Sin ratnog zločinca pozvan u Hrvatsku, u Rovinju će održati predavanje

22 veljače, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Milan Martić, haški osuđenik za ratne zločine, koji kaznu zatvora od 35 godina izdržava u Estoniji, samo je jednom u javnim istupima spomenuo sina Duška. Bilo je to u žalopojkama iz Haaga u kojima je tražio novčanu pomoć od sunarodnjaka kad je zapao u potpunu besparicu.



“Život u haaškom zatvoru je strahovito skup: nemam čak ni za cigarete ni za telefonske kartice (…) Svi moji su danas izbjeglice. Stari roditelji žive u selu Vojka kod Stare Pazove kao podstanari zajedno s bratom Jovom i njegovom familijom. Brat muku muči kako zaraditi za golu egzistenciju.

Moja supruga Zorka (nezaposlena) trenutno živi u vikendici našeg prijatelja Brane u selu Petina kod Kruševca, a inače je do mog odlaska u Haag živjela u Banja Luci kod brata. Sin Duško završio je gimnaziju u Banja Luci i upisao prvu godinu prava u Beogradu, tako da će i on biti na teret sestre i zeta.”

Milan Martić je srpski ratni zločinac, nekadašnji ministar unutarnjih poslova i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine. Godine 2007. na sudu u Haagu osuđen je na 35 godina zatvora. Proglašen je krivim po 16 točaka optužnice za progone, ubojstva, mučenje, deportaciju, napade na civile, bezobzirno razaranje civilnih područja i druge zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnih zakona i običaja.

Na sudu u Haagu branio ga je beogradski odvjetnik Predrag Milovančević.

Dana 8. studenog 2008. godine je drugostupanjskom presudom potvrđena u cijelosti prvostupanjska presuda nakon čega je upućen na izdržavanje zatvorske kazne u Estoniju.

Njegov sin Duško Martić u međuvremenu je završio Pravni fakultet u Beogradu, a pripravnički staž od dvije godine i 10 mjeseci, od travnja 2008. do siječnja 2011., odradio u uredu odvjetnika Predraga Milovančevića, očeva branitelja u Haagu.

U desničarskim političkim krugovima u Hrvatskoj posljednjih dana odjeknula je informacija da je Duško Martić, kao gost predavač, pozvan na Weekend media festival koji će se održati u Rovinju od 19. do 22. rujna 2024.  Preciznije, bijes nije izazvala činjenica da je kao predavač pozvan na Festival u Rovinj koliko informacija da je zaposlenik United Medie, tvrtka koja je vlasnik Nove tv i N1 televizije.

Kao što je uobičajeno kod glasnih desničara na društvenim mrežama, koji tekstove najčešće pišu na nekoj kupusari jugoslavenskog jezika, s velikim brojem srbizama i dakavice, osim imena Duška Martića, malo toga je točno.

Pišu da “sin srpskog ratnog zločinca kontrolira dvije televizije u Hrvatskoj”, navode se imena hrvatskih novinara N1 televizije i Nove tv koji rade za “sina srpskog ratnog zločinca”. HSP je od vlasti tražio službenu informaciju je li Duško Martić direktor u tvrtki United Media, a na tu temu u Saboru je govorila zastupnica Karolina Vidović Krišto.  

U govoru je prozvala premijera Plenkovića i ministra vanjskih poslova Grlić Radmana što dopuštaju da Duško Martić bude direktor  u tvrtki United Media i zatražila da se proglasi “personom non grata” u Hrvatskoj.

“Vi dopuštate da hrvatskim medijima upravljaju obitelji srpskih ratnih zločinaca, to je znači vaše domoljublje. Recite mi je li vas imalo sram zbog toga što činite hrvatskim građanima”, patetično se zastupnica Vidović Krišto ovratila ministru vanjskih poslova u Saboru, ne shvaćajući da hrvatski premijer ne može diktirati koga je zaposliti međunarodna britansko (manje) – američka (Blackstone) korporacija koja je vlasnik United Medie.

Tu su i kolporterski rađeni portali koji sistemom copy paste prenose netočne informacije s Facebooka.

Preciznosti radi Duško Martić nije direktor u United Madiji niti ima izravne veze sa sadržajem programa. Vodi pravni odjel zadužen za zaštitu sadržaja i borbu protiv piratstva.

Tko je Duško Martić?

Beogradski odvjetnik Predrag Milovančević koji je zastupao b u Haagu, potvrdio nam je da je Martićev sin Duško kod njega odradio pripravnički staž.

“Zastupao sam Milu Martića u Haagu, to jedan slučaj, a ovo je druga tema. Nemojte očekivati od mene da Vam bilo što više kažem. Nakon što je u mojoj kancelariji odradio pripravnički staž Duško je krenuo graditi vlastitu karijeru i to je sve što Vam želim reći”, bio je kratak odvjetnik Milovančević.

Nakon što je odradio pripravnički staž Duško Martić nešto manje od dvije godine radio je kao pravni savjetnik u Udruženju pravnika Srbije da bi potom pet godina, od  2012. do 2017.,  pohađao međunarodni doktorski studij “Pravo, znanost i tehnologija”. Predavanja i seminari odražavani su u Bologni, Torinu, Barceloni, ​​Tilburgu i drugim gradovima.

Na društvenim mrežama malo je informacija o njemu i uglavnom su povezana sa seminarima i predavanjima koje organiziraju  europske udruge koje brinu o intelektualnom vlasništvu. Od stranih jezika profesionalno vlada engleskim i francuskim, a služi se i talijanskim jezikom.

Od ožujka 2018. zaposlenik je United Media na mjestu Upravitelja sigurnosti sadržaja, a 10 mjeseci kasnije unaprijeđen je u Voditelja odjela za sigurnost sadržaja i zaštitu podataka. Za Voditelj zaštite sadržaja United Medije imenovan je u siječnju 2024. godine.

Poslali smo upit vezano za gostovanje u Rovinju i zamolili bivšeg mu poslodavca, odvjetnika Milovančevića, da se javi pa čekamo odgovor.

U najavi Weekend media festivala Duško Martić je ovako predstavljen:

“Duško Martić je rukovoditelj sektora zaštite intelektualnog vlasništva u United Media, najvećoj medijskoj tvrtki u Jugoistočnoj Europi. Duško vodi sve aktivnosti zaštite sadržaja i borbe protiv piratstva: od otkrivanja i istrage do kaznenih postupaka i parnica/izvršenja povodom kršenja prava intelektualnog vlasništva.

U okviru svog posla rukovodi tehničkim poslovima zaštite sadržaja i detekcije piratstva i usmjerava dizajn proizvoda za alate za zaštitu sadržaja. Član je Ekspertske grupe pravnika Opservatorije Ureda za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) i predstavlja United Media u Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA), Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) i Association of Commercial Televisions and Video on Demand Services (ACT).”

Tema njegova predavanja je “Cyber sigurnost: Kako ne postati digitalni doručak za hakere”. 

Na stranu hrvatski desničari s društvenim mreža i medija, oni uglavnom kukaju kako je Hrvatska ugrožena, zanimljiv je potez  uprave Weekend media festivala. Prošle godine u Rovinju su priredili (video) gostovanje Edwarda Snowdena, nekad  američkog, a danas ruskog obavještajca kojem je Vladimir Putin u vrijeme agresije na Ukrajinu, osobno potpisao počasno rusko državljanstvo.

Ove godinu pozvali su Duška Martća, sina ratnog zločinca Mile Martića, i ta činjenica mogla bi baciti u sjenu sve teme i sve druge goste Festavala, a najavljeno ih je oko 180.

Naša procjena je da će mu otkazati gostovanje ako prosude da im šteti, kao što bi mu i general David Petraeus, najmoćniji čovjek United Medie, mogao zahvaliti na suradnji ako procjeni da im više šteti nego koristi.

M. Marković/Foto: LinkedIn


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->