Šefica Uskoka: O slučaju Žalac nismo obavijestili europskog tužitelja, to je greška

17 studenoga, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Državnom  odvjetništvu danas je održana press-konferencija na kojoj su govorile glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Vanja Marušić.



Govorile su o nizu afera koje tresu DORH i USKOK, a prvenstveno o činjenici da bi Gabrijela Žalac, nedavno uhićena bivša Plenkovićeva ministrica, i dalje bila na slobodi da nije uhićena zbog naloga Ureda europskog tužitelja. USKOK je, naime, istraživao prijave o aferi Softver, ali su ih odbacili jer, kako su tvrdili, nisu pronašli dovoljno dokaza.

Na press-konferenciji prvo se govorilo o jučerašnjim uhićenjima (Piruška Canjuga i bivša tužiteljica koju se sumnjiči da je Canjugi odavala tajne podatke o istrazi afere Agrokor), a potom o slučaju Gabrijele Žalac.

Prva je govorila Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica.

“Prošlo je samo par mjeseci od moje prve presice. U tih par mjeseci dogodilo se dosta toga, puno smo toga odradili. Održali smo dva stručna skupa. U međuvremenu je Vrhovni sud potvrdio presude u slučajevima Ina-Mol i Fimi Media”, rekla je.

“Osobno se nadam da će uskoro biti donesena politička odluka o tome hoće li se osnovati Visoko državno odvjetništvo ili ne. To bi jako utjecalo na naše rasterećenje i pomoglo nam da se posvetimo onom što nam je posao”, rekla je.

“Drago mi je da je prihvaćen moj prijedlog da se ODO u Zagrebu podijeli na dva državna odvjetnišva, dosad je to bilo najveće državno odvjetništvo u Europi. Ide se u neposredan nadzor rada građanskih odjela”, rekla je šefica DORH-a.

“Radi se na izmjenama i dopunama zakona o USKOK-u, nužan je novi zakonski okvir koji će omogućiti da USKOK radi učinkovitije nego dosad”, rekla je pa dodala: “I državno-odvjetničko vijeće je ove godine puno aktivnije nego dosad, pokrenuto je više stegovnih postupaka. Prema informacijama koje imam, možemo očekivati još poneki do kraja ove godine”, rekla je.

“Poričem da DORH radi pod utjecajem izvršne vlasti”

“Odlučna sam u namjeri da se razina odgovornosti podigne na višu razinu. Neki smatraju da se prljavi veš mora prati iza zatvorenih vrata. Smatram da kao DORH možemo pokazati svima da smo spremni, razgovarati i otkrivati vlastite probleme, koje imamo u vlastitoj kući. Ovo što sam rekla osporava sve ove teze koje se provlače kroz javnost, da DORH radi pod utjecajem izvršne vlasti, to odlučno poričem. Kad pogledamo tko plasira te objede i neutemeljene kritike? To su osobe koje zastupaju okrivljenike ili imaju političke ili druge interese. Mene su davno učili da pogledam tko govori prije nego što pogledam što se govori”, rekla je.

“Neke od vas je iznenadila akcija koju je jučer pokrenuo USKOK, gdje je među okrivljenima i bivša zamjenica državnog odvjetnika u Zagrebu”, rekla je.

Riječ je preuzela šefica USKOK-a Vanja Marušić.

“Ono što mogu reći, s obzirom na tajnost postupka, je da je to rezultat, dakle istraga koja je vođena u predmetu Janaf. Istraga je dovela do realizacije jučerašnje akcije. Činjenica je da se radi o pet osoba, da se radi o bivšoj zamjenici županijske državne odvjetnice… U 16 sati je zakazano istražno ročište, traži se istražni zatvor za sve okrivljene. Epilog i ishod ćemo vidjeti, vjerujem da će biti sukladno prijedlogu koji je otišao na sud”, rekla je Marušić.

O istom slučaju opet govori Zlata Hrvoj Šipek.

“Nakon jučerašnjih uhićenja postalo je jasno da moramo povući optužnicu u slučaju Veliki Agrokor, ali to ne znači da je DORH odustao od optužnice za Agrokor. Opet ćemo ju podići kad se predmet očisti od onog što je radila tužiteljica. Svi znaju što bi se dogodilo da to nismo napravili. Da dođe do pravomoćne presude, to bi bilo osnova za ponovo pokretanje postupka, to bi bila blamaža za DORH. Ovo nije ni blamaža ni poraz DORH-a. Insinuacije da se to radi zbog vještaka su neosnovane, dolaze od osobe koja brani osobe u postupku”, rekla je glavna državna odvjetnica.

“U javnosti se uz Agrokor neminovno vuče i predmet Borg, o čemu će govoriti kolegica iz USKOK-a”, dodala je.

Riječ je preuzela šefica USKOK-a.

“Ono što mogu reći je da sam zatekla predmet dolaskom u ured. Ono što se u javnosti plasira kao ekspresno odbacivanje, a zanemaruje se da je po mom dolasku u ured počele stizati nove kaznene prijave, one Ivice Todorića. Te nove prijave su bile sveoobuhvatnije od one prve prijave. Temeljem izvida je provedena zakonita odluka. Ponavljam, nakon toga su počele pristizati nove kaznene prijave, od Ivice Todorića i ostalih. Pristupilo se izvidima, sagledavanjem svega, rezultat je bio isti. Odbačena je kaznena prijava. Da je naš stav bio ispravan, potvrđuje i odluka suda u Zagrebu koji je potvrdio stajalište USKOK-a”, rekla je Marušić.

Zašto optužnica nije povučena ranije?

“Optužnica za Agrokor nije povučena prije godinu dana jer tada nismo imali nikakvih saznanja da je ta zamjenica imala veze s ovim što se događa, odnosno da je dostavljala podatke optuženima u predmetu Agrokor”, rekla je šefica DORH-a.

“Ja sam osobno obavila razgovor s njom, pitala sam ju za aktivnosti i postupanja njezina supruga, rekla je da ne zna ništa, ali je rekla da ne želi biti teret DORH-u i odstupila je. Kad se potom u izvidima analizirao predmet Janaf, došlo se do saznanja o kojima je govorila ravnateljica USKOK-a”, rekla je Hrvoj-Šipek.

Je li im neugodno zbog uhićene bivše tužiteljice?

“Meni je neugodno zbog negativnog konteksta u koji se stavlja DORH. Ali nije mi neugodno zbog onog što radim jer radim težak posao. Da, teško mi je, ali nisam za to odgovorna. Za to treba vrijeme. Kad nešto počnete sijati, treba proći vremena da se vide plodovi toga”, rekla je šefica DORH-a.

“Ja svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Mogu reći da je ova situacija koja nas prati nešto što ima odjek u javnosti, to ide u rok službe. Ali apsolutno poričem da bih postupala po nečijim pritiscima, nalozima ili dirigiranju. Odluke koje su donesene su rezultat profesionalnog i zakonitog postupanja”, rekla je Marušić.

“Ovo pokazuje da ne štitimo nikoga. To pokazuje da beskompromisno postupamo i da nema nedodirljivih ni u našim redovima”, rekla je Marušić.

“Ne razmišljam o ostavci”

“Pitanje tajminga se uvijek postavlja. Ako pitate branitelje okrivljenih, nikada. Ja ne znam kad bi to bilo konkretno vrijeme da se nešto pokreće ili ne pokreće. To je determinirano samo količinom dokaza i stanjem predmeta”, rekla je Marušić.

“Ja o svojoj ostavci uopće ne razmišljam. Stojim iza onog što radim. Radim to na najbolji mogući način, najbolje što mogu. Nove činjenice koje se otkrivaju dalje usmjeravaju postupanje. Govoriti o Agrokoru kao da se radi o pljački bankomata, to je neusporedivo. A što se tiče izjava poštovanog predsjednika RH, neću ih komentirati”, rekla je Zlata Hrvoj-Šipek.

“Ja ne smatram da je povlačenje optužnice za Agrokor fijasko. Naravno da je vještačenje skupo i da dugo traje. Radi se o toliko složenom predmetu da takvih predmeta nema puno ni u EU. To nisu predmeti s kakvima se suočavamo svaki dan. Radi se o izuzetno složenom predmetu, prema tome govoriti da je fijasko – ne. Fijasko bi bio da padne optužnica ili da bude oslobađajuća presuda. Lako je biti general poslije bitke”, rekla je šefica DORH-a.

“Nadam se da ćemo u sljedeća 2-3 mjeseca riješiti sve i podići novu optužnicu”, rekla je Hrvoj-Šipek.

O slučaju Gabrijele Žalac

“U javnosti se polemizira i različito tumači moja izjava i priopćenja USKOK-a. Ono što sam rekla i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Objasnila bih još neke detalje. Točno je da je USKOK otvorio ovaj predmet, i to ne temeljem kaznene prijave, nego medijskih objava vezanih za sumnje u nezakonito postupanje bivše ministrice. Također je točno da je USKOK provodio opsežne višemjesečne izvide, pribavio dokumentaciju, uzimao izjave od 30-ak osoba… Sama dokumentacija iz Ministarstva ima više od 3000 stranica. Uključen je i PNUSKOK. Dakle, jedni opsežni izvidi koji su trajali mjesecima. Ono što je rečeno da nije donesena meritorna odluka je točno, jer sukladno svim izvidima nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage”, rekla je šefica USKOK-a.

“Sad se u javnosti raspravlja je li neki predmet živ ili mrtav. No, mrtvi predmeti su samo oni koji su okončani ili pravomoćnom presudom ili obustavljanjem istrage. Ovaj predmet i svi drugi na kojima se radi su se mogli obnoviti bilo kojom novom informacijom. Ali temeljem svih informacija, izjava, dokumentacije nije se moglo prikupiti dovoljno dokaza da bi se došlo do osnovane sumnje. Sve to je dostavljeno Uredu europskog tužitelja”, rekla je Marušić.

“Nije bilo pritisaka ni zataškavanja”

“Ne mogu govoriti o radu Ureda europskog tužitelja, ali rezultati naših izvida su njima dostavljeni. Ono što sam govorila i prije, vrijedi i sada. Nikakvih pritisaka ni zataškavanja nije bilo. Da je bilo zataškavanja, da li bi se protiv bivše minstrice otvorile istrage za koruptivna djela?” rekla je Marušić.

“Priča se o blamaži i fijasku USKOK-a, aposlutno to poričem. Ponavljam da nije bilo moguće donijeti meritornu odluku po ovoj istrazi. Svaka nova informacija se provjerava, to se radilo i u ovom predmetu i svim drugima. Vi nekad ne možete donijeti odluku jer vam fale elementi za osnovanu sumnju. Ponavljam, protiv bivše ministrice su rezultati istrage doveli do otvaranja predmeta. Isto tako, provjeravanje slučaja Janaf nas je dovelo do predmeta koji je jučer otvoren”, rekla je Marušić.

“Ne spominje se sve ono što je USKOK u zadnjih par godina napravio, koje su to istrage… i protiv visoko rangiranih dužnosnika, pa i pravosudnih. To se sada ne spominje. Ja apsolutno tvrdim da naš rad je samo temeljen na dokazima i rezultatima postupka koji se odrađuju profesionalno”, rekla je šefica USKOK-a.

“Zbog velikih nepravilnosti u trošenju novca EU je i osnovan ured europskog tužitelja, Hrvatska je jedna zemlja koja je sudjelovala u osnivanju toga”, rekla je Hrvoj-Šipek.

“Govorili su da je ovo šamar za RH, ali…”

“Jučer sam razgovarala s ravnateljicom ureda europskog tužitelja, istaknuta je dobra suradnja s DORH-om. Dogovorile smo se da ćemo imati jedan video-call da vidimo o nesporazumima i koji je njihov značaj, mi mislimo da to nije ništa značajno”, rekla je šefica DORH-a.

“Procijenjeno je da u Hrvatskoj za taj ured ima 15 potencijalnih predmeta. Preuzeo je predmet o kojem se govorilo i još jedan predmet. Nema zapreke da možemo s tim predmetima nastaviti raditi. Kad su govorili da je to šamar za RH, ja podsjećam na podatke koje je dao ured europskog tužitelja u Luxemburgu. Najviše istraga se vodi u Njemačkoj, radi se o 23 milijuna eura. Također i nekoliko istočnoeuropskih zemalja, ima i u Italiji i Austriji. Baš zato što postoji volja da se to spriječi i naravno da će se uspostaviti puna suradnja između DORH-a i tog ureda”, rekla je Hrvoj-Šipek.

“Ja jesam nadređena formacijski, ovo nije DORH iz 50-ih godina prošlog stoljeća ili 90-ih godina. Zamjenici su samostalni u svom radu. U ovom slučaju i u drugim nisam dala nikakvu uputu za rad. Ja o ovom predmetu nisam znala ništa. Ako vi mislite da glavni državni odvjetnik može znati za sve predmete koje vodimo, jasno je svakom razumnom da je to nemoguće. Procjena je na državnim odvjetnicima da oni pokušaju zaključiti koji su to predmeti od nacionalnog interesa o kojima moraju izvještavati glavnu državnu odvjetnicu”, rekla je Hrvoj-Šipek.

“Kao što sam već rekla, temeljem rezultata izvida nije donijeta meritorna odluka jer nije bilo dovoljno elemenata. Taj predmet je bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav”, rekla je šefica USKOK-a.

“Što se tiče obaveze obavješćivanja, USKOK je dostavljao podatke o mogućim predmetima koji bi dolazili u ovlasti europskog tužitelja. Oni su u ovom slučaju dobili podatke od OLAF-a. Mi smo odmah dostavili podatke da je spis kod nas formiran, predali smo rezultate svih izvida koji su prikupljeni u tom predmetu”, rekla je Marušić.

“U to vrijeme nisu bili aktivni izvidi i to je razlog što nismo odmah dostavili informaciju”, rekla je šefica USKOK-a.

“Nismo obavijestili OLAF jer tad nije bilo izvida u predmetu Žalac”

“Mi smo pojasnili što je bilo s predmetom, što je tada zaključeno. Po prijavi OLAF-u, koja se dostavlja uredu europskog tužitelja, a onda se dostavlja nama… Da, nije donijeta meritorna uloga, ali ja to ne smatram neuspjehom USKOK-a onako kako se predstavlja”, rekla je Marušić.

“Točno je da su prilikom izvida uzimanje izjave od 30-ak osoba. Izjave svih osoba se moraju upariti. Ja sad ne mogu govoriti o konkretnoj izjavi jer je sve dokumente preuzeo ured europskog tužitelja. Ponavljam, mi tada nismo imali dovoljno dokaza da bi postojala osnovana sumnja, da bi se mogla donijeti odluka”, rekla je šefica USKOK-a.

“Ja ću sad reći da je to bio propust, ali nije bilo zataškavanje”
“Činjenica da tada nije bilo aktivnih izvida u tom predmetu je razlog što nismo obavijestili. Ja ću sad reći da je to bio propust, ali to nije bilo zataškavanje”, rekla je Marušić.

Je li to propust koji traži neku sankciju, pitali su novinari.

“Da nije u konačnici sve dostavljeno uredu europskog tužitelja to bi bio propust za sankciju”, rekla je Marušić.

Kako je moguće da saznanja o Žalac nisu bila dovoljna za USKOK, ali jesu za europskog tužitelja?
“Vjerujem da su oni koristili naše rezultate, vjerujem da su imali i neke svoje informacije, ja o tome ne mogu govoriti”, rekla je Marušić.

Da nema europskog tužitelja, što bi se dogodilo?

“Dokumentacija i dokazi bi došli USKOK-u i on bi nastavio rad”, rekla je šefica DORH-a Hrvoj Šipek.

Čiji propust je bio to što nije obaviješten ured europskog tužitelja?

“To je bio propust u izvješćivanju, a ne u proceduri”, rekla je Marušić.

“Nema savršenih i nepogrešivih, događale su se pogreške i previdi koji nisu posljedica namjere. Odlučno se obračunavamo sa tvrdnjama da se radi o namjeri”, rekla je Hrvoj-Šipek.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->