SAUCHA PUŠTEN IZ REMETINCA: Procurili novi detalji istrage

veljača 17, 2017 maxportal
Share Button

U petak oko 18,30 SDP-ov saborski zastupnik  Tomislav Saucha izašao iz istražnog zatvora u Remetincu. Ispred zatvora dočekala ga je supruga Ivana Saucha koja mu je i odvjetnica.Na pitanje kako se osjeća, Saucha je kratko odgovorio: ‘A kako bi se čovjek u mojoj koži trebao osjećati?’

Saucha je pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, odnosno sumnje da je kao predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene ili poslovne isprave.

Saucha je uhićen i pritvoren nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Tužiteljstvo sumnja da je Sauchu na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura, a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Uskok tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnic.

Ispred Remetinca Saucha je dao kratku izjavu novinarima i među ostalim rekao da ostaje pri svom iskazu.

Uskok tvrdi sa ima nove dokaze koji dodatno otežavaju poziciju Tomislava Sauche. Ključni svjedok postao je bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Zvonko Matišić koji je istražiteljima potvrdio kako su više puta bezuspješno upozorili Sauchu na sporne dnevnice.

Vrhunac bahatosti dogodio se u siječnju 2016., u vrijeme kad se čekala promjena vlasti kada su još jednom upozorili Sauchu da na naplatu stižu nalozi za dulja putovanja savjetnika premijera u odlasku. No Saucha je navodno insistirao da se plate uz poruku  “ljudi rade svoj posao”.

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati. USKOK-ov prijedlog za puštanje Sauche iz istražnog zatvora malo prije podneva stigao je na zagrebački Županijski sud.

Sudac istrage potom je ukinuo istražni zatvor i odluku poslao u Remetinec, iz kojega je Saucha izašao nakon uobičajene “pritvorske” procedure.

D. L./foto:pxll

 Komentari
Share Button