepravilnosti koje su u konačnici rezultirale  prijavama protiv Čede Maletića i dr., te tužbama klijenata HPB-a protiv Banke u iznosu većem od milijardu kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu pokrenulo je 07. travnja 2016.g. postupak protiv dužnosnika Čede Maletića, bivšeg predsjednika uprave HPB-a u mandatu 2009.g. – 2014.g., a Hrvatski sabor je uputio nalog državnom odvjetništvu te nadležnim tijelima i institucijama postupiti po prijavi grupacije Fantasyland protiv odgovornih osoba HPB-a Čede Maletića, Tomislava Vujića, Dubravke Kolarić i dr.  U slučaju IMEX Banka pred Općinskim sudom u Splitu već donijeta pravomoćna presuda protiv Čede Maletića da je oštetio Banku u iznosu koji sa kamatama premašuje 1,5 milijuna kuna, a kazneni postupak protiv Čede Maletića i dr. vodi se pred Županijskim sudom u Zagrebu temeljem kaznene prijave tvrtke Fantazija projekt i dr. kao oštećenika koje zastupa odvjetničko društvo

Matić, Soos Maceljski, Mandić, Stanic@Partenri.

Bivši predsjednik Uprave Čedo Maletić i sadašnji predsjednik HPB-a Tomisla Vujić prijavljeni su zbog malverzacija vezanih uz nezakonito isplaćene otpremnine članovima uprave HPB-a u iznosu većem od 6 milijuna kuna zbog čega su u tijeku istražne radnje i postupci pokrenuti od strane Hrvatske narodne banke kojoj je i Hrvatski sabor naložio postupanje temeljem prijave grupacije Fntasyland iz Samobora.

U prijavi grupacije Fantasyland  nadalje se  navodi i odgovornost Hrvatske narodne banke koja je bila obvezna izvršiti kontrolu i nadzor, te u slučaju utvrđenja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Banke poduzeti odgovarajuće mjere protiv Banke i protiv odgovornih osoba iz Uprave i Nadzornog odbora HPB-a, te pokrenuti prekršajne postupke i ostale odgovarajuće mjere, jer u protivnom i sama snosi odgovornost za nastalu štetu.

Nadalje se navodi kako je Hrvatska narodna banka unatoč saznanjima o podnijetim tužbama Fantazija projekt i dr. protiv Hrvatske poštanske banke d.d. propustila izvršiti kontrolu vezano uz zakonsku obvezu iskazivanja sudskih sporova i rezervacija sredstava po sudskim sporovima, te nije sukladno zakonu kao regulator poduzela odgovarajuće mjere. 

Također, u prijavi se navodi kako je Hrvatska narodna banka odgovorna jer nije izdala rješenje o zabrani isplate dividende i bonusa, te nije imenovala posebnu upravu ili povjerenika uslijed pada adekvatnosti kapitala Banke ispod zakonom propisanog minimuma, te izvršenih dodatnih rezervacija utvrđenih od strane HNB-a što je rezultiralo nezakonitom isplatom 6,4 milijuna kuna otpremnine članovima Uprave Čedi Maletiću, Boženki Mostarčić i Tanji Šimunović (javna objava HPB d.d. 2014.g., str. 33), a koja isplata je izvršena nezakonitim postupanjem novog predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića i članice Uprave gđe. Dubravke Kolarić uz suglasnost predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. Dražena Kobasa, iako je Banka iskazala gubitak u iznosu od 630.820.000,00 kuna.

I na kraju prijave grupacije Fantasyland se navodi „kako je radi općeg interesa potrebno utvrditi sve povlaštene kreditne plasmane u HPB-u kao i one kreditne plasmane po kojim su otpisivani milijunski iznosi kroz stečajne postupke i predstečajne nagodbe, te utvrditi na koji je način rasprodavana imovina pod zalogom Banke trećim osobama  i po deset puta nižoj cijeni od tržišne.

PISMO GRUPACIJE FANTASYLAND UPUĆENO PREMA MINISTARSTVU FINANCIJA !

Zdravko Ronko / Photo: P.Macek

U cijelosti objavljujemo pismo grupacije Fantasyland iz Samobora upućeno Ministarstvu financija RH, Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa, Saboru Republike Hrvatske – Odboru za financije i državni proračun, Odboru za pravosuđe i Odboru za predstavke i pritužbe dana

12.travnja 2016.g., Predmet: Nezakonitosti i nepravilnosti u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. u razdoblju 2009.g. – 2015.g.

U cijelosti objavljujemo nalog Hrvatskog sabora od 09.0žujka 2016.g. i 30.kolovoza 2016.g. upućen Ministarstvu financija RH (Kabinet ministra), na znanje. Fantazija projekt d.o.o., Slaven Čolak,

Predmet:

Zahtjev Sabora DORH-u, HNB-u, Ministarvu Financija i Pravosuđa


Predstavka Fantazija projekt d.o.o., požurnica  (Ministarstvo financija RH do današnjeg dana nije se očitovalo sukladno nalogu Hrvatskog sabora vezano uz prijave grupacije Fantasyland o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. u razdoblju 2009.g. – 2015.g.)

dopis

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

15 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije