SDP-ovac opet ‘marasa’ u Saboru, Petrov ga opomenuo i oduzeo mu riječ

ožujak 22, 2017 maxportal
Share Button

SDP-ov zastupnik Gordan Maras najprije je dobio opomenu, a zatim mu je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov oduzeo i riječ ocijenivši da tema njegova izlaganja nije predmet dnevnog reda.“Zanima me hoće li predložene izmjene zakona omogućiti pravdi da bude brža, hoće li spriječiti da Zsolt Hernadi i dalje šeće Europom, da se donese presuda za Fimi Mediju u kojoj suđenje traje već sedam godina”, zapitao se Maras u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o kaznenom postupku, o USKOK-u te o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

30 milijuna nevraćenih kuna

Aktualizirajući slučaj Fimi Medije, Maras je ustvrdio da je HDZ uzeo 30 milijuna kuna koje nije vratio u proračun, da je kandidat za gradonačelnika Virovitice (Ivica Kirin) priznao da je uzimao za HDZ, a da je unatoč tome kandidat.

Petrov ga je opomenuo, pozvao ga da se drži teme, no budući da je Maras nastavio, oduzeo mu je i riječ, poručivši mu da to o čemu govori nije na dnevnom redu.

Kakva je biometeorološka prognoza, nismo dobro krenuli, uzvratio je Ivan Lovrinović (PM), referirajući se na činjenicu da je uvodno izlaganje ministra pravosuđa Ante Šprlje izazvalo niz replika i upita, a i sam Lovrinović zaradio je opomenu.

Ustvrdio je da hrvatsko društvo nema problem sa zakonima, ali da je pitanje zašto ih pravosuđe ne provodi. Dovedite u red pravosuđe, to je rak-rana hrvatskog društva, rekao je Lovrinović, spominjući “incestuozne veze u pravosuđu”, jer su, tvrdi, u postupku suci i državni odvjetnici muž i žena…

“Držite se teme”, prekinuo ga je Petrov, a Lovrinović mu uzvratio kako se ne može oteti dojmu da brani člana stranke.

“Ne branim nikoga, držite se teme”, ustrajo je Petrov i dodijelio mu opomenu.

“Može mu se staviti soli na rep”

Možemo mijenjati zakone, no ako se ne provode i ako se ne oduzima nezakonito stečena imovina, bit će po onoj ‘može mu se staviti soli na rep’, upozorava Željko Jovanović (SDP), a Miro Bulj poručuje kako je ključ svega Zakon o porijeklu imovine.

Peđa Grbin (SDP) zanimao se za sudbinu Visokog kaznenog suda koji bi trebao početi s radom od 1. siječnja 2018., a nije predviđen Zakonom o sudovima, nisu stvoreni prostorni uvjeti za njega, niti su u proračunu predviđena sredstva..

Milu Horvata (SDSS) zanima jamče li predložene izmjene osuđenima za ratni zločin u odsustvu da će se kod obnove postupka braniti sa slobode?

Josip Salapić (HDSSB) ne slaže se s izmjenama o produljenju istrage. “Ne bez razloga ograničili smo te rokove na 6 mjeseci, odnosno na godinu dana. Ukidanje rokova omogućava držanje predmeta u ladicama i vađenje po političkim potrebama, a time se ne štite ljudska prava”, rekao je Salapić

MP/Hina

 

 Komentari
Share Button